$
בארץ

חברת הנדל"ן קורסת: שום דבר לא צמח מהקרקע החקלאית של אדמה

שיפוץ משרדי יוקרה ב־10 מיליון שקל, עלויות שיווק מוגזמות ודיבידנד ענקי של 15 מיליון שקל - כל אלו הובילה לקריסתה של החברה שפועלת בשוק הפרוע של שיווק קרקעות חקלאיות. לאחר שצברה חובות של 32 מיליון שקל, הגישה אתמול אדמה בקשה להקפאת הליכים

זוהר שחר לוי, אמיתי גזית ורוני זינגר 07:0216.05.16

בועת הנדל"ן המקומית ייצרה אתמול עוד סיפור על חלום ההתעשרות המהירה של הישראלים והתנפצותו המהירה. חברת הנדל"ן אדמה, הסוחרת בקרקעות חקלאיות, הגישה אתמול בקשה להקפאת הליכים לבית המשפט המחוזי בתל אביב, לאחר שצברה חובות בהיקף כולל של 32 מיליון שקל. בית המשפט ידון מחר בבקשת החברה.

 

אין כמעט גוף שאדמה, שהוקמה לפני ארבע שנים ונשלטת על ידי אורן קובי בן ה־34, לא מאשימה במצב אליו היא הגיעה: התקשורת שהחלה לפרסם ידיעות על לקוחות מתוסכלים שלא קיבלו את שהובטח להם, פרשת ענבל אור שהבריחה לקוחות ועלויות המטה שלא בדיוק התאימו לירידה בקצב ההכנסות. בין השורות, כבדרך אגב, מציינת החברה כי בעליה משכו בשנה האחרונה דיבידנד של 15 מיליון שקל, שהיא השקיעה 10 מיליון שקל בשיפוץ המשרדים המפוארים במגדל המוזיאון בתל אביב, ושעלות השכירות החודשית שלהם מגיעה ל-110 אלף שקל.

 

ההתנהלות הראוותנית של בעל החברה קובי, שגדל בלוד, לא הוזכרה בבקשת הקפאת ההליכים בה מתחייבת אדמה להחזיר לא פחות מ־100% מהחוב. "הוא מתרברב כל הזמן שהמשרדים עלו לו 6 מיליון שקל, ושהוא גר בבית באקירוב שעלה 20 מיליון", סיפר ל"כלכליסט" אחד העובדים. "יש לו מכונית מזראטי וריינג' רובר שחור, וכל חגורה שלו עולה במינימום 4,000 שקל. כוסות הקפה במשרדים הן מפורצלן, כל אחת מהן עולה 500 שקל. כל כיסא שם זה משכורת של אדם שמרוויח יפה".

אורן קובי אורן קובי צילום: יח"צ

 

הדיבידנד המוזר שנמשך

 

בבקשת הקפאת ההליכים, שהוגשה על ידי עו"ד שלום (שולי) גולדבלט, ביקשה החברה למנות את רו"ח חן ברדיצ'ב ואת עו"ד גיא גיסין כנאמנים להליך ההבראה. עד למועד הדיון בנושא אסר שופט הפירוקים איתן אורנשטיין לעשות כל שינוי בנכסי החברה ובנכסיו של בעל השליטה, שאף הוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ.

 

"בחודשים האחרונים נקלעה אדמה לקשיי נזילות אשר אינם מאפשרים לה השלמת העסקאות מול בעלי הקרקע ורישום הערות אזהרה לטובת הרוכשים בהתאם להתחייבויותיה", כותבים באי כוחה של החברה לבית המשפט בבקשה להקפאת ההליכים. לחברה כרגע ארבעה פרוייקטים פעילים במסגרתם שיווקה ומשווקת זכויות ל־75 רוכשים — "אדמה במושבה" בפרדס חנה; "שביל התפוזים" בהוד השרון; "חוף התכלת" בהרצליה; ו"אדמה מול הים" בתל אביב. על פי המסמכים שהוגשו, ההסכם על בעלי הקרקע בפרוייקטים אלו עשוי להניב לחברה רווחים בגובה של כ־12 מיליון שקל, מתוכם משכה כבר 6 מיליון שקל.

