$
בארץ

שותפויות הגז בוחנות פיתוח מצומצם של מאגר לווייתן

דלק ונובל אנרג'י עשויות ליישם תוכנית שתצמצם את עלות פיתוח המאגר ב־35% על רקע הכרזת מצרים שלא תרכוש גז מישראל. השבוע ייצא עו"ד מולכו בשליחות נתניהו למצרים לנסות לפתור את המשבר, למרות חששות לניגוד עניינים בעבודתו עם חברת החשמל

ליאור גוטמן 07:1414.12.15

שותפויות הגז מתכוננות לאפשרות שמצרים לא תרכוש גז מישראל והוציאו מהמגירה תוכנית לפיתוח זעיר של מאגר לווייתן, שכוללת רק הפקה קטנה לצורכי השוק המקומי ואולי חוזה בינלאומי אחד (כנראה מול ירדן).

 

הרקע להכנות הוא תסבוכת הגז המצרית שהחלה לפני כשבוע וחצי, לאחר שחברת החשמל הודיעה שהיא זכתה בפסק בוררות נגד חברות הגז הלאומיות המצריות על סך 1.8 מיליארד דולר. פסק הבוררות קבע שחברות הגז הלאומיות המצריות יפצו את חברת החשמל בגין אי־אספקת גז מפברואר 2011 ועד היום.

 

שעות אחדות לאחר פרסום פסק הבוררות הודיעה ממשלת מצרים שהיא מקפיאה את רכש הגז מישראל, הצהרה שמאיימת למוטט את מתווה הגז הממשלתי שנשען ברובו על ארבע רגליים - יצוא גז מסיבי למצרים כעוגן פיננסי לפיתוח מאגר לווייתן; שימוש בנימוקים מדיניים כדי לאשר את מתווה הגז הממשלתי; החובה של ישראל להתקשר מסחרית עם מדינות האזור (ירדן, הרשות הפלסטינית, יוון ואולי טורקיה) כדי לחזק את מעמדה; והיכולת להכניס לקופת המדינה עשרות מיליארדי דולרים ממכירת גז. בהיעדר האופציה המצרית, מתווה הגז נותר תלוי על כרעי תרנגולת.

 

התוכנית לפיתוח הזעיר של לווייתן אינה חדשה, היא נולדה יממה לאחר התפרקות חוזה הרכש של וודסייד האוסטרלית שהתכוונה לרכוש רבע מלווייתן תמורת 2.7 מיליארד דולר במרץ 2014. ההיגיון מאחורי התוכנית הוא שכדי לעמוד בתנאי הפיתוח אפשר לצמצם את ההפקה כך שעלות הפיתוח תהיה נמוכה בכ־35% מעלות הפיתוח המקורית.

 

 

מתווה הגז מחייב את שותפות לווייתן לחבר את המאגר לחוף בתוך 48 חודשים מיום אישורו. עם זאת, הוא אינו מורה להם איך לפתח, כמה לפתח וכדומה, אלא מתרכז בצד העקרוני של חיבור לחוף. בשבועות האחרונים הצהירו מנהלי נובל ודלק שבכל מקרה יחובר לווייתן לחוף, אך יש בידיהם שתי תוכניות. האופטימית שבהן תוודא יצוא למצרים ולמדינות אחרות, כלומר פיתוח גדול ורחב שעלותו מוערכת ב־7–6 מיליארד דולר. התוכנית השנייה כוללת רק חיבור לישראל כאמור עם אפשרות הולכה שהיא חצי מזו שתוכננה במקור, אך ניתן להרחיבה בעתיד לייצוא אם ייוולד הביקוש. עם זאת, כדי לאשר אותה משרד האנרגיה יצטרך לשנות את שטר החזקה (רישיון ופיתוח) של השותפות שבו כן נכללות כמויות וקיבולת.

 

התוכנית המצומצמת תאפשר מכירה לשוק המקומי ואולי גם לירדן ולרשות הפלסטינית ותגדיל את מספר הצינורות לחוף, אך היא גם עלולה למוטט סופית את הנימוק המדיני שמאפשר לנתניהו את השימוש בסעיף 52 לחוק ההגבלים.

