$
בארץ

הרפתקה עולמית: בנק ישראל ישקיע מאות מיליוני דולרים בשוויץ

הבנק ישקיע בחודשים הקרובים 480 מיליון דולר במניות של חברות בשוויץ, בהן נסטלה ורושה. לראשונה ייכנס גם הבנק להשקעות באוסטרליה ובקנדה, אך החלטה זו תלויה בהשפעות הברקזיט על השוק העולמי

מיקי פלד 07:0127.06.16

בנק ישראל מתכוון להשקיע בחודשים הקרובים כ־480 מיליון דולר במניות של חברות בשוויץ. ההחלטה התקבלה בתחילת החודש בוועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג, במסגרת הניסיון למצוא מענה לצורך להשקיע את עתודות מטבע החוץ האדירות שצבר הבנק בשנים האחרונות שהגיעו לכ־96 מיליארד דולר. שני חברים בוועדה תמכו בהחלטה בעוד שניים נמנעו לאחר שסברו כי יש לדחות אותה לשנה הבאה.  

אתמול ניהלה הוועדה המוניטרית את הדיון החודשי שלה לקראת החלטת הריבית היום, וחלק גדול ממנו הוקדש להשלכות היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי. נכון לעת עתה אין כוונה בבנק לשנות את התכנון להשקיע בחברות השוויצריות אם כי לא נקבע מועד ספציפי לרכישת המניות.

 

הוועדה גם אישרה לפקידי הבנק להתחיל מהשנה הבאה להיכנס לראשונה להשקעות באוסטרליה ובקנדה, אך החלטה זו יכולה גם להשתנות אם יהיה שינוי מהותי בכלכלה העולמית בעקבות עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי. זאת מכיוון שאם השפעת היציאה מהאיחוד תוביל להאטה משמעותית בסחר העולמי, גם שוק חומרי הגלם והמחצבים שעליו נשענות שתי הכלכלות הללו עשוי להאט ולהיכנס למיתון.

 

מאז 2012 בנק ישראל משקיע את יתרות המט"ח שהוא רוכש במסגרת ניסיונותיו להחליש את השקל במניות ברחבי העולם. תחילה היתה זו ארה"ב שהיוותה את היעד הראשון, לאחר מכן מדינות מערב אירופה כמו בריטניה, צרפת וגרמניה, ולאחר מכן נקנו מניות גם ביפן, דרום קוריאה והונג קונג.

 

גם אג"ח ממשלת סין החל להירכש ב־2014 ובשנה שעברה הגיעו עד לשיעור של 1.3% מיתרות החוב של הבנק, כלומר כ־1.1 מיליארד דולר. בפברואר אישרה הוועדה המוניטרית של הבנק להעלות את תקרת ההשקעה במניות מ־9.2% מהיתרות ל־10% מהיתרות. כך, כיום מושקעים יתרות המט"ח של הבנק באופן כזה: 84.5% באג"ח של מדינות שונות, 5.5% באג"ח קונצרניות ו־10% במניות.

 

  צילום: שאטרסטוק

 

החברות שמניותיהן ייקנו שייכות למדד MSCI SWITZERLAND שמקיף כ־85% מהחברות הגדולות והבינוניות בבורסה

המקומית, ובנק ישראל יקנה למעשה תיק השקעות עם פיזור דומה למדד. בבנק אומרים כי הסיבה שבחרו את שוויץ היא מתוך מחשבה שהמשק השוויצרי הוא משק שהסיכון בו יחסית נמוך והענפים המרכזיים שבו לא מופיעים מספיק בתיק ההשקעות הנוכחי של הבנק.

 

כך לדוגמה במדד השוויצרי יש משקל של כ־36% לחברות פארמה כמו רושה ונובארטיס (כל אחת מהווה כ־16% מהמדד) וחברות הפיננסים השוויצריות מהוות רק כ־17% מהמדד. החברה המשמעותית ביותר בו היא תאגיד המזון הענק נסטלה, עם משקל של כ־21.5% מהמדד.  

 

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: עומר מסינגר

 

אשתקד השיג תיק ההשקעות של בנק ישראל תשואה של 0.64% (בקיזוז שינויים בשערי החליפין וסל המטבעות), ולפי דו"ח הבנק, השקעה פסיבית לחלוטין של תיק זהה היתה מניבה אז תשואה של 0.1% בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x