 

 

לשיטת באי כוחה של החברה, קשיי הנזילות נבעו כאמור ממספר גורמים והם השקעה כספית ניכרת בעלויות תפעול ומטה, ירידה במחזור המכירות ופרסום מסיבי בעיתונות בשל פרשת ענבל אור. כך, ניסיון לייעל את מערך השיווק והפרסום הוביל לגרעון של 6.2 מיליון שקל והשקעה במיתוג פרסום ושיווק של מותג אדמה ומותג TERRA הוביל לגרעון של כ־10 מיליון שקל. לכך ניתן להוסיף את שיפוץ משרדי החברה שהובילו להוצאות של כ־10 מיליון שקל, ולדמי השכירות הגבוהים של כ־110 אלף שקל בחודש.

 

חמור מכך הוא משיכת הכספים של החברה ושל החברה האם. לפי נציגי אדמה, כתוצאה מקשיי הנזילות של החברה, היא עשתה שימוש ברווחים המגיעים לה מעסקאות שונות וזאת בטרם הגיע מועד מימוש הרווחים. כך, למשל, משכה החברה מארבעת הפרוייקטים הפעילים שלה עמלה בשווי 6 מיליון שקל, ופדתה כ־13 מיליון שקל מעמלות אחרות שטרם הגיע מועד פרעונן. "בנוסף", כך כותב עו"ד גולדבלט לבית המשפט, "חברת האם משכה דיבידנדים בסכום כולל של 15 מיליון שקל אשר נמכרו מחברת האם, א.ב.צ לוגיסטיקה אחזקות ונכסים שבבעלות אורן קובי, על ידי קובי כהלוואות, והכל מתוך הנחה כי העסקאות יצאו לפועל, ואדמה תגייס רוכשים נוספים אשר יאפשרו את קיום הסכמי המכר והסכמי האופציה".

 

יחד עם זאת, מציינים נציגי החברה את תקוותם בהכנסת רווחים מהשקעת אדמה בחברת לוג מדיה, העוסקת במתן שירותי קול סנטר (טלמרקטינג) לחברה בחו"ל העוסקת בהשקעות באופציות בינאריות. לפי המסמכים שהוגשו לבית המשפט, הערכות החברה הן לתזרים של מיליון שקל לחודש מפעילות זו.

איילת שקד איילת שקד צילום: עמית שאבי

 

 

חובות במיליונים

 

על פי המסמכים שהגישה החברה, מתוך חוב של למעלה מ־32 מיליון שקל, יש לה חוב בדין קדימה בגובה של כ־771 אלף שקל (עובדים, שכירות, רשויות, ביטוח לאומי ועוד), חוב של 1.8 מיליון שקל לנושה המובטח בנק לאומי, התחייבויות לנושים בעלי ערבות אישית של בעל המניות בגובה של כ־2.7 מיליון שקל והתחייבויות לנושים רגילים בסכום המוערך בכ־27 מיליון שקל. עוד על פי הבקשה, נכסיה העיקריים של אדמה הם הסכם עם בעלי הקרקע בארבעת הפרוייקטים הפעילים — הסכמים אשר עשויים להניב לה זכות לרווחים בגובה של כ־12 מיליון שקל.

 

"בימים האחרונים החלו להתפרסם כתבות אודות פעילות אדמה והועלו כלפיה טענות לכאורה בגין אי מילוי התחייבויותיה לרוכשים", נכתב בבקשה להקפאת הליכים. "אדמה מכחישה את הטענות שהועלו כנגדה, אולם יחד עם זאת ולאור קשיי התזרים כאמור לעיל, קיים חשש כי יתחיל גל של דרישות מטעם רוכשים לבטל את עסקאות הרכישה, דבר שיגרום לביטול עסקאות עם בעלי הקרקע, ולמעשה יסכל כל אפשרות להגיע להסדר פירעון חובות שוויוני עם הנושים והרוכשים ולהביא להבראת אדמה".

