$
בארץ

הוועדה המסדרת: לוביסטית? מה פתאום!

בוועדת הכספים יושבת שכנה של גפני, המציגה את עצמה כעיתונאית, אך עסוקה בלוביזם אינטנסיבי עבור מגדלי עופות ללא שום סימן מזהה

רוני זינגר 13:2304.02.16

1. כל תיקוני חוק הלוביסטים שהכנסת מעבירה בתקופה האחרונה לא שינו דבר מהפעילות החריגה שהתקיימה אתמול בוועדת הכספים. "הלובי השחור" - המאכערים - לרוב סמוי מהעין, אך זו שישבה אתמול בוועדת הכספים היתה בולטת במיוחד. לרבקה פאלוך יש משרד יחסי ציבור לייעוץ מגזרי ותוכנית רדיו ברדיו לב המדינה. היא היתה יועצת ראש הממשלה לענייני חרדים ומוכרת היטב בחוגי יהדות התורה, שכן היא חברת מפלגה - לדבריה עצמה.

 

ללא שרוך המזהה אותה כיחצנית או לוביסטית, ומבלי לרשום את שמה בדפי הנוכחות, ישבה פאלוך בדיון בוועדה שבו דנו בין השאר בשאלת כיסוי ביטוחי לחקלאים במקרה של השמדת ביצים בגלל סלמונלה. היעדר הרישום או הסימנים המזהים לא מנע מפאלוך להעביר ליו"ר הוועדה משה גפני ניירות לעיני כל, ולהתפרץ פעם אחר פעם לדברי שר החקלאות אורי אריאל. היא אפילו גערה בשניים מהיושבים סביב השולחן, מגדלי עופות מקיבוץ מפלסים שככל הידוע פעלה עבורם, "למה אתם לא מדברים?!".

 


 

לשאלת "כלכליסט", ניגשו אנשי הנהלת הוועדה ושאלו למעשיה, ופאלוך ענתה כי היא עיתונאית אך מיד לאחר מכן יצאה מהחדר. בתום הדיון אמרה לאותם שני מגדלים בגיחוך: "ראיתם איך ניגשו לברר מי אני?".

 

רגע לפני שהסתיים הדיון, גפני בעצמו פנה לסמנכ"ל משרד החקלאות ואמר: "אני מבקש, אם אתה יכול לשבת איתם (עם המגדלים - ר"ז) אחרי הישיבה לנסות להגיע למשהו. אני אהיה מוכן לסייע אחרי שתחליטו, אבל הדיון הזה לא יגיע לשום מקום. אנחנו יודעים את הבעיה, צריך למצוא את הפתרון".

 

רבקה פאלוך בוועדת הכספים רבקה פאלוך בוועדת הכספים צילום: רוני זינגר

 

כך, על פי ההוראה של גפני, חזרה פאלוך לחדר הוועדה בתום הדיון, וביצעה את הקישור בין המגדלים לבין צביקה כהן - סמנכ"ל בכיר למימון והשקעות במשרד החקלאות. השיחה הזו תועדה בווידיאו.

 

כהן נשמע אומר לפאלוך כי יש צורך להשיג מימון לפיצוי החקלאים, אבל שהיא צריכה לקבוע פגישה עם גפני כי "צריך שהנושא יבוא ממנו". פאלוך ענתה: "אין בעיה. אבל אני גם מבקשת שתקשיב להם (למגדלי העופות)". בהמשך מדגיש כהן, "רבקה, הסיפור ברור? את הבנת אותי? עזבי, רבקה, תביאי את הכסף!". פאלוך ענתה: "מתי אתה יכול?". כהן: "מתי שאת רוצה... אני בא לפה". פאלוך: "כן? אתה תחזור היום?... הוא (ככל הנראה גפני - ר"ז) לא הולך הביתה היום עד שהוא לא עושה איתנו דיון". כהן מסביר כי הוא חוזר בצהריים לכנסת ופאלוך מסכמת: "או.קיי, אז הוא צריך להביא גם את האוצר".

 

בשיחה עם "כלכליסט" פאלוך הכחישה שהיא עוסקת בלובינג: "אני מתערבת איפה שאני שומעת שיש עוולות, שמעתי מגפני שיש דיון היום ובאתי, ומותר לי לשבת כמו כולם בדיון". גפני ענה ברוגז כי פאלוך היא "שכנה שלי, ואני לא רוצה לדבר על הנושא הזה. היא העבירה לי ניירות אבל לא הסתכלתי עליהם".

 

ממשרד החקלאות נמסר: "במהלך הדיון הפומבי של ועדת הכספים ששודר בזמן אמת וגלוי לציבור הרחב, ביקש יו"ר הוועדה משה גפני, בנוכחות כל המשתתפים בדיון, משר החקלאות וממר כהן לשוחח עם החקלאים שנכחו בוועדה בסיומה (נקודת זמן 23:00 בסרטון הפומבי באתר הכנסת) ואף ציין בנוכחות כל המשתתפים בדיון כי הוא יהיה מוכן לסייע בנושא. משכך, בתום הוועדה התקיימה שיחה עם החקלאים לבקשתו. נציגי משרד החקלאות לא הכירו את הגברת פאלוך המוזכרת בכתבה ולא התקיימה כל פגישה עימה, אלא שהיא זו שהצטרפה מיוזמתה לאחר הדיון, לשיחה שהתקיימה עם החקלאים לבקשת יו"ר ועדת הכספים. צר לנו שאנשים שלא אמורים לקחת חלק בוועדות הכנסת מנסים באמצעותן לקדם את ענייניהם. מר כהן לא צד בעניין וצר לנו כי הוא נקלע לסיטואציה. יובהר כי הדיון בוועדה ולאחריה עסק בתקצוב הסדר ביטוחי לכלל החקלאים, שיהווה פתרון ארוך טווח לאירועי סלמונלה דומים, ככל שיתעוררו בעתיד". 

