$
בארץ

אחרי המהומה בוועדת הכספים: מסקנות ששינסקי 2 אושרו פה אחד

הוועדה אישרה את ההמלצות המקוריות - ללא הפשרה שגובשה ב"פורום הארבעה" לפיה יינתנו לכיל הטבות מס; יו"ר כיל, ניר גלעד: "היד שתרימו היא על הנגב", חברי כנסת בתגובה: "חזירים, תתביישו"

רוני זינגר 16:4208.11.15

בתום דיון מתוח וסוער אישרה היום (א') ועדת הכספים את המלצות ועדת ששינסקי 2 לבחינת מיסוי משאבי הטבע פה אחד, כששותפים להצבעה חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה כאחד. "זה יום עצוב לנגב ולחברה. היד שהרמתם היא הרמת יד על הנגב ועל החברה כולה", אמר יו"ר כיל - החברה העיקרית שתושפע מההמלצות - ניר גלעד, שזכה לקריאות נזעמות נגדו מצד חברי הכנסת במהלך הדיון.  

האופוזיציה תכננה לערוך פיליביסטר כדי לעכב את ההצבעה בוועדת הכספים, אך הסכימה לחזור בה לאחר ששר האוצר משה כחלון הסכים להעביר כספים למטרות שונות שנקבעו על ידי חברי האופוזיציה. כך למשל הבוטחו 75 מיליון שקל לעידוד מעבר של רופאים לפריפריה, מענקים רטרואקטיביים של 200 אלף שקל ליתומים שאיבדו את שני הוריהם, 171 מיליון שקל למשרד הבינוי והשיכון לטובת מתן משכנתאות למי שזכאי לתמיכת המשרד, והורדת הריבית לזכאים מ־3.5% ל־2.5%.

 

המלצות ששינסקי 2 עוסקות במיסוי רווחי היתר של חברות הכורות וחוצבות משאבי טבע, ולפיהן חברה הכורה משאבי טבע תמוסה על רווחי היתר החל מרווח של 14%. רווח של 14%–20% ימוסה ב־25% ורווח של יותר מ־20% ימוסה ב־42%. הוועדה המליצה כך לאחר שהגיעה למסקנה כי עד היום חלקו של הציבור ברווח שהופק ממשאבי הטבע היה נמוך מדי. בהנחה שמחירי האשלג יישארו כפי שהם היום, מדיניות המיסוי שעליה ממליצה הוועדה תניב למדינה כ־400 מיליון שקל בשנה.

 

אישור ההמלצות והפיכתן לחוק במסגרת חוק ההסדרים הם ניצחון של כחלון על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושל הציבור על בעלי ההון. כדי שההמלצות ייכנסו לתוקף, הן יצטרכו עוד לעבור בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, כך שכיל והמתנגדים להמלצות עוד לא אמרו את המילה האחרונה בנושא.  

 


 

הפשרה שלא היתה

 

תחילתו של החוק למיסוי משאבי טבע היתה בניסיון של נתניהו לפני הקיץ לא להכלילו בחוק ההסדרים כדי שיהיה אפשר "לדון" בו בנפרד, וכך אף לקבור אותו. המשכו במאבק בין נתניהו לכחלון, שבסופו הוכנסו המלצות הוועדה לחוק ההסדרים, ובמקביל סוכם כי תוקם ועדת ארבעה שתבחן ניסוח של פשרה מול כיל.

 

ועדת הארבעה - שהורכבה ממנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר, מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג, ראש אגף תקציבים אמיר לוי והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט - נפגשה כמה פעמים במטרה לקדם את הפשרה. הממשלה החליטה שאחרי שהארבעה יגבשו נוסחה, היא תובא לוועדת הכספים וזו תאשר או תדחה את ההחלטה.

 

אך בעוד נתניהו בנה על כך שהארבעה ימצאו פשרה שתובא בפני ועדת הכספים, הרי שליו"ר הוועדה משה גפני ולשר האוצר היו תוכניות אחרות; וכך, לפני כחודש החלה ועדת הכספים לדון באופן עצמאי בהמלצות בטרם גובשה פשרה בוועדת הארבעה.

 

הדיונים בוועדת הכספים התנהלו בווליום גבוה ואמוציות מורגשות למן הרגע הראשון. ראשי כיל התייצבו לדיונים, חברי כנסת הזדעקו כנגד רווחי העתק של החברה ואיומיה כי החלת ההמלצות תאלץ אותה לפטר עובדים. חלק מחברי הכנסת הציעו לחברה לעזוב את ישראל "יחד עם ים המלח".

הדיונים הדרמטיים האלו היוו קלף בידיו של כחלון: הרעש הציבורי שהם עוררו הקשה על נתניהו ומנכ"ל משרדו לקדם את גיבושה של פשרה במסגרת ועדת הארבעה. וכך, בכל יום שעבר גרונר נסוג מעט ביחס לפשרה הנידונה.

 

אך בשבועות האחרונים הפורום המרובע דן בכל זאת באפשרות להפחית את המס שכיל תשלם על השקעותיה העתידיות בישראל. זאת כאשר אחד מחברי הפורום - ראש אגף תקציבים באוצר אמיר לוי - מתנגד נחרצות לכל פשרה מסוג זה. לוי אמר ל"כלכליסט": "התנגדתי לכל הסכם פשרה שעלה".

 

כאשר החול בשעון החל לאזול והארבעה כבר היו מחויבים להחליט, כחלון הקשיח את עמדתו. מנכ"ל משרדו שי באב"ד שוחח עם גרונר והודיע לו שכחלון תומך בהמלצות ועדת ששינסקי 2 כלשונן, ומעוניין להביא אותן כמו שהן להצבעה בוועדת הכספים.

