$
בארץ

המפקחת על הבנקים תומכת במיזוג בנקי-אם עם בנקים קטנים השייכים להם

על פי חוות דעת שהעבירה חדוה בר לוועדת הכספים, לקוחות הבנקים המתמזגים צפויים ליהנות ממגוון גדול יותר של שירותים נוכח תשתיות רחבות של הקבוצה ובנוסף המיזוג עשוי להוביל את הבנקים לבחור להפחית עמלות ללקוחותיהם

רוני זינגר 10:5419.01.16

"מיזוג הבנק הערבי עם בנק לאומי, ובנק פועלי אגודת ישראל עם הבנק הבינלאומי, אין בהם כדי לפגוע בתחרותיות במערכת הבנקאית. מהלכי המיזוג הללו בין חברות הבת לבנקי האם השולטים בהם צפויים לדעתנו להביא לתועלת לציבור הלקוחות", כך כותבת המפקחת על הבנקים, חדווה בר, במכתב ששלחה לוועדת הכספים. המכתב נשלח כמענה לדיון שהתקיים לפני מספר חודשים בנושא מיזוג הבנקים הגדולים עם חברות הבת שלהם בכדי למנוע תחרות עתידית. הדיון התקיים בטרם מונתה בר לתפקידה והיא טרם הופיעה בפני הוועדה. כאמור כעת העבירה את חוות דעתה בנוגע לדיון שהתקיים בנושא.

חדוה בר חדוה בר צילום: נמרוד גליקמן

 

ועדת הכספים קיימה כאמור את הדיון ובסיומו ביקשה מהממונה על ההגבלים העסקיים ובנק ישראל להציג את עמדתם בנושא. המפקחת על הבנקים קובעת כי המיזוג יביא כאמור תועלת לציבור הלקוחות שכן "לקוחות הבנקים המתמזגים צפויים ליהנות ממגוון רחב יותר של שירותים נוכח תשתיות רחבות יותר של הקבוצה הבנקאית. בנוסף, ההתייעלות הכרוכה במיזוגים אלו תתרום להוזלת השירותים הבנקאיים ללקוחות הבנקים המתמזגים ואף עשויה להוזיל עלויות לכלל לקוחות הקבוצה הבנקאית". כלומר בר מאמינה שמיזוג יביא את הבנקים עצמם לבחור להפחית עמלות שירותים ללקוחותיהם.

 

בר מונה במכתבה שורה של צעדים להגברת התחרותיות בבנקאות ומזכירה את "תעודת הזהות הבנקאית" שאמורה לצאת בחודש הבא ואמורה לתת ללקוח כלים לתימחור מול הבנקים, מציינת את מסלול העמלות האחידים שמוזילים את העלות של השירותים הבנקאיים למשקי בית ועסקים קטנים, העברה קלה של חשבון מבנק לבנק, פתיחת חשבונות באינטרנט ועוד. בר מציינת כמובן גם את תמיכתה בהפרדת חברות כרטיסי האשראי משני הבנקים הגדולים, בהקמת מאגר נתוני האשראי, בביטוח פקדונות וביתר הצעדים שמשרד האוצר מקדם בחודשים האחרונים בנושא.

 

בדיון נמתחה ביקורת מצד חברי הכנסת על סגירת סניפי בנקים במסגרת ההתמזגות ובעניין זה כותבת בר כי "המגמה בבנקאות העולמית ובישראל היא של צמצום מספר סניפי הבנקים בד בבד עם הרחבת השירותים הבנקאיים הניתנים באמצעות הערוצים הישירים כמוקדי טלפונים, אינרטנט וסלולר, אך מציינת כי במגזר הערבי בארץ ישנה דווקא מגמה הפוכה של פתיחת סניפי בנקים. חבר ועדת הכספים מיקי לוי שלבקשתו התקיים הדיון בנושא אמר ל"כלכליסט" כי "עמדתה של המפקחת על הבנקים מדאיגה ומקוממת. בזמן שרווחי הבנקים שוברים שיאים חדשים, בוחרת בר להגן דווקא עליהם ולא על זכויותיו של האזרח הקטן.

 

"המגמה של צמצום סניפי בנקים בשנים האחרונות הינה מגמה פסולה הפוגעת באוכלוסיות הכי חלשות שאין בכוחם ויכולותיהם להשתמש בפלטפורמות אינטרנטיות חדשות. אלו נדרשים בעל כורחם לכתת את רגלם מרחק רב עבורם ממקום מגוריהם ולחכות זמן רב יותר לקבלת השירות. השימוש הציבורי המוגבל בפלטפורמות האינטרנטיות הקיימות עד כה, אינו מצדיק צמצום סניפים הפוגע בצורה קשה באזרח. מה גם שהחיסכון העצום לבנקים בכוח אדם ובנדל"ן אינו מגולגל בסופו של יום לכיסו של האזרח בצורה של הורדת ריביות ועמלות אלא נועד להגדלת הרווחים והבונוסים השמנים למנהלי הבנקים".

 

לוי הוסיף ואמר כי "לאור הסוגיות והעמדות המועלות במכתבה, אני קורא למפקחת על הבנקים הגב' בר להגיע לדיון דחוף בוועדת הכספים של הכנסת על מנת לפרוס את משנתה ולאפשר דיון פתוח בהשלכות ששיש לכך על ציבור הצרכנים בישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x