 

2. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן יכול היה להצטרף בכל מועד למפלגת העבודה. אבל ניסנקורן - היו"ר הראשון שלא היה כבר חבר במפלגה - בחר להעניק רוח גבית ליו"ר המפלגה יצחק הרצוג דווקא עכשיו.

 

אלו ימים לא פשוטים להרצוג. אחרי התקיפה הפומבית של שלי יחימוביץ' על התבטאויותיו המדיניות, ואחרי שהודתה כי היא שוקלת לשוב ולהתמודד על ראשות המפלגה, חוששים בסביבתו מברית יחימוביץ'־עמיר פרץ שתריץ את השניים לראשות המפלגה וההסתדרות. כשהכוח הדו־ראשי הזה הולך ומתגבש, זקוק הרצוג למכפיל כוח משלו - וכאן ניסנקורן נכנס לתמונה. זה לא שמישהו נפל מהכיסא כשנודע שניסנקורן מצטרף למפלגה, אבל השאלות "למה עכשיו?" ו"מה הוא מקבל בתמורה?" עלו השבוע שוב ושוב מפי חברי הסיעה, אף שמרבית הח"כים של העבודה הוציאו הודעות המברכות את הצטרפות הכוח החדש לשורות.

 

משום שהבחירות בהסתדרות יתנהלו בעוד כשנתיים, ולכן ניסנקורן לא זקוק לתמיכה מיידית של הרצוג, עולה ההערכה שמדובר ב"שלח לחמך על פני המים": ניסנקורן עזר עכשיו, הרצוג חייב לו אחר כך.

 

ביום ראשון תתכנס מפלגת העבודה לדיון בנושא מדיני־ביטחוני, אבל גם עניין מועד בחירת יו"ר המפלגה - ואפשרות דחייתו ממאי לאוגוסט - צפוי לעלות. כך או כך, המועמדים מטעם עצמם לראשות המפלגה מתחילים לכוון ליעדים, וההסתדרות היא כלי משמעותי במאבק.

 

 

  • הח"כים מיש עתיד לא התמוגגו זה זמן רב כפי שנהנו מחילופי הדברים שהתקיימו אתמול במליאת הכנסת בין ראש מפלגתם יאיר לפיד לבין סגן שר האוצר יצחק כהן מש"ס. כהן עלה לדוכן המליאה להגיב על הצעת חוק של ח"כ מיקי לוי, ופנה ללפיד. "יאיר, אני רוצה לומר משהו. פרשת השבוע היא פרשת יתרו", אמר והתכוון להמשיך ולדבר בנושא, אלא שלפיד תיקן את סגן השר החרדי, "איציק, פרשת יתרו היתה בשבוע שעבר, וזכה לקריאות צחוק מכל עברי המליאה.

 

  • הכנסת סערה השבוע לאור הצבת אנדרטה לזכר "העקירה", כלומר ההתנתקות מגוש קטיף. עד כה היו בכנסת אנדרטה לזכר השואה ואנדרטה לזכר חללי מערכות ישראל, ולכן ח"כים רבים זעמו על ההקבלה בין החללים והנספים לפעולת ההתנתקות. ובכל זאת, נחנכה האנדרטה ברוב פאר ומוזמנים. אלא שאיש לא זכר שבמקום אחר במשכן הכנסת ישנה כבר פינת זיכרון מיוחדת לנושא הזה ממש, שנחנכה אך לפני שנתיים על ידי הח"כ לשעבר מהבית היהודי זבולון כלפה, שהתגורר בגוש קטיף.

 

אנדרטת ההתנתקות הישנה: אבן מבית הכנסת בעצמונה אנדרטת ההתנתקות הישנה: אבן מבית הכנסת בעצמונה

 

  • בדיון שהתקיים בוועדת הכספים התברר שיבוא שמן זית נתקל בקשיים שונים כמו מכס וכשרות. לאחר שהרים קולו ומחה על התנהלותם של פקידי האוצר, אמר ח"כ איתן ברושי לשר החקלאות אורי אריאל: "תאמין לי שגם נס פך השמן לא היה קורה אם באותם ימים היו פקידי אוצר". ואריאל השיב על כך לברושי: ״אני מוחה על הפגיעה בפקידי האוצר. לדעתי, אם הם היו אז, הנס היה כפול".

 

 

השף חיים כהן והח"כ רחל עזריה עושים סולחה
השף חיים כהן והח"כ רחל עזריה עושים סולחה

 

  • ויכוח סוער בין ח"כ רחל עזריה לבין השף חיים כהן נרשם בכנס בריאות 2016. לאחר שהח"כית הציעה בתמימות כי ילדים ישתו תה ויאכלו תפוח לפני בית הספר "במקום לחם עם שוקולד״, כהן זיכה אותה בתשובה זועמת: "את, רחל, כנראה לא מכירה את הילדים שלי".

 

  • הצעת החוק למניעת הסתננות חנכה אתמול את ועדת הפנים. לדיון הראשון מיהרו וחירפו את נפשם בפקקי הבוקר הח"כים מהאופוזיציה זוהיר בהלול, מיכל רוזין, חיים ילין ואייל בן ראובן. אלא שהארבעה הופתעו לגלות שחברי הקואליציה סיכמו שלא יטרחו להגיע לדיון המוקדם - בכל זאת תשע בבוקר. הארבעה המתינו שעה וחצי עד שהופיעו חברי הקואליציה הח"כים ענת ברקו, יואב בן צור(שניהם מחליפים למשתתפים קבועים) ודוד ביטן שהצביעו והעבירו את הצעת החוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x