$
בארץ

"זה נורא ברור. יש ניסיון להשתיק את מחאת מתווה הגז"

הם קיבלו אישור להפגין, עדכנו קצינים בשטח, דאגו לסדרנים והלכו הביתה. אחת מהם אפילו לא נכחה במקום. אבל המשטרה העלתה הילוך במאבק במארגני ההפגנות נגד מתווה הגז עם מעצרים וצווי הרחקה, וחוץ מהשאלה החוקית, זה מעורר גם שאלה מי מתדרך את השוטרים. המשטרה: "מעצר המפגינים וחקירתם של מבקשי הבקשות הם תוצאה של הפרת תנאים שעליהם חתמו והתחייבו"

זוהר שחר לוי, מיקי פלד וליאור גוטמן 10:2912.11.15

המכנה המשותף לפעילי המאבק במתווה הגז שכן הסכימו לשוחח אתמול עם "כלכליסט" היה הקול. היה שם כעס, התרגשות, עלבון. זה כנראה מה שחקירה במשטרה עושה לאדם מן היישוב. הפעילים שלא הסכימו לדבר לציטוט הזכירו גם את זה - הם לא רוצים עוד שיחה עם השוטרים, או לקפוץ לתחנת המשטרה.

 

האזהרות של השוטרים היו מרומזות, לפעמים פחות. "בוא רק אסביר לך מה המשמעות של ההפגנה שאתה יוזם", אמרו לאחד. לאחר אמרו שהוא יהיה אחראי לכל אירוע פלילי במהלך ההפגנה, כמו שריפת צמיג למשל, אפילו אם הוא לא שרף אותו. בין אלו שהסכימו להיחשף והיו חתומים על הבקשות להפגין היו כאלו שקיבלו זימון לחקירה גם אם לא נכחו במקום ההפגנה. השלושה שהסכימו להיחשף - מור גלבוע, אלון ויסר ועדי פלד - הורחקו על ידי בתי משפט השלום בתל אביב ובבאר שבע מאזורי ההפגנה למשך 15 יום, אף שלא נקטו שום אלימות או הפרת סדר כלשהי. בכל הקשור למתווה הגז, אחת הסוגיות הרגישות במשק הישראלי שהממשלה דוחפת בכל הכוח, המשטרה לא לוקחת סיכון.

 

 צילום: עמית שעל

 

בדמוקרטיה מסודרת, הפגנה - שכוללת לא פעם גם קורטוב סביר של הפרת סדר - היא חלק לא רק מחופש הביטוי, אלא ממש תנאי הכרחי לאופן שבו חברה אמורה לתפקד. מי שיצאו הפעם לרחובות הם לא בדיוק אנרכיסטים חסרי מעצורים שמעוניינים לעשות בלגן, אלא מה שנהוג לכנות "טובי בנינו ובנותינו". אחד קצין לשעבר ביחידת מודיעין מובחרת וסטודנט פעיל, אחרת פעילה חברתית ואחר מנהל עמותה שדואגת לאיכות הסביבה. לחשוב עליהם כעל אנשים שמסוכנים לסדר הציבורי אומר משהו על תפיסת המשטרה ורשויות אכיפת החוק את הסדר הציבורי.

 

נוהל עצורים

 

"עדי פלד ואני היינו אלו שתיאמו את ההפגנה מול המשטרה", משחזר גלבוע בשיחה עם "כלכליסט". "עדי חלתה אז היא בכלל לא הגיעה לאירוע עצמו. אני הייתי איש הקשר של המשטרה באירוע כשהכל נעשה בתיאום מול העירייה, המשטרה, מד"א. תיאמנו את ההגברה והבטיחות. הכל היה מסודר".

 

 צילום: עמית שעל

 

לדברי גלבוע, ההפגנה עצמה תוכננה מכיכר הבימה עד לרחוב קפלן, כפי שכבר נעשה בעבר בהזדמנויות שונות. "בשעה שבע וחצי בערב ירד מבול וכבר חשבנו שההפגנה תתבטל, אבל כשהגשם פסק התחילו לזרום אלפים לכיכר הבימה. הגיעו קרוב ל־10,000 איש ובכל זאת ההפגנה התנהלה למופת. כשהגענו לרחוב קפלן, ליד קריית הממשלה, הכרזנו על סיום ההפגנה, אבל עדיין היו שם אנשים שרצו להמשיך ולהביע מחאה".

