$
בארץ

אבי גבאי: "אני קורא לחברות הגז, ובעיקר לבעלי המניות הישראלים - תורידו את המחיר"

השר להגנת הסביבה במסיבת עיתונאים שכינס על רקע ירידת מחירי האנרגיה בעולם: "אני מסתובב בכל מקום ומשדל לעבור לגז. אבל כל איש מכירות יודע שאם הוא מסתובב במשך חודשים והמוצר לא נמכר זה אומר שיש בעיה, והבעיה היא במחיר"

שאול אמסטרדמסקי 15:0128.01.16
"הממשלה עושה הרבה פעולות לעידוד השימוש בגז כולל תקציבים וחקיקה, על ידי כל המשרדים. לא באתי כאן בשביל לדבר על מתווה הגז. לא באנו לעשות קמפיין נגד מתווה הגז, גם לא לשנות אותו, וגם לא להגיד אמרנו לכם, למרות שאמרנו לכם", כך אמר השר להגנת הסביבה אבי גבאי במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בתל אביב על רקע ירידת מחירי האנרגיה בעולם. גבאי הסביר כי כינס את מסיבת העיתונאים בשל דבריו של מנכ״ל מפעל פניציה אתמול לפיהם הוא מעדיף להשתמש במזוט ולא בגז בגלל שהוא זול יותר.

 

"מתווה הגז קובע מחירי מקסימום לגז. המשמעות של מחיר מקסימום הוא שהחברות יכולות להוריד בעצמן את המחיר בהתאם לשיקולים שלהן. לא צריך לשנות שום דבר במתווה לשם כך. מותר להן להוריד את המחיר. ולכן, אני קורא מכאן לחברות הגז, ובעיקר לבעלי המניות הישראלים, תורידו את המחיר. השוק יתפתח ואתם תעשו טוב ליוקר המחיה ולתעשייה. תורידו את המחיר ותתחברו לצורך שלנו באוויר נקי, משום שכל הישראלים נושמים את האוויר המזוהם הזה, גם המשפחות שלכם״, הוסיף גבאי.

 

אבי גבאי אבי גבאי צילום: אוראל כהן

 

לדבריו, "לפני חודשיים בכנס של התאחדות התעשיינים אמרתי שירידת מחירי הנפט בעולם לצד הקשיחות של מחיר הגז בישראל מונעת את המעבר לשימוש בגז. הפרסומת היפה של נובל אנרג׳י מתארת את מה שהיה בעבר ולא את ההווה, ובהווה המפעלים לא רוצים להתחבר כי לא כדאי להם. אמרתי את זה כי אנשיי מסתובבים בישראל ומדברים עם תעשיינים ובעלי ציי רכב ובעלי אוטובוסים ושומעים כל הזמן שגז טבעי זה מצוין אבל במחיר הזה לא נקנה.

 

״אני איש המכירות מספר אחת של הגז בישראל. אני מסתובב בכל מקום ומשדל לעבור לגז. אבל כל איש מכירות יודע שאם הוא מסתובב במשך חודשים והמוצר לא נמכר זה אומר שיש בעיה, והבעיה היא במחיר״.

 

במתווה הגז נקבע כי מחיר המקסימום של הגז בישראל יהיה כ-4.7 דולר ליחידת אנרגיה, במתווה של מחיר עולה. במקביל, חברת החשמל לישראל חתמה לפני כמה שנים על חוזה לרכישת גז ממונפול הגז תמר במחיר גבוה יותר, שצמוד למדד המחירים האמריקאי פלוס מינוס אחוז אחד, כלומר במתווה עולה של מחיר. כלומר, שאל מול ירידת מחירי האנרגיה, צרכני הגז הישראלים רוכשים גז במחיר עולה.

 

גבאי המשיך ואמר, "הממשלה יכולה לקבל החלטה אחת חשובה מאוד, כשממשלה של מדינה אומרת ליצרני גז תורידו את המחיר כי זיהום האוויר חשוב לנו, אני חושב שיצרני הגז יקשיבו. גם אם הציבור יאמר את זה. הם חיים איתנו כאן ולדבר הזה יש השפעה. כל דבר שאנחנו עושים המטרה שלנו הוא להשפיע.

 

"מתווה הגז כולל את האפשרות להפחית את המחיר. יש לכן את האפשרות להפחית את המחיר, הלקוחות אומרים לכם שהם לא יכולים לקנות. החברות יכולות לומר שהממשלה תסבסד את מחיר הגז. אני טוען שהמשמעות של זה היא לפתוח את המתווה וזה ייקח שנתיים. אני לא יודע אם הפעילו לחצים ישירים בעניין הזה, אבל אני שומע על זה באזז בממשלה.

 

ערן חיימוביץ, מנכ"ל מפעל פניציה, שהיה גם הוא במסיבת העיתונאים אמר, "הגז הטבעי הוא הדבר הטוב ביותר שקרה לישראל בחמישים שנה האחרונות. אם לא נדע לנצל את הדבר הזה עד תום זה יהיה סתם. זה משאב של כל מדינת ישראל ואנחנו חייבים למצוא מנגנון שמייצר תמריץ כלכלי פשוט לצרוך גז טבעי.

 

"תחרות חופשית, משק משוכלל ופתוח. הגז הטבעי חייב להתחרות בכל אנרגיה תחליפית שיש בעולם בשביל שנצרוך אותו. אי אפשר לרבע את המעגל. מחיר הגז הטבעי חייב להיות תחרותי ואלטרנטיבי. המון אנשים טוענים שאני הייתי פעם בעד והיום אני נגד. אני לא מזגזג. אני בעד הגז הטבעי ולדעתי כולם צריכים לצרוך אותו, אבל אף אחד לא רוצה להתחבר לגז כי הוא יקר יותר. אז אני עשיתי מאבק בשביל להתחבר לגז כשמחיר חבית נפט היה 130 דולר, והיום הוא פחות מ-30 דולר. היום הגז הטבעי יקר יותר והתעשייה הישראלית צריכה לדעת להתחרות בכל העולם ולכן אנחנו חייבים יתרון יחסי על בסיס הגז הזה ששייך לכל הציבור בישראל.

 

"אני חושב שיש אינטרס לכולם. לתעשיינים ברור שיש אינטרס. לחברות התשתית בוודאי שיש אינטרס כי אחרת למי הן יספקו גז. וגם לחברת נובל אנרג׳י ובעלי הבאר, למי הם ימכרו גז בסופו של דבר? בסופו של דבר כולם צריכים להיות מחוברים לגז. אנחנו בנקודה של כשל שוק שמי שיכול לפתור אותו הוא או ממשלת ישראל או בעלי באר הגז.

את כשל השוק הזה נורא קל לתקן בזמן אפס, זה עניין של החלטה. החלטת ראש ממשלה ושני בעלי עניין שסוגרים את העניין הזה אחת ולתמיד. אנחנו צריכים להיות עם היתרון של הגז הטבעי במקום לריב על זה כל הזמן. אני בעד מתווה הגז כי הוא מייצר יציבות אנרגטית למדינת ישראל, אבל עכשיו אין תמריץ, מי ירצה לעשות דבר כזה ולפתח את לוויתן ולהניח צינור ולהשקיע מיליארדים אם אין לקוחות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x