$
בארץ

יו״ר ועדת הרפורמות: "תקרת ריבית של 20% על הלוואות תפגע בציבור"

מקורבו של כחלון ח"כ אלי כהן תקף את הצעת בנק ישראל, שהונחה אתמול על שולחן הכנסת: "זה יגרום לאנשים לצרוך אשראי במחיר גבוה יותר"

שאול אמסטרדמסקי 08:2126.11.15

יו״ר ועדת הרפורמות בכנסת אלי כהן, מקורבו של שר האוצר משה כחלון, מתנגד להצעה של בנק ישראל לקבוע תקרת ריבית של 20% על הלוואות במשק. ההצעה הונחה אתמול על שולחן הכנסת על ידי שרת המשפטים איילת שקד, אולם הגוף שיזם אותה הוא בנק ישראל, זאת בעקבות המלצות הוועדה להגברת התחרותיות בבנקים (ועדת זקן) מלפני שנתיים. 

 

 

לדברי כהן, אין שום היגיון לקבוע תקרת ריבית בגובה של 20% כשהריבית של בנק ישראל היא 0.1%, וכשהריבית הממוצעת שנהוגה כיום בבנקים על הלוואות היא 3%–4%. לדברי כהן, מהלך כזה יגרום לאנשים לצרוך אשראי במחיר גבוה יותר, ובעיקר משמש כדי להכשיר את הריביות הגבוהות הנהוגות כיום בהלוואות של חברות כרטיסי אשראי – כ־10% בממוצע.

 

הרעיון מאחורי הצעת החוק הוא כפול. ראשית, לשדר מסר נורמטיבי לציבור שהלוואה בריבית של יותר מ־20% היא הלוואה שאסור לקחת, מכיוון שהיא תסבך את מי שלוקח אותה ותעמיד אותו בסיכון פיננסי גבוה. שנית, הרעיון הוא ליצור תקרה אחידה של ריבית להלוואות של הבנקים, של חברות כרטיסי האשראי ושל גופים חוץ בנקאיים דוגמת חברת מימון ישיר.

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג צילום: עמית שעל

 

כיום ישנה תקרת ריבית רק לגופים חוץ בנקאיים, בשיעור של פי שניים ורבע מאשר הריבית הממוצעת שמעניקים הבנקים, כלומר ריבית של 7%–9%. הבנקים וחברות כרטיסי האשראי לא מחויבים בתקרת ריבית כלשהי על הלוואות אלה. לכן, על פי בנק ישראל, נוצר מצב שבו חברות האשראי החוץ בנקאי לא מסוגלות לחלק הלוואות לחלק מהאנשים, שנאלצים לקחת את ההלוואות האלה מחברות כרטיסי האשראי או בשוק השחור, דבר שפוגע בתחרות.

 

בבנק ישראל העדיפו לקבוע תקרה של 20% שאמורה לשקף את האיזון בין ריבית לא נמוכה מדי מצד אחד, כדי לאפשר לחברות האשראי החוץ בנקאי להתחרות בחברות כרטיסי האשראי, ומצד שני ריבית גבוהה מספיק שתבטיח שרוב רובו של הציבור לא יילך לקחת הלוואות אסורות בשוק השחור.

 

כהן אמר על כך אתמול ל"כלכליסט" כי הטיעון של בנק ישראל אינו הגיוני, וכי אם כבר קובעים תקרה היא צריכה להיות נמוכה יותר. זאת מכיוון שמרבית האנשים לא ימהרו לקחת הלוואות בשוק השחור בריביות גבוהות מאוד רק בשביל לשפץ מטבח או בשביל לטוס לחו"ל, דבר שישמור את הריבית נמוכה יותר. מכיוון שהחוק אמור להיות תקף לא רק להלוואות אלא גם למסגרות האשראי ("המינוס"), קיים חשש שלקוחות בנקים שמשלמים כיום ריבית גבוהה מאוד על המינוס שלהם – למשל, 12%–15% – ונמצאים במינוס עמוק במיוחד, יספגו עליית ריבית, משום שלבנקים יהיה נוח להעלות אותה אל עבר התקרה החדשה שקובע בנק ישראל.

 

הצעת החוק תידון בוועדת החוקה של הכנסת. על פי כהן, בכנסת ישנה התנגדות מקיר לקיר אל מול תקרת ריבית של 20%. סביר מאוד להניח שבדיונים בכנסת תקרת הריבית שתיקבע בסופו של דבר תהיה נמוכה יותר.

 

ההצעה להגבלת הריבית

הצעת החוק שיזם בנק ישראל מבקשת לשדר מסר שהלוואה בריבית של יותר מ־20% היא הלוואה מסוכנת שאסור לקחת. כמו כן הרעיון הוא ליצור תקרה אחידה של ריבית להלוואות של הבנקים, של חברות כרטיסי האשראי ושל גופים חוץ בנקאיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x