$
בארץ

אמיר לוי: "העלאת גיל הפרישה של נשים לא תהיה אוטומטית, תוקם ועדה לנושא"

הח"כיות גלאון ויחימוביץ' מחו בדיון בוועדת הכספים שיזמו, לאחר ש"כלכליסט" חשף כי אם לא תוקם ועדה ציבורית, גיל הפרישה לנשים יעלה באופן אוטומטי לגיל 64 בשנה הבאה. יחימוביץ': "20% מהנשים העובדות נפלטות לפני גיל 60 ולא מוצאות עבודה אחרת. זה להשליך אותן בלי פנסיה ובלי קצבת זקנה"

רוני זינגר 15:2722.02.16

העלאת גיל הפרישה לנשים לא תתבצע באופן אוטומטי, וכי תוקם ועדה לבחינת הנושא שתגיע לפתרונות בנושא בהסכמה, ולא באופן חד צדדי. כך הבהיר ראש אגף התקציבים באוצר אמיר לוי לחברות הכנסת זהבה גלאון ושלי יחימוביץ׳, בתום הדיון שהתקיים בוועדת הכספים בנושא העלאת גיל הפרישה של נשים.

 

לוי וסגניתו, יעל מבורך, נועדו עם גלאון ויחימוביץ׳ שיזמו את הדיון בוועדה. הללו הבהירו כי בניגוד לחששות שעלו באחרונה לפיהן גיל הפרישה יעלה באופן אוטומטי, כיוון ששר האוצר טרם קיבל החלטה בעניין, הרי שגיל הפרישה יוותר לפי שעה על כנו כלומר 62. האוצר יקים בקרוב ועדה כפי שזו אף אמורה לקום על פי ניסוח החוק, והיא תגבש המלצות בנושא שיועברו לאישור שר האוצר וועדת הכספים.

 

"לא על גבן על גבן של הנשים החלשות"

 

"לא ניתן לייצב את מצבן של קרנות הפנסיה וקופת הביטוח הלאומי על גבן של הנשים החלשות. מדובר בחיסכון של 700 מיליון שקל בשנה לקופת הביטוח הלאומי. 40 אלף נשים שיביאו לחיסכון הזה אם גיל הפרישה יעלה, ואנחנו לא ניתן לסגור גרעונות תקציביים על גבן של הנשים", אמרו גלאון ויחימוביץ׳ בדיון.

 

הדיון מתקיים הבוקר לבקשתן של חברות הכנסת, ביחד עם ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, וזאת לאחר ש"כלכליסט" חשף כי אם לא תוקם לאלתר ועדה ציבורית בנושא העלאת גיל הפרישה שתביא בעניין מסקנות לשר האוצר, הרי שגיל הפרישה יעלה באופן אוטומטי לגיל 64 בשנה הבאה.

 

אמיר לוי, הממונה על התקציבים באוצר. תוקם ועדה אמיר לוי, הממונה על התקציבים באוצר. תוקם ועדה צילום: נמרוד גליקמן

 

עם זאת, כבר בתחילת הדיון שמטה היועמ"שית של הוועדה שגית אפיק את הקרקע מהדיון, כאשר קבעה כי על פי פרשנותה המשפטית, כל עוד לא הוקמה הוועדה, ושר האוצר לא הביא את המלצותיה לאישור ועדת הכספים, הרי שגיל הפרישה לנשים יישאר 62. גם העמדה המשפטית של משרד האוצר תואמת לזו של אפיק ולכן בפועל, לא יעלה הגיל באופן אוטומטי.

 

למרות זאת, התקיים כאמור הדיון בנושא, כאשר במהלכו אמר יו"ר ועדת הכספים משה גפני כי "אני מעריך ששר האוצר לא יתן יד להעלאת גיל הפרישה בלי לתת פתרונות בעניין". 

