$
בארץ

לוקהיד מרטין משיבה אש: "מדוע מטוס מצוין כמו F35 מקבל יחס שלילי מהתקשורת?"

המטוס עדיין בפיתוח, ושלל פתרונות לליקויים שהתגלו נמצאים בבדיקה - כך מנסים חיל האוויר ולוקהיד מרטין, יצרנית F35, להתגונן ולהדוף את הביקורת על הכשלים הרבים בפרויקט. כתבה שלישית בסדרה

שאול אמסטרדמסקי ואורי תובל 06:5805.04.16

בכירי לוקהיד מרטין העולמית  סגן הנשיא לענייני לקוחות גארי נורת' וסגן הנשיא לפיתוח עסקי של מטוס F35 ג'ק קרייזלר — ומנכ"ל לוקהיד מרטין ישראל תא"ל (במיל') יהושע שני קיימו ביום ראשון מסיבת עיתונאים במלון הילטון בתל אביב, שבה הציגו את המטוס ושיבחו את יכולותיו.

 

הבכירים נמנעו מלהשיב לשאלת "כלכליסט" על ממצאי הדו"ח החמור שהפנטגון הגיש לקונגרס לפני שבוע ושחצי ופרטיו פורסמו כאן בהרחבה, אך שני הביע תרעומת נוכח הפרסום: "יש שאלה מטרידה - מדוע מטוס מצוין מקבל ביקורת רבה כל כך מהתקשורת?".

 

שני גם השיב לעצמו: "כשחברה אחת זוכה בפרויקט של 400 מיליארד דולר ומפתחת מטוס שישלוט בשוק עד 2070, יש כאלה שאינם מרוצים".

 

אמנם בכירי החברה לא התייחסו במישרין ל־931 הכשלים שמופיעים בדו"ח של הפנטגון, אבל החברה שלחה באמצעות לוקהיד מרטין ישראל ספר ציטוטים עב־כרס בתגובה לסדרת הכתבות ב"כלכליסט". במסמך של לוקהיד מרטין מצוטטים קצינים אמריקאים בכירים רבים שמשבחים את המטוס ויכולותיו.

מסיבת העיתונאים של לוקהיד מרטין.  טייס הניסויים הראשי של החברה אלן נורמן מסיבת העיתונאים של לוקהיד מרטין. טייס הניסויים הראשי של החברה אלן נורמן צילום: עמית שעל

 

"אנחנו מציעים פתרונות"

 

באופן ענייני המסמך של לוקהיד מרטין מתייחס לכמה כשלים. בתגובה לטענה כי מערכת כיסא המפלט של המטוס מהווה סכנת מוות לטייסים ששוקלים פחות מ־62 ק"ג נכתב כי המטוס עדיין בשלב הפיתוח שלו וכי מערכת כיסא המפלט ממשיכה להשתפר: "לאחר בדיקות שנערכו ב־2015 החליטו הרשויות האמריקאיות לאסור על טייסים ששוקלים פחות מ־62 ק"ג להטיס את המטוס מחשש לפגיעה בעת שימוש במערכת המפלט. נכון להיום אין טייסים שהוראה זו משפיעה עליהם. החברה הציעה שלושה פתרונות שנמצאים כעת בניסויים וצפויים להיות מאושרים עד נובמבר".

 

בתגובה לטענה על התנפחות עלויות המטוס אומרים בלוקהיד מרטין: "העלות הצפויה למטוס שיירכש ב־2018 היא 85 מיליון דולר", וזאת בניגוד לפרסום שכבר ב־2014 עלותו של מטוס בודד היתה 136 מיליון דולר.

 

בנוגע לבעיות הלחץ בתא הדלק של המטוס נכתב כי "הבעיה התגלתה בסוף 2014. החברה הציעה תיקון שנוסה בהצלחה בסוף 2015 והיה אמור להיות מוטמע במטוסים החל מינואר".

 

מפקד חיל האוויר בעבר איתן בן־אליהו, שנכח גם הוא במסיבת העיתונאים, הביע תמיכה בלתי מסויגת בלוקהיד מרטין, במטוס ובצורך של מערכת הביטחון לרכוש אותו חרף הליקויים הרבים המדווחים. לדבריו, "טבעי שיהיה דיון ציבורי בנושא, אבל בשורה התחתונה אנחנו נקנה את המטוס. F35 ישיג עליונות אווירית לצה"ל. חשוב שהוא יהיה בזירה".

