$
בארץ

ההסתדרות הכריזה: סכסוך עבודה במגזר הציבורי

בעוד שבועיים יוכל אבי ניסנקורן להשבית את המגזר הציבורי כולו בשל המבוי הסתום בשיחות עם האוצר על תוספת שכר של מילארדי שקלים ל-400 אלף עובדי המגזר

מיקי פלד 14:5125.11.15

ההסתדרות הכריזה היום (ד') על סכסוך עבודה בכל המגזר הציבורי בשל המבוי הסתום, לטענתה, במשא ומתן על תוספת השכר במגזר הציבורי. אתמול הודיעה ההסתדרות כי השיחות עם משרד האוצר על תוספת השכר עלו על שרטון עוד לפני שהוסכמה מסגרת תקציב כלשהי בין הצדדים, אם כי הצדדים כבר סיכמו עקרונית על כך שחלק מהתוספת תינתן כמענק חד פעמי לכ-400 אלף העובדים, כולל עובדי קבלן במגזר הציבורי, בסך שצפוי לעמוד על כ-2,000 שקל. הסתדרות המורים וארגון המורים הודיעו כי בתחילת השבוע הבא הם צפויים להכריז על סכסוך עבודה גם כן.

משמעות הכרזת סכסוך העבודה היא שהוא יוכל תוך שבועיים מיום ההכרזה להשבית את המגזר הציבורי כולו אם לא יגיע לפני כן להסכמה עם האוצר. סכסוך עבודה שכזה יקיף את כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, חברות ממשלתיות כולל מקורות חברת החשמל, רשויות ממשלתיות כמו רשות שדות התעופה, גופים ציבוריים כמו אוניברסיטאות, האחיות בבתי החולים ועוד. הרופאים והמורים שייכים לארגוני עובדים אחרים, ולכן אינם חלק מהמשא ומתן ומסכסוך העבודה הצפוי.

 

במשא ומתן על תוספת השכר, ניסנקורן צפוי לדרוש תוספת של 5%-7% למשך שלוש או ארבע שנים. העלות של כל אחוז היא כמיליארד שקל בשנה לבסיס התקציב, כך שמדובר בעלות לא קטנה לתקציב המדינה של השנים הבאות, שגם כך הוא מהודק מאוד.

  

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן צילום: עמית שעל

 

אחת הסיבות למבוי הסתום היא שהאוצר דורש להכניס נושאים נוספים לתוך המשא ומתן כמו לדוגמה השארת עובדים בחוזה אישי ברשויות המקומיות במעמד זה ללא צורך בהעברתם להסכם קיבוצי. בניגוד למשאים ומתנים קודמים, הפעם משרד האוצר אפילו לא דורש לדון באפשרות של גמישות ניהולית במשרדי הממשלה, כלומר מתן יותר כח למנהלים על חשבון ועד העובדים, או יישום הרפורמה שיזמה נציבות שירות המדינה שכוללת בין השאר את הארכת תקופת הניסיון עד לקבלת קביעות בשירות משנתיים לחמש.

 

במכתב לניסנקורן לאחר הכרזת סכסוך העבודה, כתב הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם, כי יש לדון בכמה דרישות שהציג האוצר לשינויים במגזר הציבורי. בין השאר כותב אמסלם כי אין להחריג את הוועדים החזקים של המונופולים הגדולים כמו חברת החשמל, נמלי הים ונתב"ג מהדיון כדי שלא יקבלו תוספת שכר בנוסף לזו שתסוכם עם ההסתדרות לגבי כל המגזר הציבורי. אמסלם דורש עוד ליצור מתווה מוסכם להכנסת שינויים טכנולוגיים ללא צורך במתן תוספת שכר לעובדים. העניין האחרון הוא רגיש במיוחד, שכן כאשר המדינה רצתה להכניס בשנה שעברה מערכות מחשב חדשות לעובדי הטאבו היא נאלצה לשלם לכל אחד מהם 30 אלף שקל.

 

ניסנקורן אמר מוקדם יותר היום כי "שכר העובדים בישראל נמוך מדי ובתוך כך גם שכר עובדי המגזר הציבורי. אני דורש מפקידי האוצר להפסיק את הסחבת בה הם נוקטים מצדם במהלך המשא ומתן ולהעלות את שכר עובדי המגזר הציבורי לו הם זכאים וראויים".

 

ניסנקורן התייחס גם לשינוי המתוכנן על ידי אגף שוק ההון בקרנות הפנסיה החדשות. "השינוי שמתכננת המדינה חותר תחת תכליתה הבסיסית של הפנסיה – לשמור על רמת חיים של העובד לאחד פרישתו. שיעורי הפנסיה ההולכים ויורדים הם גם כך אחת הרעות החולות כיום במשק, ויש לטפל בנושא זה בצורה מושכלת ומשותפת ולא באמצעות צעדים חד-צדדיים ודרקוניים כפי שמתכנן האוצר. לא ניתן שרשת הביטחון הסוציאלית של העובדים והגמלאים תיפגע באופן אנוש שכזה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x