שלי יחימוביץ'. " מהנשים העובדות נפלטות לפני גיל 60 והן לא מוצאות עבודה אחרת" שלי יחימוביץ'. " מהנשים העובדות נפלטות לפני גיל 60 והן לא מוצאות עבודה אחרת" צילום: אלכס קולומויסקי

 

יועצו של שר האוצר משה כחלון, נדב שיינברגר אמר בדיון כי בכוונתו של כחלון להקים ועדה שתבחן את נושא גיל הפרישה: "זו בעיה מורכבת אבל אי אפשר לחשוד בשר האוצר שהוא אינו קשוב לרחשי הציבור ולטענות שעלו כאן בוועדה. אנחנו בוחנים את ההשלכות ונעדכן אתכם".

 

ח"כ גלאון אמרה כי "יזמנו את הישיבה מתוך דאגה בגלל המחלוקת על הפרשנות. כל הזמן מסבירים לנו על הפסדים לביטוח לאומי אם לא יעלו את גיל הפרישה. אבל לצערי לא מסתכלים על העלאת הגיל כסוגייה תעסוקתית ושיפור מצבן בשוק התעסוקה - דיברנו לא פעם על מצבן הנחות והירוד של נשים בשוק הזה. אין לנו התנגדות עקרונית להעלאת גיל הפרישה אבל מבקשים שהשוק יותאם לשוק התעסוקה. גיבשנו מתווה עם מרכז אדווה ואנחנו מבקשות ממשרד האוצר להתגמש ולקבל את המלצותיו ובראשו להבחין בין גיל הזכאות לפנסיה תעסוקתית לגיל הזכאות לקצבת זקנה, וכן ביטול או הפחתה ניכרת של גיל פרישת החובה העומד היום על גיל 67.

 

ח"כ יחימוביץ׳ אמרה כי "20% מהנשים העובדות נפלטות לפני גיל 60 והן לא מוצאות עבודה אחרת. בשבילן העלאת גיל הפרישה זה להשליך אותן בלי פנסיה בלי קצבת זקנה ובלי עבודה. זה להשליך אותן אל הקרח. 40 אלף נשים שיחסכו בשנה 700 מיליון שקל לקופת הביטוח הלאומי. ישנן מקצועות שוחקים - עבודה לצד פסי ייצור, עובדות ניקיון, ובגיל 62 הם שחוקות. אני לא מבינה את הפאסיביות של האוצר, חשבו שהעלאת גיל הפרישה באופן אוטומטי תעבור מתחת לראדר? יש המון נשים שרוצות להמשיך לעבוד והמעסיק לא מאפשר להן.

 

יחימוביץ' עוד אמרה "אני מציעה יציאה וולנטרית לפנסיה. יש לנו פתרונות בשפע אבל אנחנו צריכות קשב מינימלי של האוצר".

 

ח"כ רחל עזריה מכולנו אמרה כי "אי אפשר להעלות את גיל הפרישה באופן חד צדדי כי הפגיעה בנשים מבוגרות לא תהיה סבירה. בשיחותיי עם שר האוצר כחלון, הנושא עולה שוב ושוב וברור שדרוש כאן פתרון מורכב ויצירתי. אנחנו הנשים רוצות להמשיך לעבוד. לא כולן רוצות לצאת לפנסיה ולמעשה להיעלם מעולם. אי אפשר לעבוד מגיל 30 עד 60 ואז להפסיק לעבוד לא מבחינה כלכלית ולא מבחינה אישית". עזריה הוסיפה כי היא מצויה בקשר רציף עם כחלון בנושא ואמרה כי "אנחנו מסכימים שיש למצוא פתרון יצירתי".

 

עוד התנגדו להעלאת גיל הפרישה ודיברו בעד הצורך לדיון בנושא במסגרת ועדה ציבורית גם חברות הכנסת מרב מיכאלי ורויטל סוויד.

 

נציג אגף התקציבים יונתן בר סימנטוב אמר כי "אין לנו כוונה להעלות את גיל הפרישה בלא הקמתה של ועדה ציבורית שתבחן את זה. המלצנו לשר על הקמתה והוא בוחן זאת. אין מחלוקת שהעלאת גיל הפרישה תורמת לעליית שיעורי התעסוקה של גברים ונשים. ישנן אוכלוסיות מסוימות שלא מצליחות לעבוד וחלק משמעותי של הוועדה יהיה לזהות אילו אוכלוסיות אכן סובלות ואיך ניתן לסייע להן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x