$
בארץ

כחלון: "אני לא מתחייב לקבל את כל המסקנות של הוועדה להגברת התחרותיות בבנקים"

שר האוצר אמר את הדברים במעמד הגשת מסקנות הביניים ע"י ועדת שטרום: "73% מהאשראי שמגיע מ-3 בנקים - זה תחרות? המצב הזה חייב להשתנות"; קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל: "בחלק מהנושאים יש עדיין חילוקי דעות"

עמרי מילמן 12:0114.12.15
יו"ר הועדה להגברת התחרותיות בשירותים הבנקאיים והפיננסיים הנפוצים בישראל, דרור שטרום, הגיש היום את מסקנות הביניים לשר האוצר, משה כחלון ולנגידת בנק ישראל, קרנית פלוג.

שר האוצר משה כחלון אמר עם הגשת מסקנות הביניים כי "אני רוצה להתחיל עם מספר נתונים. 92% מאשראי משקי הבית ניתן בבנקים. הריבית בחברות כרטיסי אשראי יכולה להגיע עד 18%, כ-60% מהכנסות הבנקים מקורם בריבית מאשראי. הבנקים גובים 15 מיליארד שקלים עמלות בשנה. עסקים קטנים מקבלים פחות מחצי מהאשראי שמקבלת מדינה החברה ב-OECD. זו תחרות? 73% מהאשראי שמגיע משלשה בנקים זה תחרות? זה אמיתי? אתם מכירים מדינה עם כלכלה נורמלית, חופשית אמתית שיכולה לאפשר דבר כזה?".

 

כחלון המשיך: "טיפול ביוקר המחייה מתחיל בבנקים, טיפול בעסקים הקטנים בבנקים. הריביות גבוהות, מחירי האשראי גבוה, מחירי השירותים גבוהים, הקורבנות של חוסר התחרות הם האזרחים, משקי הבית, העסקים הקטנים, וכל מי שזקוק לאשראי. כסף זה אמצעי ייצור, עסק לא יכול בלי כסף. אני רוצה להודיע, האיתנות הפיננסית של הבנקים חשובה לנו. אך האיתנות של העסקם הקטנים ומשקי הבית, חשובה לא פחות. אנחנו צריכים לדאוג גם להם וגם לעסקים הגדולים".

 

כחלון סיכם: "יש בנקים שאומרים שלהיות מספר אחת זה מחייב. גם להיות שר אוצר זה מחייב. 20 שנה מדברים על הכשל הזה, אנחנו באמצעות הועדה וצעדים נוספים, נפתור אותו. אני לא מתחייב לקבל את כל המסקנות, אם יהיו דברים שאני חושב שצריך לשנות אותם, אפעל לשנות אותם. אני מכבד את הוועדה ,מכבד את המסקנות, אך אם אמצא לנכון לשנות את הדברים לא אהסס לעשות זאת".

 

משה כחלון, שר האוצר משה כחלון, שר האוצר צילום: דוברות האוצר

 

פלוג: "בחלק מהנושאים יש עדיין חילוקי דעות"

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, אמרה לאחר דברי כחלון כי בחלק מהנושאים יש עדיין חילוקי דעות ויש עוד כברת דרך לעשות עד להמלצות הסופיות.

 

"בנק ישראל מקדם יחד עם האוצר ורגולטורים נוספים צעדים רבים להגברת התחרות. מאגר נתוני האשראי שיגביר את כוח המיקוח של הלקוח. קידום האיגוח, שיגדיל את מקורות האשראי. יישום המלצות ועדת זקן, והעיקרון המנחה בכל ההמלצות שאנחנו מקדמים, הוא מהלכים שישרתו קודם כל את הציבור. צריך לבחון כל מהלך ובכלל זה את המלצות הועדה הנוכחית, ולהמנע מצעדים שבהם הסיכונים עולים על התועלת. יש הסכמה על הצורך להגדיל את התחרות במגזר הקמעונאי, ולהקל על שחקנים חדשים לפעול. צריך לנהוג באחריות ולא לשכוח את לקחי המשבר שהעולם הפיננסי חווה לא מזמן, ולהמנע מצעדים שיזרעו את המשבר הבא", אמרה פלוג.

