$
בארץ

יוג׳ין קנדל: "השיח סביב כמה הטבות אנחנו נותנים לאינטל מטומטם"

ראש המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר אמר בנאום באוניברסיטת ת"א: "אם אינטל תעזוב מדינת ישראל תקבל הרבה פחות מס"

אלירן מלכי 21:2609.06.16

״השיח כמה הטבות אנחנו נותנים לאינטל הוא מטומטם. אם אינטל תעזוב - מדינת ישראל תקבל הרבה פחות מס״, כך אמר הערב יוג׳ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, בנאום בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, בכנס לזכרו של פרופ' שמעון בנינגה. קנדל התייחס בדבריו גם לחברת כיל ואמר כי ״החוזה של כיל הוא חוזה ישן שיש לעשות בו תיקונים, אבל אסור לשכוח שכאשר החברה לישראל קיבלה אותו, מחירי הסחורות היו נמוכים מהיום, וגם הכמות שהיא הצליחה להפיק. כיום החברה לישראל בדרך החוצה מפה. ואם היא תעזוב, אסור לשכוח ש-40% מתגמולי כרטיסי אשראי בדרום הם של עובדי החברה לישראל״. 

קנדל התייחס בדבריו, בין השאר, לשאלה כיצד צריכה המדינה לנהוג כדי לייצר מנועי צמיחה לכלכלה: "״כיום החוב-תוצר בכל העולם זהה לתקופת מלחמת העולם השנייה״, אמר והוסיף כי האוכלוסייה מזדקנת הרבה יותר מבעבר וצריך לתת לכך מענה מאחר והתופעה לא תיעלם עם השנים, אלא רק תחריף. לדבריו קנדל, "ישראל נמצאת בסביבה גיאו פוליטית מאתגרת. עלויות הביטחון לא יירדו מעצמן, ומאחר שישראל מבודדת עקב המיקום הגיאוגרפי שלה הדבר חוסם אפשרות צמיחה על בסיס השוק המקומי ומוביל לחוסר תחרות היוצרת מחירים גבוהים". קנדל טוען כי אם המדינה תרצה בכך, היא תוכל להכפיל את כמות התושבים בעקבות חוק השבות: "ישראל יכולה לגרום להרבה מאוד יהודים מרחבי העולם להגר אליה". 

מפעל אינטל בקרית גת. "אם אינטל תעזוב - מדינת ישראל תקבל הרבה פחות מס" מפעל אינטל בקרית גת. "אם אינטל תעזוב - מדינת ישראל תקבל הרבה פחות מס" צילום: רן זיסוביץ

  

בהמשך חילק קנדל את הכלכלה הישראלית לשתי קבוצות עובדים: "קבוצה של 300 אלף איש בערך הנמצאים בעולם שכל המימון שלו מגיע מחו״ל, והשווקים שלו בחו״ל (כוונת קנדל היא ככל הנראה להייטק הישראלי שזוכה למימון בחו"ל ושווקיו הינם מחוץ לישראל - א"מ). הרבה מאוד מדינות בעולם היו מוכנות לקבל את הקבוצה הזו כמו שהיא. הקבוצה השנייה היא קבוצה הנחשבת נחותה יותר והיא קבוצת הייצור שהפיריון שלה נמוך הרבה יותר. הרווח בין שתי הקבוצות הוא מה שיוצר את אי השיוויון בישראל ומקשה על מנועי הצמיחה.

 

"יש לנו אי ודאות כלכלית-חברתית ואי ודאות טכנולוגית מה שמקשה על התחרות", אמר קנדל. לדבריו, "צמיחה לא תבוא כתוצאה מחיקוי של מה שאחרים עושים מאחר ואנחנו תמיד נהיה קטנים יותר, יקרים, רחוקים ולא רלוונטיים". קנדל טוען כי אם ישראל תהיה חכמה וגמישה היא תוכל לצמוח במהירות: "לכן, יש לשנות את הגישה שלנו מהיסוד. השיח המתלהם כנגד המדינה, ׳אנחנו מולם׳, עוצר צמיחה ומחסל את האמון של האזרחים במדינה ואף גורם לחלקם לעזוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x