 

מימין: עו"ד יצחק מולכו ובעלי דלק יצחק תשובה. הוכחה לחולשת הטיעון המדיני מימין: עו"ד יצחק מולכו ובעלי דלק יצחק תשובה. הוכחה לחולשת הטיעון המדיני צילומים: קובי גדעון, אלכס קולומויסקי

 

המתווה יאושר עם הסתייגות

 

יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל מתכוון לסכם את המלצות הוועדה בכל הקשור למתווה הגז היום. רוב חברי הוועדה נוטים לדחות את השימוש בסעיף 52, המאפשר לשר הכלכלה (כיום הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו) לעקוף את סמכותו של הממונה על הגבלים ולאשר את מתווה הגז משיקולי מדיניות חוץ המתעלים על שיקולי התחרות במשק. אם תצא תוכנית הפיתוח המצומצמת אל הפועל, יהיה בכך עוד סממן לכך שהנימוק המדיני לאישור המתווה קלוש.

 

הוועדה תמנע מלקבוע שיצוא גז לארצות שכנות אינו חשוב, בדגש חיובי על הכוונה לייצא גז לירדן או לרשות הפלסטינית. עם זאת, בהנחה שמתווה הגז לא ייפסל תמליץ הוועדה לשקול מחדש נושאים כמו תמחור הגז בעסקת חברת החשמל, הקמת צנרת נוספת, לו"ז מכירת המאגרים, החיבור הנדרש למפעלים, רכישה מרוכזת של גז על ידי המדינה ואולי אפילו ביטול פסקת היציבות שניתנה במתווה לתקופה של 10 שנים.

 

נתניהו צפוי לקבל לידיו את ההמלצות, לעיין בהן יום או יומיים ולחתום על מתווה הגז בכל מקרה - פעולה שתאשר אותו סופית (אלא אם כן יוחלט אחרת בדיון בבג"ץ). הסיכוי שנתניהו ישנה משהו במתווה נראה קלוש נכון לעכשיו, אולם לא בלתי סביר בעיקר בסוגיית התמחור של הגז מול חברת החשמל.

 

טענות לניגוד עניינים

 

השבוע אמור מקורבו של נתניהו עו"ד יצחק מולכו, אחד השותפים במשרד עו"ד מולכו־שומרון־פרסקי, לצאת לקהיר כדי למצוא פתרון לבעיה שנוצרה מול מצרים. בשנים האחרונות הציב נתניהו את מולכו גם כנציג מדינת ישראל לפיתוח שדה הגז העזתי ולטיפול בחוב של הרשות הפלסטינית מול חברת החשמל.

 

אולם פעילות המשרד של מולכו אינה מסתיימת רק בתחום האנרגיה, והוא פעיל גם בתחום התקשורת, בשעה ששר התקשורת הוא נתניהו עצמו, ועו"ד דוד שומרון, אחד השותפים, משמש לא פעם בא כוחה הפרטי של משפחת נתניהו.

 

בגלל החשש לניגוד העניינים במצב הזה שלח היועמ"ש יהודה וינשטיין מכתב ב־27 באוקטובר ובו הוא מזהיר את נתניהו שלא לדון בנושאי תקשורת שונים בשל פנייה של מבקר המדינה בנושא. בעקבות הפנייה כתב וינשטיין כי "החששות (לניגוד עניינים בתקשורת - ל"ג) מתעוררים על רקע מערכת היחסים בינך ובין עו"ד שומרון המשמש כבא כוחך, וכן לנוכח כהונתו של עו"ד מולכו כשליח מיוחד מטעמך בעניינים מדיניים. עוד יוזכר שעו"ד שומרון ועו"ד מולכו מצויים עמך בקשרי משפחה". אם לא די בכך, בהסדר החוב של צים שגובש בשנה האחרונה ייצג עו"ד שמרון את ניר גלעד ומשפחת עופר והיה בקשר ישיר מול רשות החברות הממשלתיות בניסיון לשכנע אותה לוותר על מניית הזהב בצים.

 

אחדים מאנשי המשפט בישראל סבורים שווינשטיין אמור למנוע את נסיעתו של מולכו. במכתב ששלח אליו עו"ד שחר בן מאיר אתמול, עם עותק למבקר המדינה, הוא מבקש לבדוק כיצד עו"ד מולכו מתהדר באתר האינטרנט של המשרד שלו בטיפול במשק האנרגיה, בהפרטת חברת החשמל ובתחנות כוח (בעבר או בהווה), ובה בעת יטפל בענייני הגז של חברת החשמל מול השלטונות המצריים - בשעה שלא מדובר בעובד מדינה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x