 

בקשות פירוק ופשיטת רגל

 

במקביל לבקשת הקפאת ההליכים, לבית המשפט הוגשה אתמול בקשת לפשיטת רגל של אורן קובי, וכן שתי בקשות נפרדות לפירוקה של החברה. בקשת הפירוק הראשונה הוגשה על ידי לינה דניאל שחתמה על הסכם לרכישת קרקע, שילמה 120 אלף שקל, ולדבריה התחרטה יום לאחר מכן, אך עד כה לא קיבלה חזרה את כספה. "נדמה כי איש לא יחלוק על כך", כתב בא כוחה לבית המשפט, "שעתיד החברה אינו מבשר טובות וכי סיכויי החברה לעבור לפסים של רווחיות בעתיד הנראה לעין נמוכים מאוד, עניין אשר נראה כי לא מפריע לחברה להמשיך ולגבות כספים מן הציבור".

 

בקשה נוספת הוגשה על ידי חברה ליבוא, שיווק והפצה של ציוד חשמל והקמת בתים חכמים בשם שלמה כהנא ובניו. החברה, כך לפי באי כוחה עו"ד יניב אינסל ושי מילוא, ביצעה עבודות שיפוץ במשרדי החברה ובביתו של המנכ"ל במגדלי אקירוב. על פי עו"ד אינסל ומילוא סכום השיפוץ עומד על כ־900 אלף שקל, שלא כולו שולם. עוד מצויין בבקשה זאת כי קבלנים נוספים שפעלו בדירה ובמשרדים לא קיבלו את כספם, כי החוב מוערך בלמעלה מ־2.5 מיליון שקל, וכי קובי טען בפני חברת שלמה כהנא ובניו כי אדמה נמצאת בקשיים כבדים וכי אין ביכולתו לפרוע כספים.

 

שקד תבחן קבוצות הרכישה

 

בתוך כך, שרת המשפטים איילת שקד הורתה אתמול על הקמת צוות מיוחד במשרד שיבחן את נושא קבוצות הרכישה ויביא המלצות חקיקה בעניין. שקד התכוונה להביא את הנושא להחלטת ממשלה באחת הישיבות הקרובות, אך אתמול התברר כי ניתן להסמיך את הקמת הוועדה גם בלא אישור ממשלה, ועל כן יוקם הצוות כבר בשבועיים הקרובים.

שרת המשפטים שקד קידמה את המהלך בעקבות פרשת ענבל אור, וקריסת החברה שלה שעסקה בארגון קבוצות רכישה של דירות. בראש הצוות יעמוד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ שיבחן את ההבטים השונים לקבוצות רכישה וכן ימליץ על ההסדרת הנושא בחקיקה ככל שימצא זאת לנכון.

 

בין היתר, הצוות יתבקש לבחון את החובות שיש להחיל על מארגני קבוצות, בהסדרת העיסוק של מי שמארגן קבוצות רכישה ועוד. הצוות יתבקש לגבש את ההמלצות בתוך 60 ולהגישן לשקד, שתוכל לאחר מכן לגבש את ההצעה עם משרדי הממשלה הרלוונטים. הצוות המשרדי הוא הפעילות הראשונה שנוקטת הממשלה בנושא, אך מאז התפוצצה פרשת ענבל אור הוצעו מספר הצעות חוק פרטיות בנושא על ידי מספר חברי כנסת.

 

מלבד זאת, עם פתיחת מושב הכנסת בשבוע הבא, תקיים ועדת הכלכלה בראשות חבר הכנסת איתן כבל מהמחנה הציוני דיון מיוחד בנושא קבוצות הרכישה. אל דיון זה הוזמנה גם ענבל אור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x