$
בארץ

הממשלה אישרה את תוכנית החומש לסיוע למגזר הערבי

בתוכנית, שעלותה 15 מיליארד שקל, הוכנסו שינויים מסוימים לבקשת השרים, כמו למשל שינוי בתקציבי החינוך כך שגם בערים המעורבות יוכלו ליהנות מתקצוב נוסף בתי הספר, ולא רק בתי הספר הערביים ברשויות המקומיות הערביות

רוני זינגר 19:0230.12.15

הממשלה אישרה זה עתה פה אחד את תוכנית החומש למגזר הערבי בגובה של 15 מיליארד שקל, זאת לאחר שתהכנסה אחר הצהריים בפעם השנייה בתוך יום, מום שהתגלו מחלוקות סביב התוכנית המוצעת.

 

 

בתוכנית הוכנסו שינויים מסוימים לבקשת השרים, הוכנסו מספר שינויים, בראשם מתן תמריצים לבנייה רוויה, כלומר לגובה, במגזר הערבי במקום הבניה המסורתית הנמוכה. בנוסף הוקם צוות מיוחד שבנה תכנית אכיפה לבניה בלתי חוקית ויביא את המלצותיו בפני הממשלה ושתורה בהמשך על דרכי הפעולה בנושא.

 

בתום ההישיבה הוציא נתניהו הודעה שמדגישה את השינויים שהוכנסו לתכנית לבקשתו - ״זוהי תוספת משמעותית שנועדה לסייע לאוגלוסיית המיעוטים ולצמצום הפערים. התכנית תוביל להםסקת בניית צמודי קרקע ומעבר לבנייה לגובה כפי שקיים בכל חלקי הארץ. במקביל תחזק התכנית את אכיפת החוק בקרב אוכלוסיית המיעוטים בדגש על בניה בלתי חוקית״.

 

"60 ומשהו שנה לא הייתי בגנון כזה"

 

על אף שהתכנסה במיוחד בכדי לאשר את תוכנית החומש למגזר הערבי, גם הבוקר לא הגיעה הממשלה להסכמה לאישור התוכנית יוצאת הדופן. "60 ומשהו שנה לא הייתי בגנון כזה", נזף ראש הממשלה בנימין נתניהו בשרים גילה גמליאל, מירי רגב ואופיר אקוניס שניהלו ויכוח רם על התוכנית. עיקר הוויכוח היה סביב דרישת מספר שרים להחיל את התוכנית על ערים מעורבות ואולם השרה גמליאל נשמעה אומרת לאחר הדיון לשר ישראל כץ "לא יהיו בתוכנית ערים מעורבות ויהי מה".

 

תוכנית החומש שהביאה השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל ושמאחורי הכנתה עמד ראש אגף התקציבים באוצר אמיר לוי, עומדת על כ-15 מיליארד שקל לחמש שנים וכוללת באופן חסר תקדים שורה של השקעות וסיוע בתחומים נרחבים למגזר הערבי. ביום ראשון האחרון הובאה התוכנית לאחר חודשי עבודה ארוכים, לאישור הממשלה. ואולם במהלך הישיבה העלו שרים שונים שאלות בעניין וגם נתניהו ביקש לחדד עוד מספר נושאים בתוכנית. לפיכך, הממשלה תחזור ותתכנס אחר הצהריים.

 

במהלך הדיון התפתח ויכוח בין השרה גמליאל לשר המדע אופיר אקוניס ושרת התרבות והספורט מירי רגב. אקוניס אמר לגמליאל כי היא טועה כשחיברה בתוכנית נושאים שונים למשל בין תעסוקה לתחבורה, ובתשובה ענתה גמליאל "אתם רוצים שיח רדוד", ובשלב זה התגייסה השרה מירי רגב לעזרתו של אקוניס וצעקה לגמליאל ש"זו לא צורה לדבר ככה לשרים ותשמרי את הסגנון הזה למשרד שלך". גם אקוניס המשיך להעיר הערות עד שראש הממשלה הפסיק את הדברים.

