$
בארץ

לאן נעלמו הבטחות דרעי להוזיל את המים ולתקצב את הפריפריה

שר הפנים דרעי התגאה בינואר כי הצליח להביא להוזלת תעריף המים בגובה המע"מ. אלא שבינתיים ההפחתה נתקעה, והשבוע נרשמה הוזלה זניחה בלבד. במקביל תקועה הבטחה נוספת של דרעי להעביר 300 מיליון שקל ליישובי הפריפריה

ליאור גוטמן ועמרי מילמן 22:1026.05.16

בתחילת השבוע פרסמה רשות המים הודעה לפיה היא מתכוונת לצאת בשימוע ציבורי לקראת הוזלה מתוכננת של התעריף ובשיעור של 1.5%– 2%. מקור ההוזלה, כך נמסר, הוא בהתייעלות שנכפתה על חברת המים מקורות. אם השימוע יסתיים ללא הערות מיוחדות, תעריף המים יירד באמצע הקיץ מכ־7.67 שקל לקוב (למכסת המים הראשונה) לכ־7.52 שקל לקוב.

 

 

מדובר בשיפור זניח שקשה לראות אותו מוציא משפחות ממעגל העוני. ההוזלה המתוכננת היתה אמורה להצטרף למהלך הרבה יותר גדול שיצא לדרכו לפני כחצי שנה. מדובר בהצעה ממשלתית להוזלת המים והתחבורה בשיעור המע"מ, שאושרה ב־24 בינואר בישיבת הממשלה. זו העבירה פה אחד את הצעתם של שר הפנים אריה דרעי ושר האוצר משה כחלון להפחתת תעריפי המים בגובה המע"מ, וההערכות של האוצר היו שהמהלך יוביל לחיסכון של כ־2,500 שקל בשנה לכל משפחה.

 

"היום אני מקיים"

 

ההוזלה בתעריפי התחבורה הציבורית נרשמה והצטרפה לזו שהפעיל שר התחבורה ישראל כץ על המטרופולינים הגדולים. לעומת זאת בנוגע לתעריפי המים לא קרה דבר. בינואר עוד בישר ראש הממשלה נתניהו ש"אנחנו פועלים להוריד את יוקר המחיה", ובסרטון שהעלה לפני כחודש לציון שנה להקמת הממשלה התפאר בהוזלת המים – שכלל לא קרתה. שר האוצר משה כחלון אמר, "זהו צעד נוסף לצמצום הפערים החברתיים", ואילו שר הפנים ויו"ר ש"ס אריה דרעי ציין: "התחבורה הציבורית והמים הם שניים מהמוצרים הבסיסיים ואני שמח שההנחות יובילו לכך שמשפחות רבות ייהנו מהנחות של אלפי שקלים בשנה. הבטחתי בבחירות להוריד את המע"מ על מוצרי יסוד והיום אני מקיים".

בנימין נתניהו ואריה דרעי (ארכיון) בנימין נתניהו ואריה דרעי (ארכיון) צילום: אלכס קולומויסקי

 

אלא שפנייה לרשות המים מעלה שהמהלך נתקע. היכן? תלוי את מי שואלים. בינואר אישרה הממשלה את הוזלת המים ומאז אושר החוק גם בקריאה ראשונה ונשלח לוועדת הפנים, אך מאז לא קודם שם. בסביבת דרעי טוענים כי רק שלשום התקיימה פגישה בנושא, שהתעכב בעקבות הפגרה בכנסת. לפי הסיכום בין דרעי לכחלון המהלך אמור לעלות 300 מיליון שקל, 150 מיליון שקל הגיעו הודות לכך שהתחבורה הציבורית הוזלה ב־650 מיליון שקל, מה שהוזיל עלויות שכר בכ־150 מיליון שקל. את 150 מיליון השקלים הנותרים מעוניינים באוצר לממן דרך העברת היטלי הפקת המים למשק המים (במקום שההיטל יילך לקופת האוצר, וכך יוזלו התעריפים). ברשות המים אומרים שגם נושא זה תקוע. יו"ר ועדת הפנים ח"כ דוד אמסלם מסר כי: "בימים הקרובים ייקבע מועד לדיון במטרה להשיג צדק חברתי, במיוחד לשכבות החלשות".

 

בפריפריה מחכים

 

אם לא די בכך, ההבטחה שדרעי קיבל להעברת 300 מיליון שקל לטובת הפריפריה באמצעות המשרד לנגב ולגליל גם היא

לא עברה. לאחר שדרעי התפטר ממשרד הכלכלה על רקע סירובו לחתום על סעיף 52 לעקיפת הממונה על ההגבלים בשל מתווה גז, הוא קיבל מנתניהו הבטחה למענק בגובה זה לפריפריה. אלא שגם המענק הזה תקוע, כנראה בוועדת הכספים, יחד עם כל ההעברות התקציביות. במקביל חושף "כלכליסט" (ראו עמ' 16) כי משרד הכלכלה יעביר מענק בגובה 60 מיליון שקל לעידוד תעסוקה בפריפריה, שאינו קשור לסכום זה.

 

מטעם דרעי נמסר בתגובה: "דרעי הבטיח שהמע"מ על תעריפי המים יבוטל לעשירונים התחתונים, וזה אכן יקרה בקרוב. הנושא יוגש בקרוב לקריאה שנייה ושלישית בכנסת ויחוקק, ויחול רטרואקטיבית מינואר 2016. לגבי הכספים של הנגב והגליל: בשל חילוקי דעות בין יו״ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני לאגף התקציבים באוצר, כל העברות הכספים למשרדי הממשלה מתעכבות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x