 

"בוועדה התקבלו המלצות על נושאים רבים. יש הסכמה להפריד את שתי חברות כרטיסי האשראי משני הבנקים הגדולים. יש הסכמה על הצורך בביטוח פקדונות וכן על הצורך להשלים את ההסדרה על חברות מימון חוץ בנקאיות. סוכם על הקמת ועדת מעקב שתעקוב אחרי הצעדים.

 

הדו"ח מדבר על שורה ארוכה של צעדים משמעותיים שאם ייושמו הם יעשו כברת דרך משמעותית במערכת הפיננסית. הצעדים שעליהם הושגה הסכמה יקדמו את התחרות מבלי לסכן את היציבות. יש הרבה צעדים במחלוקת, אנחנו מודעים לכך שהופץ מסמך על ידי אגף התקציבים שהוא סוג של דוח אלטרנטיבי, מה שמשקף את זה שהדיונים לא מוצו, ויש עוד הרבה עבודה לעשות כדי להגיע להמלצות סופיות, שאני מקווה שעליהם נוכל להגיע להסכמה".

 

פלוג. "יש הרבה צעדים במחלוקת" פלוג. "יש הרבה צעדים במחלוקת"

 

המתיחות בין כחלון לפלוג בלטה לנוכח כך שהחלטות מהותיות טרם התקבלו. בעוד שכחלון הדגיש כי לא צריך לדאוג רק ליציבות של הבנקים, הנגידה הזהירה מפני "נטיעת זרעים" למשבר פיננסי. בנוגע לאפשרות שהבנקים יוכלו לעסוק בשיווק פוליסות ביטוח, לא התקבלה שום החלטה במסקנות הביניים בנושא זה. כמו כן, בנוגע לגורם המפקח על חברות האשראי המלצת הביניים היא כי בנק ישראל יהיה הגורם המפקח זאת מאחר שלאגף שוק ההון אין כיום את הבשלות לעשות זאת, לדברי הוועדה, ובנק ישראל בעל ניסיון בתחום. אפשרות אחת שנבחנת היא להתנות את השארת הפיקוח בבנק ישראל אם זה יקדם פיקוח לפי התקינה הבינלאומית עד לסיום עבודת הוועדה. מנגד ישנם חברים בוועדה הטוענים כי נכון יהיה לקדם את עצמאותו של אגף שוק ההון ולהעביר את סמכויות הפיקוח אליו.

 

יו"ר הועדה, דרור שטרום, אמר עם הגשת המסקנות כי "אנחנו מסיימים את הדיונים הללו עם 18 המלצות אופרטיביות, אני מקווה ומאמין שהשוק שאנחנו רואים אותו היום לא יהיה דומה לשוק שנראה בעוד 10 שנים. עשינו מהלך שהוא הדבר שמשנה את התמונה, וזה הקניית יכולת שופינג לצרכנים. לזה אנחנו נדרשים. לקחת את הטכנולוגיה, ולאפשר לו לעשות השוואת מחירים, ואם הוא לא ירצה יהיה מי שיעשה עבורו את זה. עד היום הייתה קונספציה בועדות הקודמות שכדי שתהיה תחרות צרכנים צריכים כל הזמן לעבור בנקים. צרכנים לא רוצים לעשות זאת. הדרך היא שצרכנים יוכלו לצרוך שירותים לא רק מבנק שלהם אלא גם מגופים אחרים, שהועדה תכניס תחת רגולציה".

 

שטרום. 18 הצעות אופרטיביות שטרום. 18 הצעות אופרטיביות צילום: יותם פרום

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x