 

 

כחלון הקשיב לציבור

 

לא ידוע מה גרם לשר האוצר להקשיח בחריפות כך את עמדתו. אולי אלה היו הדיונים הציבוריים שהתעוררו מסביב לדיוניה של ועדת הכספים בנושא, אולי הביקורת הציבורית הקשה שסופגת הממשלה ביחס למתווה הגז שאותו היא מקדמת בכל מחיר, או אולי ההבנה שהציבור לא יוכל לסבול עוד זירה שבה תיתן המדינה הקלות מפליגות לבעלי הון. תהא הסיבה אשר תהא, כחלון הבין שהקרקע להעברת המלצות הוועדה כלשונן בשלה.

 

בהחלטת הממשלה שלפיה הוקמה ועדת הארבעה נקבע כי אם חבריה לא מגיעים להסכמות פה אחד, המלצות ועדת ששינסקי 2 יחזרו לדיון בממשלה. אך הבוקר החליט כחלון כי אף שהארבעה לא הגיעו כלל להחלטה, הוא מביא את ההמלצות להצבעה בוועדת הכספים על אפו וחמתו של ראש הממשלה ומנכ"ל משרדו.

 

אנשי כיל בראשות ניר גלעד בשיחה עם סגן הממונה על התקציבים (מימין) אנשי כיל בראשות ניר גלעד בשיחה עם סגן הממונה על התקציבים (מימין) צילום: עמרי מילמן

 

בלשכת ראש הממשלה נדמה כי הרימו ידיים, ובחרו הפעם לא להילחם את מלחמתה של משפחת עופר - בעליה של כיל.

 

בוועדת הכספים המתינו חברי כנסת שנכונים להתנגח בכל מי שעמדתו תתמוך בכיל, כשלי יחימוביץ' ומיקי רוזנטל מהמחנה הציוני, לצד חברי הקואליציה מכולנו ויו"ר הוועדה גפני - שכבר הצהיר כי הוא תומך בהמלצות ועדת ששינסקי 2, שכן "הקדוש ברוך הוא נתן את משאבי הטבע לכל בני האדם".

 

אך במשרד ראש הממשלה לא אמרו נואש. לדיון בוועדת הכספים הגיע סמנכ"ל הכלכלה של המשרד אמיר ברקן, שניסה להסביר מדוע כדאי לתת לארבעה לגבש פשרה. לדבריו, "החברות שרויות בחוסר ודאות בנוגע להשקעות של מיליארדי שקלים. ניתן לצמצם את חוסר הוודאות הזה ולהגדיל את הסיכוי שההשקעות יבוצעו". הניסוח המעורפל הקפיץ את חברי הכנסת הנוכחים בוועדה, שתבעו לדעת מהי עמדתו. "ביצוע התאמות מסוימות יכול להקטין באחוזים בודדים את תוספת ההכנסות למדינה", אמר, תוך שהוא מתכוון להצעות המיסוי המקל שנבחנו כפשרה בוועדת הארבעה.

 

חברי הכנסת לא הבינו לחלוטין את דבריו, אבל גלעד הבין היטב ואמר כי "כלכלית לא כדאי לכיל להמשיך להשקיע בישראל. זה לא איום של כיל. אמיר ברקן ממשרד ראש הממשלה אומר את זה. לכן הצוות הבין־משרדי (ועדת הארבעה - ר"ז) סבר שצריך לערוך תיקונים. באי־הוודאות הנוכחית לא נוכל להחליט לשים דולר בתוך ישראל".

 

מנכ"ל משרד האוצר אמר לחבר הוועדה כי "מאחר שוועדת הארבעה לא הגיעה למסקנות, אני מבקש מהוועדה שהמלצות ששינסקי 2 יאושר כלשונן. זו עמדת שר האוצר". לאחריו ביקש גלעד את רשות הדיבור: "רגע האמת של הוועדה הגיע. אתם מוותרים על השקעות של מיליארדים. האחריות היא על הממשלה וחברי הכנסת".

 

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד

 

כיל תשקול את השקעותיה

 

חברי ועדת הכספים הכניסו לחוק ההסדרים סעיף ולפיו תוקם קרן מיוחדת שאליה יועברו הכספים שמקורם במיסוי רווחי היתר של כיל, ויושקעו בעידוד תעסוקה בדרום.

 

כעת הצפי הוא שכיל תעתור לבג"ץ נגד ההחלטה. ההערכות הן שכיל תטען כי החוק הוא פרסונלי, כלומר כזה שנתפר למידותיה של החברה. אך למעשה החוק תקף גם לחברה בשם ערבה מיינס שכורה נחושת, וכבר סוכם שהיא תוחרג ממנו ותזכה להקלות כלשהן.

 

עו"ד לינור דויטש מלובי 99 אמרה כי "העברת חוק ששינסקי 2 מוכיחה שכשהציבור מתאגד, האינטרס הציבורי יכול לגבור על אינטרסים צרים אחרים".

 

גורמים בכיל אמרו ל"כלכליסט" כי החברה תמשיך לנהוג באחריות ותקבל החלטות בהתאם למציאות הכלכלית. לפי דו"חות החברה ל־2014, כיל תשקול לבטל השקעות עתידיות בהיקף 750 מיליון דולר, ותשקול מחדש השקעות בהיקף מיליארד דולר לאור המלצות ששינסקי 2.

 
הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמיר לוי הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמיר לוי צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x