$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הממשלה תדון בתחילת השבוע בהסרת החיסיון של קצא"א

שרי הממשלה עשויים אף לאשר את הסרת החיסיון של החברה, אך נתוניה הכספיים יישארו חסויים בכל מקרה

ליאור גוטמן 06:4724.03.16

ממשלת ישראל צפויה לעלות לדיון, ואולי אף לאשר, את הסרת החיסיון המלא שחל על חברת קצא"א (קו צינור אילת־אשקלון), כך נודע ל"כלכליסט". הנושא היה אמור להגיע לדיון בקבינט המדיני־ביטחוני, אולם בשלב זה הוא צפוי להגיע רק לשולחנה של הממשלה, כאשר נתוניה הכספיים של החברה יסווגו כחסויים.

 יוסי פלד יו"ר קצא"א לשעבר יוסי פלד יו"ר קצא"א לשעבר צילום: עמית שעל

 

כפי שפורסם בפברואר האחרון ב"כלכליסט", מי שמובילים את מהלך הסרת החיסיון הם שר האוצר משה כחלון ומנכ"ל משרדו שי באב"ד, וזאת בעקבות ביקורת נוקבת שמתח בינואר האחרון שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין על חוסר השקיפות של החברה הכמו־ממשלתית. לדבריו, "המדינה מוכרחה ללכת עם רוח התקופה. מה שלא היה שקוף צריך להיות שקוף, בכפוף לאינטרסים של ביטחון, כמובן". רובינשטיין אמר את הדברים לאור העובדה שעל אף שקצא"א פועלת באופן סודי והממשלה מתייחסת אליה כנוכחת־נפקדת, החברה מחזיקה באתר אינטרנט פומבי שמכיל מידע רב וגם ערך רשמי באנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה.

 

בהתאם לכך, הממשלה תדון בהסרת החיסיון מעל כל פעילויות החברה שהן פומביות בכל מקרה — נכסי החברה, פעולותיה ותוכניות העבודה למתיחת צינורות דלקים ואכסונם.

 

מנגד, כל הנתונים הכספיים של החברה, דו"חותיה והמשכורות המשולמות יישארו חסויים. זאת משום שישראל מנהלת בוררות בינלאומית מול ממשלת אירן, שהחזיקה באופן שווה בקצא"א עד סוף שנות ה־70. בשנה שעברה ניתן פסק בוררות לפיו ישראל תפצה את אירן בגין השותפות שנגמרה ב־1.4 מיליארד דולר, אולם ככל הנראה ישראל הגישה ערעור על הפסיקה, ולכן היא לא מתכוונת לאפשר למידע אודות כמו רווחיה וחובותיה להיות גלוי לכל.

 

קצא"א פעילה מאז 1968 ונהנית ממטריית חשאיות בזכות חוק הזיכיון שנתפר למידותיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x