$
בארץ

הרצוג וגפני מציעים: חוק שיחייב את המדינה לשקיפות מלאה בהפרטות

בנוסף, הצעת החוק קובעת כי המדינה תוכל להכיל פיקוח רטרואקטיבי על הפרטות ומיקורי חוץ שכבר נעשו. בנוסף, המדינה תהיה אחראית לטיפול באוכלוסייה מוחלשת שלה חובות לגוף המופרט

עמרי מילמן 21:4716.03.16

יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג (המחנה הציוני) ויו"ר ועדת כספים משה גפני (יהדות התורה) הציגו היום הצעת חוק חדשה שאם תעבור תביא לרפורמה בהפרטות גופי המדינה.

 

על פי הצעת החוק של השניים, המדינה תהיה מחויבת לשקיפות מלאה עוד בשלבי בחינת תהליך הפרטה, במטרה למנוע מאינטרסים זרים להיכנס כחלק משיקולי ההפרטה. בנוסף, הצעת החוק קובעת כי המדינה תוכל להכיל פיקוח רטרואקטיבי על הפרטות ומיקורי חוץ שכבר נעשו.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני. שת"פ עם הרצוג יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני. שת"פ עם הרצוג צילום: אלכס קולומויסקי

 

הצעת החוק קובעת כי המדינה תהיה אחראית לטיפול באזרחים מוחלשים בכל הנוגע לגביית חובות של הגוף המופרט ולא תוכל להוציא זאת "לחברות בריונים שבאים לגבות חובות בלי שום אחריות ושום רגישות".

 

עוד מבקשים הרצוג וגפני לאסור על הפרטות בתחומים שונים, כמו למשל שירותי חינוך לילדים חולים, ניתוקי מים ואת תחום התכנון בתחבורה הציבורית.

 

שיתוף הפעולה המפתיע הזה, משרת למעשה את שני הצדדים. מצד אחד הרצוג יכול להראות שהוא יודע לעבוד יחד עם החרדים ולקדם איתם תוכניות - תנאי כנראה הכרחי לראש מפלגה ששואפת להיות מפלגת שלטון, ומצד שני גם לגפני נוח להראות לנתניהו כי הוא יכול לפנות למסלולים נוספים, לאור המחלוקות הקשות בקואליציה בשבועות האחרונים סביב סוגיות שונות בנוגע להכרה ברפורמים. 

 

הצעת החוק צפויה להגיע לאישור בוועדת השרים לענייני חקיקה. בתדרוך שערכו גפני והרצוג אמר הרצוג: "ההפרטה חייבת להעשות בשקיפות מלאה, תחת ביקורת. כשמדובר בהוצאת נכסים יקרים של המדינה או שירותים של המדינה חייב להיות דיון ציבורי רציני. החוק קובע שיהיה כזה, שתהיה בחינה ושקילה של הפרטה על העבודה המאורגנת, המשק והתקציב, וכמובן על טובת האזרח".

 

גפני אמר כי "אני הרבה שנים בכנסת, עברתי הפרטות שעד היום מצטערים עליהם. היום נמצאת אצלי בוועדה הפרטת

פרזות של הדיור הציבורי. אני לא מעביר אותה עד שאני לא יודע מה יהיה עם הדיור הציבורי. יהיה קשה להעביר את הצעת החוק הזו. היא נכונה, ובכנסת היום קשה להעביר הצעות חוק נכונות. משרדי הממשלה נוטים להתנגד לכך. המציאות הזו שצריך שהכל יהיה בשקיפות שנדע את כל הדברים, ששרי הממשלה וחברי הכנסת שמחוקקים את החוקים, התהליך הזה צריך להיות ברור. שמחתי להיות חלק מהעניין, שמחתי שהרצוג לקח אותי לחלק מהעניין".

 

כאשר גפני אמר "שמחתי להיות חלק מהעניין, שמחתי שהרצוג לקח אותי לחלק מהעניין" השיב לו הרצוג בקריצה: "אולי לעוד דברים". בתגובה השיב גפני: "אני לא שולל. יש דברים שאנחנו רואים עין בעין, יש דברים שאנחנו חלוקים".

 

הצעת החוק נעשתה בשיתוף עם מכון ון ליר ופרופ' יצחק גלנור שאמר כי "זה לא חוק נגד הפרטה, זה נגד מדיניות שלומיאלית של הפרטה. כפי שהדברים נעשים היום, אין דרך לפקח על הדברים. החוק נידון בינינו לבין הדרג המקצועי של משרד המשפטים. הם אמרו שהם רואים מקום לחוק זה, אך זה לא בסדר היום שלהם כרגע."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x