$
בארץ

נחשף בכלכליסט

כיל תפצה חקלאים בהסדר פשרה ב־20 מיליון שקל

נגד החברה הוגשה בספטמבר 2014 תביעה ייצוגית על ידי מספר חקלאים על ניצול כוחה המונופוליסטי לרעה והעלאה של מחיר האשלג. במסגרת הסדר הפשרה החברה התחייבה גם לשמור למשך שבע שנים על מחירים זהים למחיר הממוצע הזול בחו"ל

תומר גנון 07:0220.04.16

מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

חברת מפעלי ים המלח (מי"ה) מקבוצת כיל תפצה ב־20 מיליון שקל חקלאים וצרכנים של אשלג — מרכיב מרכזי בדשנים לקרקע שבהם עושים שימוש תדיר בגידול פירות וירקות. כך עולה מהסדר פשרה שהוגש לאישורו של בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, בעקבות תביעה ייצוגית על סך 96 מיליון שקל שהגישו חקלאים נגד החברה. זאת בטענה שמי"ה ניצלה לרעה את כוחה המונופוליסטי, וכן את הזיכיון הבלעדי שקיבלה מהמדינה לכריית אשלג מים המלח, כדי למכור אותו בישראל במחירים נצלניים ומופרזים.

 

"כלכליסט" חשף במאי 2014 כי מי"ה, מונופול בתחום האשלג, גבתה עליו מחירים הגבוהים בעשרות אחוזים מהמחיר ההוגן שנקבע במסגרת הליך בוררות שניהלה מול חברת הדשנים חיפה כימיקלים. בכך היא ניצלה לכאורה את כוחה הרב בשוק, והביאה לעליית מחירים שהתגלגלה על החקלאים — רוכשי הדשנים. חודשים ספורים לאחר פרסום הכתבה הגיש משה ויינשטיין, חקלאי המגדל עצי פרי נשירים כגון תפוחים ואפרסקים וקונה מוצרי אשלג מתוצרת כיל לצורך דישון הקרקע, תביעה ייצוגית נגד החברה בספטמבר 2014.

 

 

"לדאבון הלב", נטען בתביעה שהוגשה באמצעות עורכי הדין עמית מנור, יוקי שמש ואורי ברעם, "לא זו בלבד שאין רסן רגולטורי על מחיר האשלג שמי"ה גובה, אלא שהפיקוח על מחירי האשלג הוסר במהלך 2006. מי"ה ניצלה לרעה את הסרת הפיקוח לצורך העלאת מחירים חריגה ולא הוגנת של עשרות ומאות אחוזים, בניגוד לחוק ההגבלים".

 

לאחר שכיל דחתה את הטענות והתקיים דיון בפני השופט עופר גרוסקופף, הצדדים ניסחו בהמלצתו הסדר פשרה. כאמור, בהסדר נקבע שמי"ה תשיב לצרכנים 20 מיליון שקל. 17.5 מיליון שקל (87.5% מהסכום) יחולקו לחקלאים שיציגו חשבונית על רכישות של אשלג או דשנים. 2 מיליון שקל נוספים יחולקו לצרכנים ישירים ועקיפים — חברות וגופים מסחריים. חצי מיליון שקל נוספים יועברו כתרומה. מעבר לסכום הפיצוי, מי"ה תישא בתשלום של 100 אלף שקל לחקלאי ויינשטיין. כן תשלם מי"ה סכום של 5.25 מיליון שקל כשכר טרחה לעורכי דינו.

 

עוד מתחייבת מי"ה בהסכם הפשרה למחיר אשלג עתידי. על פי ההסכם, במשך שבע שנים היא תמכור אשלג בישראל במחירים שלא יעלו על ממוצע שלושת המחירים הנמוכים ביותר שבהם מכרה אשלג בעולם או על 400 דולר לטונה — לפי הנמוך מהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x