$
בארץ

"תפקיד רואה החשבון ישתנה מקצה לקצה ואולי אפילו ייעלם"

דן הלפרן, שותף־מנהל בחברת ראיית החשבון והייעוץ דלויט, מסביר למה רואי חשבון צריכים אוריינטציה טכנולוגית ואילו עסקים יהפכו ללא רלבנטיים

מעין מנלה 08:3730.11.15

"נהג שנוסע ברכב ומסתכל במראה שלפניו כדי לראות מה קורה מאחור מתוך הרגל, עושה טעות. התמונה החשובה היא מה קורה מקדימה. אחת הטעויות היותר גדולות בעולם של היום היא לנסות לנבא מה יהיה ואיך הדברים ייראו לאור מה שהיה עד עכשיו והניסיון שצברנו. זה לא רלבנטי", אומר דן הלפרן, שותף־מנהל בחברת ראיית החשבון והייעוץ דלויט.

 

The Leaders 3 - פרויקט הסטודנטים של כלכליסט והמכללה למינהל

 

בשנת 2000 הקים הלפרן את תחום ניהול הסיכונים בדלויט, והיה מחלקה של איש אחד שגדלה עד שהגיעה לכך שהיום היא מונה יותר מ־150 עובדים. הרקע הלא שגרתי של הלפרן הוא אולי זה שהכין אותו לתפקיד הנוכחי: בשירותו הצבאי הארוך היה חובל ולאחר שהשתחרר היה מאמן כדורסל כמה שנים, גם במקביל ללימודים ולתחילת העבודה. לפני 11 שנה, בגיל 35, הפך לשותף בחברה. לפני שנתיים פקדה את הפירמה טרגדיה כאשר היו"ר שלה יגאל בריטמן נהרג בהתרסקות מטוסו הפרטי. את בריטמן החליף אילן בירנפלד, שמונה ליו"ר, והמבנה הארגוני של החברה השתנה ליו"ר ושני שותפים־מנהלים. הלפרן מונה לשותף־מנהל שאחראי על כל מערך הייעוץ בחברה, כלומר כל מה שהוא לא ראיית חשבון ומסים.

 

מהפכה בעולם החשבונאות

 

בתור מי שהכניס את התחום למשרד, הוא מסביר כי ניהול סיכונים זה לשאול מה יכול להשתנות בסביבה אם היא משתנה וכיצד אפשר להגיב לזה. בתחום ראיית החשבון השינויים יהיו, לדעתו, בגדר מהפכה של ממש.

 

מה לדעתך הולך לקרות לעולם ראיית החשבון בעתיד הנראה לעין?

"קשה לבדל את תחום ראיית החשבון מהרבה תחומים אחרים של נתינת שירותים מקצועיים. אני חושב שבשנים הבאות אנחנו הולכים לראות פה מהפכה שיש האומרים שהיא מהפכה גדולה יותר מהמהפכה התעשייתית. אנחנו רואים איך כל תחום האנליטיקס נכנס לתוכנו. התפקיד של רואה החשבון ישתנה מקצה לקצה. זה מכניס סיכון מאוד גדול, כמו להרבה תחומים בעולם. השאלה היא אם המקצוע ייעלם או אם ישתנה בצורה דרמטית - על הסקאלה הזאת זה נמצא".

 

מה צריך להשתנות בארגז הכלים של רואה חשבון של העתיד?

"התפקיד של רואה החשבון ישתנה, והפרופיל של האנשים שיעסקו בראיית חשבון גם ישתנה. לרואי חשבון צריך שתהיה אוריינטציה לעולם ה־IT, הרבה מאוד הבנה עסקית ויכולת להיות אדם מוטה טכנולוגיה. אתה לא יכול להיות רואה חשבון של פעם שרק בודק ניירות עבודה ומאשר. תחום ראיית החשבון עומד בפני שינויים ומהפכות".

 

מימין: דן הלפרן והסטודנט ויק נחום. "אתה לא יכול להיות רו"ח שרק בודק ניירות עבודה" מימין: דן הלפרן והסטודנט ויק נחום. "אתה לא יכול להיות רו"ח שרק בודק ניירות עבודה" צילום: עמית שעל

 

אילו אתגרים עומדים לפני עסקים בסביבה העסקית של ימינו?

