$
בארץ

מדד מלניק ירד באוקטובר ב-0.1%

המדד שהוכיח יכולת לאבחן את התפניות בפעילות הכלכלית במשק בזמן אמת מאותת על מה שצפוי לנו ברבעון האחרון של השנה: קיפאון בשיעור הצמיחה של המגזר העסקי, וזאת עוד לפני שלוקחים בחשבון את השפעות גל הטרור

אמנון אטד 10:3825.11.15

מדד מלניק למצב המשק ירד באוקטובר ב-0.1%, בהמשך לירידה של 0.2% שנרשמה בו בחודש ספטמבר. מדובר בבשורה רעה למשק, שיכולה אולי להעיד על מה שצפוי לנו ברבעון האחרון של השנה. לדברי מחשב המדד, פרופ' רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה,התפתחות המדד משקפת קיפאון בשיעור הצמיחה של המגזר העסקי. מדד הייצור התעשייתי, המשקף את צד ההיצע של המגזר העסקי, ירד בספטמבר ב-3.3% בהשוואה לחודש הקודם, ורמתו נמוכה מזו של החודש המקביל בשנה שעברה.

 

"הרמה הנמוכה של הייצור התעשייתי משקפת את קשיי הייצוא של המשק הישראלי, שממשיך להיות מושפע מחולשת הפעילות באירופה, מירידת הצמיחה בסין, וככל הנראה גם מחוזקו של השקל. גם מדד פדיון ענפי המסחר והשירותים, המשקף את הביקושים המקומיים ובעיקר את הצריכה הפרטית, ירד בספטמבר, אך רמתו עדיין גבוהה והוא ממשיך לתמוך במגזר העסקי. יחד עם זאת, הנתון האחרון עדיין אינו משקף את תקופת פיגועי הטרור שבה אנחנו נמצאים כעת. מדד הייבוא, הכולל בעיקר יבוא תשומות לייצור מקומי, אך גם מוצרי תצרוכת, עלה באוקטובר בשיעור דומה לשיעור ירידתו בחודש הקודם. מספר משרות השכירים במגזר העסקי ממשיך לרדת וככל הנראה מתפתחת חולשה בתעסוקת המגזר העסקי".

 

מלניק. "הנתון האחרון עדיין אינו משקף את תקופת פיגועי הטרור שבה אנחנו נמצאים כעת" מלניק. "הנתון האחרון עדיין אינו משקף את תקופת פיגועי הטרור שבה אנחנו נמצאים כעת" צילום: אוראל כהן

 

חשיבותו הגדולה של מדד מלניק היא ביכולתו לאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות ואת התפניות בפעילות הכלכלית במשק. מבחינה זו הוא מסוגל להקדים את הנתונים הרשמיים שמפרסמת הלמ"ס. בקיץ האחרון למשל נרשמו במדד מלניק ירידות בחודשים מאי ויוני, ופרופ' מלניק הסביר אז כי הירידות בשני המדדים האחרונים משקפות בלימה בשיעור צמיחת המשק. רק שבועיים לאחר פרסום המדד לחודש יוני דווחה הלמ"ס על ירידה של 1% בתוצר העסקי ועל צמיחה אפסית בכלל המשק שנרשמו ברבעון השני של השנה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x