 

גלבוע מתאר כי זהו השלב שבו "הדברים יצאו משליטה". לגרסתו, התחילו עימותים בין אותם מפגינים לשוטרים שלא אפשרו להם להמשיך ולהפגין. "המפגינים", מספר גלבוע, "ניסו לשבור את המחסומים של המשטרה, היו שם התפרעויות ואפילו נזרק בקבוק זכוכית. המפגינים המשיכו לכיוון מתחם שרונה וחסמו קצת את התנועה ברחוב בגין ובאיילון ושם היו מעצרים. כל האירוע הזה קרה אחרי שההפגנה הסתיימה. אנחנו המארגנים הכרזנו שההפגנה הסתיימה, אבל היו אנשים שרצו להמשיך ולהביע את המחאה שלהם וזה מה שקרה".

 

 צילום: ישראל יוסף

 

בעקבות האירועים הללו, וכמי שהיה חתום על רישיון ההפגנה, זומן גלבוע לחקירה באזהרה. "זה אותו נוהל כמו לעצורים", הוא משחזר. "לקחו טביעות אצבע, צילמו אותי ובסוף שחררו אותי בערבות עצמית עם צו הרחקה. השוטרים גם איימו שיגישו נגדנו כתבי אישום. אני מרגיש שיש ניסיון להשתיק את המחאה, זה נורא ברור ונורא בולט. האנשים שארגנו את ההפגנה הם אזרחים דואגים שחשוב להם שיהיה תיאום, שיוכלו לצאת לרחובות ושהמפגינים יהיו בטוחים. הם לא מזהים את המשטרה כאויב, אלא כמי שדואג לשלום הציבור. אבל ברגע שאנחנו רדופים מבחינה פלילית, ברור שאחרים לא ייגשו למשטרה כדי לקחת אחריות על הפגנות. אני יכול לשלוט על 10,000 איש?".

 

עדי פלד מאשרת את דבריו של גלבוע. פלד, שזומנה גם היא למשטרה וקיבלה הרחקה מהאזור, לא הגיעה כלל להפגנה שהיא עצמה עזרה לארגן עקב מחלה. טענת המשטרה, שכמארגנת ההפגנה פלד היתה אחראית על הפרות הסדר שאירעו אחריה. פלד סיפרה כי "אחרי שהמארגנים הודיעו על סיום ההפגנה נשארה קבוצה שחסמה את אזור רחוב קפלן וניסתה לחסום את נתיבי איילון". זה כאמור הספיק למשטרה ולבית המשפט. פלד גילתה קצת אופטימיות בנוגע למטרותיה ולמטרות חבריה: "היה ניסיון להפחיד ולהשתיק וזה עשה את ההפך. יותר מ־10,000 איש אישרו הגעה לאירועים נוספים נגד מתווה הגז ברחבי הארץ, שמתוכננים להתקיים במוצאי שבת הקרובה".

 

הפגנה אחת כבר בוטלה

 

צריך להבהיר כי העמדה הבסיסית של המשטרה היא שהאחריות הפלילית על כל מה שנעשה בהפגנה היא של המארגנים. ככה פשוט. לפחות במקום אחד בארץ אירועי השבת האחרונה הובילו לביטול הפגנה מכיוון שהמארגנים חוששים. לעזרתם יצאו כמה חברי כנסת כמו סתיו שפיר, שהודיעו כי יתנדבו לחתום במקום אזרחים מהשורה לאחריות על ההפגנה — מכיוון שלהם יש חסינות פרלמנטרית, המשטרה לא תוכל לעצור או להרחיק אותם.

 

אלון ויסר סיפר ל"כלכליסט" כי ההפגנות נגד מתווה הגז בדרום הארץ החלו כבר בחודש יוני האחרון, ושהוא החליט לקחת בהן חלק משיקול אידיאולוגי. "היה לנו חשוב לקיים הפגנות בבאר שבע ולא בתל אביב", הוא אומר, "רצינו להעלות את השיח הציבורי גם כאן. בשום שלב לא ראיתי את ההפגנות האלו ככלי למעשי אלימות ולהפרות סדר".

 

לדבריו, פנו אליו בשבוע שעבר ממטה המאבק לקיים הפגנה במוצאי שבת. "לפי האינדיקציות הנחתי שיגיעו 200 איש במקסימום, אמרתי שיהיה מזל אם יבואו 120". ויסר תיאם את ההפגנה מול המשטרה, ובהנחיות שלה נקבע כי ההפגנה תתקיים במשך שעה וחצי ונתקבלו האישורים המתבקשים. הסטודנטים גם ארגנו סדרנים. "קבענו במקום שלא רחוק מהאוניברסיטה, וכשהגעתי להפגנה פתאום ראיתי שיש הרבה יותר אנשים ממה שחשבתי. הגיעו כ־400 מפגינים. המזל שלנו היה שנערכנו והתארגנו, דאגנו שאנשים לא יירדו לכביש והצלחנו לשמור שהמפגינים יהיו רגועים בהתאם להוראות הקצין האחראי".