"האיום הגדול ביותר על עסקים היום נובע מהשינויים האקספוננציאליים שיקרו בשנים הקרובות. למעשה, אין לי ספק שיש עסקים שלמים שאם הם לא ישנו את המודל העסקי שלהם ולא יתאימו את עצמם לעולם של מחר - הם פשוט ייעלמו. אפשר לראות את זה כבר היום: חברת המלונות שמשכירה הכי הרבה חדרים היא Airbnb, חברת המוניות הגדולה בעולם זו אובר. זה לא נולד מכך שהיו להם מוניות או שהם החזיקו במלונות. אנחנו רואים בנקים שמקימים סניפים דיגיטליים, הכל הרבה יותר מוטה טכנולוגיה. ההשלכות של זה הן שיהיו המון עסקים שפשוט יהפכו ללא רלבנטיים וככל שהארגון גדול, כך גם קשה לך יותר לעשות את השינויים הדרושים. לסטארט־אפ קטן שמקים מוצרים כמו אובר או Airbnb יותר קל לעשות משהו חדש מאשר לקחת ארגון גדול שהורגל בדבר מסוים ולשנות אותו".

 

מה ההשלכות על התחום הפיננסי?

“הסיכונים הכי גדולים של הבנקים וחברות הביטוח אינם מגיעים מכיוון הקולגות שלהם. זה לא הבנקים או המוסדות הפיננסיים האחרים, אלו דווקא חברות כמו גוגל או אמזון שנכנסות לתחומים חדשים. הדיגיטל משנה הצורך של הלקוחות, הופך את הכל למאוד נגיש ומהיר".

 

אתה רואה תרחיש שבו גוגל תחליף את הבנקים?

"להגיד שאני רואה מצב שגוגל תחליף את הבנקים זה נורא יומרני בעיניי. מנגד, אם היית שואלת אם אני יכול לדמיין תרחיש שהיו מעירים אותי בעוד 15 שנה ושואלים מי שולט בעולם הבנקאות והתשובה היתה גוגל, ואם זה משהו בלתי סביר בעליל או משהו שיכול לקרות - הייתי אומר שזה יכול לקרות".

 

כל ארגון צריך הנהלת צללים שתאתגר אותו

 

אם החלק הראשון של ניהול סיכונים הוא לזהות מה עומד להשתנות בסביבה העסקית, הרי שהחלק השני הוא לזהות את התגובות הדרושות מצד העסקים לשינויים האלה. הלפרן מאמין שכל חברה צריכה לייצר לעצמה הנהלת צללים שתאתגר אותה ותחשוב מחוץ לקופסה על מה החברה צריכה לעשות כדי להשתנות.

 

איך מצליחים לאתגר את המערכת ולבצע שינויים נחוצים?

"זו בעיה גדולה לעשות תהליכי התאמה לעולם המחר עם אנשים שנמצאים בחברה באופן מסורתי ולא רגילים לעשות

שינויים. לכן, צריך להביא אנשים שיבואו עם רעיונות אחרים, שישחטו פרות קדושות, שלא ינסו לשנות קצת את מה שקיים אלא שיבואו ויעשו דברים אחרת לגמרי. הנפילה של חברות ענק בישראל היתה קשורה לכך שהן לא השכילו להביא בחשבון שהסביבה העסקית עשויה להשתנות. ביום בהיר אחד מה שהם היו רגילים לראות במראה האחורית כבר לא היה שם. פעם אפשר היה להנפיק אג"ח ולהחזיר אותו באמצעות גיוס חדש. ככה הסביבה העסקית התנהלה במשך שנים, ויום אחד הסביבה העסקית הזאת השתנתה ואי אפשר היה לגייס אג"ח כדי להחזיר. זה בדיוק העניין, אי אפשר לקחת את מה שקרה עד היום ולהניח שמה שהיה הוא שיהיה".

  

דן הלפרן (46)

 

  • תפקיד: שותף־מנהל וראש מערך הייעוץ בדלויט
  • תפקידים קודמים: הקים את חטיבת ניהול הסיכונים בדלויט
  • מצב משפחתי: גרוש + 3
  • השכלה: תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות מהמכללה למינהל, תואר שני במינהל עסקים (MBA) מאוניברסיטת הריוט ואט
  • עוד משהו: מאמן כדורסל בעברו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x