$
בארץ

לקריאה סופית: תוגדל יכולת ההשתכרות של חד-הוריות

שיעור הניכוי למקבלי הבטחת הכנסה ומזונות שעובדים עומד כיום על 60%. עפ"י החוק החדש, הוא יירד ל-25% ויגדיל את הכנסת המשפחה החד-הורית

רוני זינגר 13:3525.07.16

ועדת עבודה רווחה ובריאות אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את הרפורמה של שר הרווחה חיים כץ להגדלת יכולת ההשתכרות ושילוב משפחות חד-הוריות במעגל העבודה.

 

על פי ההצעה, יירדו אחוזי הקיזוז למקבלי קצבת הבטחת ההכנסה או דמי מזונות, כתוצאה מהשתלבות בעבודה, מ-60% כיום ל-25%, לשכר ברוטו עד 3,200 שקל בחודש. 

 

מדובר בתוכנית שהגה הביטוח הלאומי, ומטרתה להגדיל את כושר ההשתכרות של משפחות חד-הוריות. במקביל תורחב רמת ההכנסה שמזכה בגמלה והטבות נלוות כגון: סיוע בשכר דירה, הנחות בארנונה, חשמל, קופ''ח ועוד.

 

כץ, שהשתתף בדיון אמר כי "אני שמח שהצלחנו ליצור תקדים ולהוביל מהלך ראשון לעידוד השתלבות במעגל התעסוקה בקרב אלפי הורים יחידניים. בעקבות הרפורמה החדשה, נטל המס ירד בצורה דרמטית והמשפחות יוכלו להרוויח עוד מאות שקלים בחודש. המטרה שלנו היא ליצור סדק בקיר, זו תחילה של דרך ובהמשך נוביל צעדים נוספים להקלה על כלל מקבלי הקצבאות".  

אם חד הורית במצוקה עם ילדיה (ארכיון) אם חד הורית במצוקה עם ילדיה (ארכיון) צילום: זהר שחר

 

מנכ"ל הביטוח הלאומי שלמה מור יוסף אמר כי "עידוד מקבלי קצבאות הינו בסדר עדיפות גבוה בביטוח הלאומי. אני רואה בתיקון החוק הנוכחי צעד ראשון וחשוב בהגשמת מטרה זאת".

 

בדיון השתתפו נשים חד-הוריות שטענו כי התוספת בנטו שלהם תהיה נמוכה מאוד, ועשוי להסתכם בעשרות שקלים בודדים. על כך התרעם כץ ואמר: "זה מה שיכולתי להביא".

 

מעבר להגדלה בשכר, נטען כי החוק יביא גם להגדלת התמריץ לעבודה מדווחת בהיקפים מלאים,  לגידול במעבר לעבודה במסגרות מדווחות לרשויות המס, כך שיובטחו התנאים הסוציאליים הנלווים של המשפחות החד-הוריות. כיום 20,771 משפחות חד-הוריות המקבלות גמלת הבטחת הכנסה או מזונות אינן עובדות כלל.

 

בשיעור הניכוי הנוכחי (60%) תובעי גמלת הבטחת הכנסה ומזונות, מוגבלים לסכומי השתכרות נמוכים וכל השתכרות הגבוהה מהסכומים המחושבים בהתאם להרכב המשפחה וגיל התובע, מובילה לשלילת גמלת הבטחת הכנסה ובמקביל לשלילת הטבות נלוות. מהסיבה הזו, קיים כיום תמריץ שלילי להגדלת שיעור התעסוקה שמא הגדלת הכנסה מעבודה תגרום בסופו של דבר להפסד העולה על הגדלת ההכנסה.

 

הצעת החוק צפוי לעלות עוד השבוע לאישור סופי במליאת הכנסת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x