 

גילה גמליאל. "אתם רוצים שיח רדוד" גילה גמליאל. "אתם רוצים שיח רדוד" צילום: אוהד צויגנברג

 

השר אופיר אקוניס דרש לדעת מה נעשה ב-800 מיליון שקל של תוכנית סיוע קודמת שאושרה למגזר הערבי, בטרם יאשר את זו החדשה. ואילו רגב חזרה ודרשה להחיל את התוכנית על ערים מעורבות כדוגמא עכו, לוד ואחרות. השר זאב אלקין ביקש להחיל את התוכנית על מזרח ירושלים.

 

נתניהו עצמו ביקש שוב לחדד את הסעיפים בתוכנית הנוגעים להכבדה באכיפת החוק והקשורים לבנייה רוויה בערים ערביות.

 

לפיכך, הצעת המחליטים היתה צפויה לעבור שינוי בנושא בנייה רוויה בשכונות ערביות, ובעניין זה התייחס נתניהו גם לאכיפת החוק נגד בנייה לא חוקית, כמו כן יוכנס שינוי שמי שמשרת את המדינה, יקבל תמריצים גדולים יותר וכמו כן יוכנס סעיף שיחיל את התוכנית כולה גם על לערים מעורבות, כולל את מזרח ירושלים. לעניין יש עלות תקציבית אך עדיין לא ברור מהי. השרים יריב לוין וישראל כץ טענו שהתוכנית לא מבושלת דיה.

 

בתגובה לאישור תוכנית הסיוע למגזר הערבי אמר יו״ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן: "בזמן שדאעש מאיימים להשמיד את ישראל ממשלת ישראל מוצאת לנכון לחזק את הרשימה הערבית המשותפת שבדיוק כמו דאעש מטרתה הסופית חיסול מדינת ישראל....במקום לחזק את הגורמים המתונים והנאמנים בחברה הערבית מעבירים ראש הממשלה ושר האוצר 15 מיליארד שקל למגזר הערבי דווקא באמצעות סיכומים עם איימן עודה וחבריו... משמעות ההחלטה היום היא שבפעם הבאה הערבים ינהרו לקלפיות במימון נתניהו וכחלון".

 

ואילו מהליכוד הגיבו בחזרה כי "מציעים לליברמן ללמוד את החומר לפני שהוא מקשקש עצמו לדעת. מדובר בפעם הראשונה שהעברת תקציבים למגזר הערבי מחתנית בהפסקת התפשטות הבנייה הבלתי חוקית על פני אזורים נרחבים בכל חלקי הארץ". 

 

עמותת סיכוי מברכת על החלטת הממשלה הערב לאשר את התוכנית של משרד האוצר והרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית, לצמצום פערים בין האזרחים היהודים והערבים. זהו יום חשוב ומשמח עבור כל מי שחפץ בקידום שוויון בין האזרחים הערבים והיהודים בישראל. תוכנית חשובה זו שונה באופן מהותי מתכניות ממשלתיות קודמות בכך שהיא מתקנת חלק ממנגנוני ההקצאה המפלים של המדינה בתחומים השונים והופכת אותם למנגנונים שוויוניים. תיקון זה, כאשר ייושם, יעביר לאזרחים הערבים תקציבים בהיקף של מיליארדי שקלים מדיי שנה, על ידי חלוקה שוויונית יותר של התקציב. לתפיסתנו, זו הדרך הטובה ביותר לקדם שוויון בין יהודים לערבים בישראל. אנו שמחים כי התפיסה שסיכוי קידמה והציגה במשך שנים כפתרון לאי שוויון, אומצה כעת על ידי הממסד והפכה לתוכנית ממשלתית. אנו נעקוב אחר אופן והיקף יישום התוכנית כדי להבטיח את הצלחתה בפועל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x