 

הפגנה נגד מתווה הגז בתל אביב הפגנה נגד מתווה הגז בתל אביב צילום: עמית שאבי

 

לדברי ויסר, הבעיות התחילו לקראת סוף ההפגנה, שאמורה היתה להסתיים בשמונה וחצי לפי קצין המשטרה שנכח במקום. לגרסתו, הוא ביקש מהקצין לתת להם עוד 45 דקות כדי שההפגנה תדעך מאליה, אך נענה בשלילה. "הוא לא היה מוכן לשמוע", אמר ויסר, "אמר שבשמונה וחצי ושנייה הוא מפזר בכוח. אני לא רוצה שיפזרו בכוח ואני לא רוצה שחבריי לתא ייעצרו. המטרה שלנו היתה לעורר הד תקשורתי. הלכנו לפי השוטר. קראנו במערכת הגברה שהשגנו את המטרה ושאפשר להתפזר, עשינו כל מאמץ שהאנשים יתפזרו בנעימות. הרבה אנשים הלכו, וכמה דקות אחר כך לקחתי את הדברים שלי והודעתי שאני הולך".

 

למחרת, בדרך לשיעור באוניברסיטה, קיבל ויסר טלפון שזימן אותו לחקירה. "נשארתי שם ארבע שעות", שחזר. "לקחו טביעות אצבע, צילמו אותי. אמרו לי במפורש שכדאי לי לרדת מארגון הפגנות נגד הגז. אחר כך הודיעו שאני מורחק מבאר שבע ל־15 יום. ייחסו לי חשדות של תקיפת שוטר, שיבוש הליכי משפט, סכנה לשלום הציבור והתקהלות בלתי חוקית". בהמשך חזרה בה המשטרה מההרחקה ומחלק מהחשדות, כך שנותר רק החשד להתקהלות בלתי חוקית. השינוי בא לאחר התגייסות רבה למען ויסר בפייסבוק, בין השאר של אנשי מפלגת העבודה.

 

"ניסיון להטעיית הציבור"

 

ממשטרת ישראל נמסר: "המשטרה מכירה בזכות המחאה ומאפשרת מחאה לגיטימית תחת רישיון כנדרש בחוק, למען שמירת הסדר הציבורי וביטחון האזרחים. בכל מקרה שבו מתבקש רישיון לקיום מחאה, מתחייבים מגישי הבקשות לעמידה בתנאיו ונושאים באחריות. הניסיון להציג דרישה זו כייחודית או מאיימת, אין בו דבר מלבד הטעיית הציבור. מעצר המפגינים וחקירתם של מבקשי הבקשות הם תוצאה של הפרת תנאים שעליהם חתמו והתחייבו, ובין היתר כמות המשתתפים, סוגיית חסימת צירי תנועה ועוד. בהתנהגותם הפרו חלק מהמפגינים ובהם חלק ממבקשי הבקשות את הסדר, חסמו צירי תנועה ופגעו בשגרת חיי התושבים. המשטרה תמשיך לפעול כדי לאפשר מחאה לגיטימית תחת רישיון כנדרש בחוק, ולצד זאת תבצע אכיפה מחמירה כלפי מי שינקוט אלימות או יפגע בסדר הציבורי".

 

מאיגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל נמסר כי הם קוראים ל"כל הגורמים הנוגעים בדבר שלא לפגוע או להצר את צעדי מארגני הפגנת המחאה נגד מתווה הגז. בד בבד, אנו מצפים מהגורמים לקבל גם את הכרעת הדרג המדיני בנושא מתווה הגז שאושרה ברוב גדול".

 

כנראה לא חוקי, בטוח שלא חכם / משה גורלי

 

הפעילות הנמרצת, נמרצת מדי, של המשטרה נגד המפגינים, חורגת מהמנדט שמסור בידה - איזון בין שמירת החוק והסדר לבין שמירה על חופש הביטוי וזכות ההפגנה. פתיחה בחקירה והרחקת המארגנים של ההפגנה רק כאחראים על מעשיהם של מפגינים אחרים אינה חוקית. במובן הצר של הפעלת המשפט הפלילי נגד מי שלא עבר כל עבירה ובמובן הרחב הרבה יותר של שלילת זכות דמוקרטית. עניין שבהחלט ראוי לבחינת היועץ המשפטי לממשלה והוצאת הנחיות בהתאם לכחולי המדים.

 

אבל מעבר לשאלה אם הצעד הזה חוקי, די ברור שהוא לא חכם - משמעותו היא להרתיע ולהרחיק דווקא את המתונים ושומרי החוק שבין המפגינים. לכן אין מנוס מהמסקנה שהמשטרה עושה כאן כמיטב יכולתה כדי למנוע את המחאה. כדאי להזכיר למשטרה שעליה לשמור על הסדר, על חופש הביטוי ועל ערכי הדמוקרטיה. לא על הממשלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x