$
בארץ

נחשף בכלכליסט

משרד האנרגיה מפתיע: כמות הגז בלווייתן נמוכה בכ-20% מדיווח השותפויות

על פי חוות דעת של חברה בינלאומית שניתנה למשרד האנרגיה, כמות הגז הטבעי אשר תופק ממאגר לווייתן היא כ-500 BCM. עם זאת, במשרד האנרגיה מחדדים כי הכמות יכולה להשתנות לאחר ביצוע קידוח "לווייתן 5" ונתונים שיתקבלו עם תחילת ההפקה

ליאור גוטמן 17:4202.06.16
כמות הגז בקידוח לווייתן נמוכה בכ-20% מדיווח השותפויות, כך לפי הודעה מפתיעה שמסר היום (ה') משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. המשרד אישר היום לשותפויות לווייתן את תוכנית הפיתוח לחזקות לווייתן דרום I/14 ולווייתן צפון I/15.

קידוח לווייתן קידוח לווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

משרד האנרגיה חשף לראשונה את הנתון הסודי אותו הוא מחזיק כבר קרוב לשלוש שנים לגבי נפח הגז בלווייתן. לפי המשרד, ובאישורו של הממונה על ענייני הנפט, "בשלב זה, לאור נתוני המשרד ועל פי חוות דעת של חברה בינלאומית שניתנה לו, כמות הגז הטבעי המשוערת אשר תופק ממאגר לווייתן הינה 17.6 TCF (כ-500 BCM) וזאת לפי תוכנית ההפקה אשר הוגשה". מדובר, כאמור, בכמות שנמוכה בכ-20% מנפח הגז שדווח על ידי השותפויות, שעומד על כ-620 BCM.

 

במשרד האנרגיה מודעים לפער האדיר ומחדדים ש"יודגש כי לאחר קבלת נתונים נוספים, לרבות לאחר ביצוע קידוח 'לווייתן 5' ונתונים שיתקבלו עם תחילת ההפקה, כמות זו יכולה להשתנות, תיבחן לעומת הדיווחים הנוכחיים של החברות ותתעדכן בהתאם".

 

הנתון על הפער האדיר (20%-30%) נחשף ב"כלכליסט" עוד בנובמבר 2014 ו"זכה" בבוקר הפרסום להכחשה בורסאית מצד דלק קידוחים, אבנר ורציו, שהן השותפות הישראליות שמחזיקות יחדיו בכ-60% מהמאגר. מאז הנתון זכה לפרסומים שונים בכל תקשורת אחרים, אולם בכל פעם מחדש הודגש שאין שינוי בההערכות של בעלי המאגר כאשר מקור הפער, אם קיים בכלל, הוא בטכניקות מדידות שונות.

 

במידה שהנתון לא יתעדכן בעתיד, משמעות הכרזת משרד האנרגיה היא שמכסת ייצוא הגז מישראל קטנה בכ-120 מיליארד מ"ק, כלומר בכ-10%-15%.

 

מנובל אנרג'י, המחזיקה במאגר במקביל לשותפויות הישראליות, נמסר כי היא מעסיקה את "חברות ההנדסה המובילות בעולם לביצוע הערכות עצמאיות בלתי תלויות של המשאבים והעתודות של החברה. הערכות אלה מתבצעות בהתאם לסטנדרטים של התאחדות מהנדסי הגז והנפט העולמית SPE) Society of Petroleum Engineering) ובהתאם לכללי הדיווח של הבורסה לנירות ערך בארה"ב, ולכן אנו בטוחים בהערכות אלה. חברת NSAI מעריכה כי העתודות בלווייתן עומדות על TCF 21.9. לצורך הערכה זאת קדחנו ארבעה בארות וביצענו מבחני ההזרמה במאגר לווייתן, שדומה במאפייניו למאגר תמר, ממנו אנו מפיקים גז טבעי כבר שלוש שנים. לפי שילוב המידע העולה מהקידוחים, יחד עם מבחני ההזרמה שביצענו בשדה, נתוני ההפקה מהמאגר דומה במאפייניו וההערכות של חברת NSAI".

 

פיתוח המאגר אושר

 

בצד הפרסום, משרד האנרגיה אישר את תוכנית הפיתוח של המאגר. תוכנית זו מנחה את החברות להגיש לפני ביצוע כל קידוח, הנחת צנרת והקמת מתקנים, תכנון מפורט מאושר על ידי חברת פיקוח חיצונית אשר אושרה על ידי הממונה. "על החברות להגיש את המסמכים ההנדסיים והסביבתיים לכל קידוח ולקבל עליהם את האישורים ממנהל אגף סביבה ומנהל בקרה הנדסית ביחידת הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. כן מצויין באישור כי אישור פרטני להקמת צינור הולכת הגז הטבעי מאסדת הטיפול וההפקה למערכת ההולכה הארצית יינתן על ידי רשות הגז הטבעי במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים", נכתב שם.

 

שר האנרגיה, יובל שטייניץ, אמר שאישור הממונה לתוכנית הפיתוח של לווייתן הינו אבן דרך מהותית וחיונית לפיתוח אוצר הטבע הגדול ביותר שהתגלה בישראל. לדבריו, "חיבור מאגר לווייתן לישראל יביא לחיזוק הביטחון האנרגטי ולתועלות כלכליות למשק המקומי. לאחר שנים של עיכובים, החזון של ישראל כספקית גז טבעי יוצא לדרך. בימים אלה של ירידה בייצוא ובהשקעות במשק, הגז מלוויתן יהיה מנוע צמיחה חשוב וחיוני לתעשייה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x