$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

כיל תתחיל לשלם תמלוגים על פצלי שמן שהיא כורה בנגב

רותם אמפרט שבבעלות עידן עופר כורה פצלי שמן באמצעותם היא מייצרת את החשמל הדרוש לפעילותה. משרד האנרגיה בוחן בימים אלו את התנאים לחידוש רישיון הכרייה והאם החברה תידרש לשלם תמלוגים רגילים או תגמולים מיוחדים על הפקת נפט

ליאור גוטמן 06:5529.06.16

משרד האנרגיה מתנה את חידוש רישיון כריית פצלי השמן של חברת רותם אמפרט נגב בתשלום תמלוגים קבוע וידוע מראש עבור השימוש במחצבים. גובה התמלוגים שתדרוש המדינה תלוי בשטח הכרייה בפועל שתקבל החברה במידה ויוחדש הרישיון, ולפי הערכות מומחים יכול להגיע לעשרות עד מאות אלפי שקלים בשנה.

 

רותם אמפרט היא חברת־בת של כימיקלים לישראל שבשליטת עידן עופר. החברה עוסקת בחציבת פוספטים בנגב ומייצרת בעצמה את החשמל הדרוש לפעילותה. את החשמל מייצרת החברה באמצעות פצלי שמן הנחצבים במקום. בניגוד לפרסומים שונים בתקשורת הפקת פצלי השמן במקום לא כוללת חימום של הקרקע, אלא חציבה של חומרי הגלם כסלעים והעברתם למתקן חימום ה"שורף" אותם בתהליך הנחשב למזהם. התחנה מפיקה הספק זעום של כ־5 מגה וואט, היקף ייצור שפעם נחשב גבוה והיום מושג באמצעות כל מתקן סולארי בגודל בינוני־קטן.

 

לאורך השנים החברה כרתה פצלי שמן כדי להפעיל את תחנת הכוח, וקיזזה בהסכמת משרד האנרגיה את היקף התמלוגים, שנאמדו בזמנו בכ־10 אלף שקל לשנה בלבד, עם התועלת למשק מייצור חשמל פרטי. ההגיון מאחורי הדברים היה שיצרן פרטי המייצר לבד חשמל מקטין את הספק הייצור הנדרש מחברת החשמל ומוריד את הוצאות המשק.

 

מפעלי חברת רותם אמפרט נגב להפקת פוספטים צילום: חיים הורנשטיין מפעלי חברת רותם אמפרט נגב להפקת פוספטים צילום: חיים הורנשטיין צילום: חיים הורנשטיין

 

בשורה התחתונה רותם אמפרט שילמה לאורך השנים מעט מאוד כסף, אם בכלל, עבור השימוש במחצבים, כאשר היו שנים שהתשלום היה נמוך והיו שנים שהחברה לא שילמה כלל. לפני כחמש שנים משרד האנרגיה ניסה לשנות את דרך חישוב התמלוגים שהחברה נדרשת לשלם למדינה ובתגובה איימה החברה להפסיק את השימוש בתחנת הכוח שלה, דבר שגרם למשרד לזנוח את הנושא.

 

לאחרונה הגישה רותם אמפרט בקשה להרחיב את שטח הכרייה בעוד כ־3,000 דונם מתוך כשני מיליון דונם הזמינים במקום. הבקשה הובילה את משרד האנרגיה לחשב מסלול מחדש ולדרוש הפעם תשלום תמלוגים מלא עבור פצלי השמן.

 

יצוין ששיעור התמלוגים עבור מחצב נקבע לפני כשנתיים במסגרת ועדת ששינסקי 2 שהמלצותיה אושרו בממשלה. על פי המלצות הוועדה, שיעור התמלוגים עומד על כ־5% מהיקף החציבה, אולם התמלוגים על הפקת נפט הוחרגו ונקבעו על כ־12.5%. לפיכך עולה השאלה האם הפעולה של רותם אמפרט היא כריית פצלי שמן כמחצב "רגיל" או פעולת הפקת נפט ממנו מופק החשמל. במידה ויוחלט כי פעילות החברה תוגדר כפעילות להפקת נפט יעלה גובה התשלום לכמה מאות אלפי שקלים בשנה.

 

בסביבת משרד האנרגיה מעריכים שהשגת מתווה תשלומים קבוע וידוע מראש יאפשר את קידום תוכניות הכרייה של החברה, שאינן מיועדות לשמש כתחליף להפקת נפט מאורגנת. עם אישור משרד האנרגיה הנושא יעבור לדיון בועדת הריכוזיות שתחליט האם הרחבת שטח הכרייה מהווה בעיה או חסם תחרותי. יצוין שהחברה לישראל כמו גם קאנון שפוצלה ממנה (שתיהן בשליטת משפחת עופר - ל"ג) מחזיקות בבית הזיקוק החיפאי (בז"ן), כי"ל ורישיונות ייצור חשמל בהספק של כ־1,300 מגה וואט - קרוב לכ־10% מכושר הייצור של חברת החשמל.

 

ממשרד האנרגיה אישרו שהנושא התמלוגים שתשלם רותם אמפרט נמצא בבחינה. מרותם אמפרט נמסר ש״בימים אלו מתקיימים דיונים לקביעת גובה התמלוגים בגין כריית פצלי שמן״.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x