 

מימין: נורמן, מפקד חיל האוויר בעבר איתן בן־אליהו, סגני נשיא לוקהיד מרטין גרי נורת' וג'ק קרייזלר ומנכ"ל לוקהיד מרטין ישראל יהושע שני מימין: נורמן, מפקד חיל האוויר בעבר איתן בן־אליהו, סגני נשיא לוקהיד מרטין גרי נורת' וג'ק קרייזלר ומנכ"ל לוקהיד מרטין ישראל יהושע שני צילום: עמית שעל

 

"בכל פרויקט יש סיכונים"

 

עמדה זו של בן־אליהו משתקפת היטב גם בעמדת משרד הביטחון ובתשובות הרשמיות שהתקבלו מהחיל שהוא מפקד עליו. בתגובה לפניית "כלכליסט" אִפשר צה"ל לשוחח עם אחד הקצינים הבכירים בחיל האוויר, אך לא לצטט אותו בשמו. בשורה התחתונה הודפים שם את הביקורת. הקצין טען כי הוא מכיר את הפרויקט מקרוב ואף ביקר בארה"ב לפני כשבועיים כדי לבחון אותו, ולדבריו הוא מתקדם לשביעות רצונו של חיל האוויר.

 

"מבחינתנו זה פרויקט בניין הכוח המוביל והחשוב ביותר בחיל האוויר בעשור הקרוב, ומצבו כרגע טוב מאוד. בדצמבר הולכים לנחות כאן שני המטוסים הראשונים. זו עמידה מלאה בתוכנית", אמר הקצין כשנשאל על הפיגור בלוחות הזמנים.

 

הקצין מספר: "יש פה קפיצת מדרגה מבצעית ותפיסתית - חיל האוויר נכנס עם המטוס הזה לעידן הדור החמישי. לאף אחד במזרח התיכון אין מטוסים מהדור החמישי". בניגוד לדבריו, מומחה הביטחון יפתח שפיר מהמכון למחקרי ביטחון לאומי אמר בשבוע שעבר ל"כלכליסט" כי "אוהבים להציג את המטוס הזה כאחד ממטוסי הדור החמישי, אבל האמת היא שזאת אגדה. החלוקה לדורות היא עניין שיווקי שצריך להתעלם ממנו".

 

בן־אליהו בסימולטור של המטוס בן־אליהו בסימולטור של המטוס צילום: עמית שעל

 

האופטימיות שלך לא מתיישבת עם הדו"ח של הפנטגון.

הקצין: "יכול להיות שיש כאן ויכוח מקצועי על פרמטר. בכל פלטפורמה מקצועית (הכוונה היא לכלי טיס - ש"א וא"ת) יש באגים ואנחנו מטפלים בהם לאורך השנים. המטוסים יוכרזו כמבצעיים שנה אחרי שהם יגיעו, מתקדמים לאורך הדרך. ככה זה בכל פרויקט של חיל האוויר". עם זאת, הוא הודה שלא מדובר במטוס שיש מאות אלפי שעות טיסה מאחוריו. "כשקנינו מטוסים כמו F16i, הם הגיעו אלינו לאחר שצברו המון שעות טיסה. הפרויקט של F35 עדיין בפיתוח, וכמו בכל פרויקט כזה יש סיכונים".

 

למה צה"ל מעוניין כל כך במטוס שחלק מתכונותיו נחותות ביחס לאלה של מטוסים אחרים?

הקצין: "כבר היום המטוס מהווה קפיצת מדרגה מבצעית גדולה ביחס ליכולות שיש לנו. בשקלול היכולות שלו עם אלה של יתר המטוסים רמת המטוסים שלנו קופצת לדור 4.5".

 

באשר לשאלות "כלכליסט" על יכולת החמקנות של המטוס - שאמורה להיות אחד היתרונות המרכזיים שלו - השיב הקצין כי יש מעט אנשים שיודעים את הפרטים האמיתיים על תכונה זו, והם לא האנשים שאיתם שוחח "כלכליסט".

 

המטוס הזה יכול לטוס רק 1,100 ק"מ בלי לתדלק, וזאת בהשוואה ל־F15 שיכול לטוס 1,800 ק"מ. זאת לא בעיה מבחינתכם?

הקצין: "אין פער ביכולות הטווח של המטוס ביחס למטוסים אחרים, משום שהמטוס נושא את החימוש בתוך הגוף ולא על הכנפיים, ולכן הוא לא צורך המון דלק. בשקלול כלל הנתונים ביצועי הטווח שלו לא נופלים משל כלי טיס אחרים".

 

ישראל שילמה 5.6 מיליארד דולר עבור 33 מטוסים והאחזקה שלהם צפויה להיות יקרה מאוד. נוכח הכשלים הרבים המדווחים זו לא עסקה יקרה מדי?

 

הקצין: "עלויות אחזקת המטוס במגמת ירידה משמעותית. אם תשוו את מחירו של מטוס F15 חדש שנקנה היום לעומת מחיר F35, תגלו שהראשון יקר מהשני ב־30%".

 

לכתבות הנוספות בסדרה:

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x