$
בארץ

הפיקוח על הבנקים: נכשלנו בפיקוח על אי.די.בי

סגן המפקחת על הבנקים, אור סופר, הודה כי למרות הכשלים בפיקוח בפרשה, לא היתה נטילת אחריות ואף מפקח בבנק לא התפטר או פוטר. יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, קרין אלהרר: "העובדה היא שהרגולטורים לא עושים את עבודתם נאמנה. אני מבקשת שהמבקר ייכנס לעניין הזה"

רוני זינגר 11:4027.07.16

"היו כשלים במתן האשראי לאי.די.בי והופקו בעקבות זאת לקחים מעמיקים״, כך אמר הבוקר סגן המפקחת על הבנקים, אור סופר, בדיון שהתקיים בוועדה לביקורת המדינה סביב הכשל הרגולטורי בפרשת אי.די.בי. אך לשאלת יו״ר הוועדה קארין אלהרר האם היתה נטילת אחריות בעניין בפיקוח על הבנקים, הודה סופר כי למרות הכשלים בפיקוח בפרשה, אף מפקח בבנק לא התפטר או פוטר.

 

בוועדה השתתפו נציגי משרד מבקר המדינה שאמרו כי הם בודקים את התנהלות הגורמים המפקחים שכשלו בפרשה ״כדי למנוע מקרים דומים בעתיד״.

 

 

 

לדברי אלהרר, ״החל מאמצע שנות ה-90 הפכה אי.די.בי לאחת הקבוצות העסקיות הגדולות במשק, ובשיאה החזיקה ב-250 חברות, והשפיעה רבות על חיי כל אזרח במדינה. הבנקים וחברות הביטוח אישרו לחברה אשראי בגובה של כ-2 מיליארד שקל ללא כל בטוחות. התנהלות הקבוצה הייתה כושלת ומסוכנת, אך הכשל המרכזי והמשמעותי היה הכשל של שומרי הסף - המפקח על הבנקים, הרשות לניירות ערך, הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, ועדות האשראי בבנקים, רשות המסים, מנהל מקרקעי ישראל - שהיו אמורים לעצור אותה". לדברי אלהרר, "תופעה מדאיגה נוספת היא שבכירים ממשלתיים שונים, שקיבלו החלטות הקשורות לקבוצה, מצאו עצמם זמן קצר אחר כך עובדים בקבוצה”.

 

נוחי דנקנר. בעל השליטה לשעבר באי.די.בי נוחי דנקנר. בעל השליטה לשעבר באי.די.בי צילום: אוראל כהן

 

יו״ר מרצ זהבה גלאון שהיתה חברת הכנסת היחידה שהשתתפה לאורך כל הדיון אמרה כי "פעם אחת הכנסת והגופים-המפקחים כבר נכשלו בפיקוח על הקבוצה, והפכו את כספי הפנסיה של הציבור - להפקר. ועדת הכספים לפני כשנתיים כיסתה על הדנקריזם – ויש למנוע תופעות כאלו בעתיד. לאיש לא היה מושג למי הייתה השליטה בחברת האחזקות הענקית הזו – וזה דבר שלא ייתכן”.

 

נציגי הגופים המפקחים שהשתתפו בדיון, הפיקוח על הבנקים, האוצר, ניירות ערך ורשות ההגבלים התפתלו במענה לשאלות אלהרר וגלאון באשר למידת הפיקוח שנעשתה והפקת הלקחים בעקבות הכשל. סגן המפקחת על הבנקים הודה בכישלון הפיקוח וסיפר על לקחים שהופקו בעקבות כישלון הפיקוח על אי.די.בי ואחרי שאמר כי ממילא ״האשראי הצרכני עולה במשך השנים – ואילו האשראי ללווים הגדולים והריכוזיות שלהם יורד משנה לשנה”. אלהרר הקשתה וביקשה לדעת מה נעשה כהפקת לקחים ולקיחת אחריות והאם הודחו אנשים בעקבות זאת אך סופר הבהיר כי לא פוטר איש אך מבקר הפנים של בנק ישראל ערך בעניין דוחות. ״אם היתי שומעת בדיון הזה תשובות והפקת לקחים ממה שהיה אז הייתי אומרת מודה ועוזב ירוחם. אבל שמעתי שהכול בסך הכול טוב. אני מבקשת המבקר יכנס לעניין הזה. יש דוח כלכלי. העובדה היא שהרגולטורים לא עושים את עבודתם נאמנה והנאמנות שלהם היא לציבור ולא לאדם ספציפי. צריך רגולציה הגונה שתמנע מצב״, אמר אלהרר. פיני שחר, סגן הממונה על שוק ההון באוצר אמר בדיון כי ״ההלוואה שניתנה בשנת 2003 הוענקה לפי כל הכללים שנהגו אז, ולא ניתן לשפוט אותה ע"פ כללי השוק הנוהגים כיום, שהשתנו עמוקות מאז״.

 

בסיום הדיון אמרה גלאון עוד כי "כל אחד מהרגולטורים מסתכל על הפעילות של עצמו ומנסה לכסת״ח. אבל כשאנחנו רואים איזו קריסה הייתה באי.די.בי, וכמה קשה הייתה הפגיעה בציבור החוסכים, ברור כמה נחוצה חקירה מערכתית של מבקר המדינה. בדיון המקצועי שמתנהל פה לא נשמע קולו של הציבור הענק, שמכספי הפנסיה שלו נמחקו מאות מיליונים. כל רגולטור כאן מנסה לתרץ את הנסיבות שהובילו להתרשלותו בפרשה, ומנסה למכור לנו את התיקונים הקוסמטיים שנעשו מאז כשידוד מערכות. אך אני מתריעה כאן - הרגולטורים הנהיגו מדיניות כושלת שהפכה את כספי הציבור להפקר. נדרשת חקירה מערכתית של מבקר המדינה את כל הכשלים האלה, כדי לוודא שלא נשב כאן שוב עוד שנתיים ונזדעק על מקרה דומה.” גלאון הוסיפה ואמרה כי "הגופים המפקחים לא העלו על דעתם להתערב בזמן שהבנקים והגופים המוסדיים העבירו לדנקנר אשראי אינסופי על חשבון כספי הציבור, בתנאים מגוחכים ובביטחונות לא מספקים, ולא טרחו להצביע על התנהלות הדירקטורים בפירמידת אי.די.בי, שהעניקו עדיפות מלאה לטובתו האישית של דנקנר על פני טובת החברות וציבור המשקיעים. הרגולטורים לא נרדמו בשמירה, אלא נכשלו בשמירה. אני חושבת שהכישלון של הגופים האלה מחייב אותנו לדרוש מהרגולטורים לפעול בכל הכלים כדי למנוע מחדל דומה בעתיד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x