$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר חושש: בנתע היטו את מכרז הרכבת הקלה לטובת חברה סינית

מבדיקות שערך האוצר עולה חשש לכאורה כי בנתע שינו מכרז כדי לאפשר למתמודדים מסין להשתתף בו. בנתע טוענים שהשינוי נעשה בעקבות החלטת האוצר. מדובר במכרז תשתיות מהגדולים בישראל הנאמד ב־2 מיליארד שקל

ליאור גוטמן 06:5904.11.15

משרד האוצר גילה התנהלות לא תקינה בניהול וגיבוש מכרז הקרונות של הרכבת הקלה בתל אביב המעלה חשש לכאורה להטיית תנאי המכרז. זאת כדי להעניק עדיפות למתמודדים מסין על פני החברות המתחרות, כך נודע ל"כלכליסט".

 

במשרד בוחנים אם מישהו מחברי הנהלת נת"ע שינה את תנאי המכרז ומדוע. בנתע טוענים בתגובה שהשינוי נעשה בעקבות החלטה של משרד האוצר. הבדיקה מתבצעת במקביל באגף החשב הכללי וברשות החברות הממשלתיות. מדובר באחד ממכרזי התשתיות הגדולים שמתנהלים כיום בתחום התחבורה בישראל, שנפתח ביוני האחרון. הזוכה במכרז מתוכננת לספק לנתע 90 קרונות ו־30 נוספים לפי דרישה עתידית, בעלות שנאמדת ב־2 מיליארד שקל. חמש חברות ניגשו למכרז: אלסטום הצרפתית, קאף הספרדית, ווסלו הגרמנית, סטדלר השוויצרית ו־CNR הסינית. ההערכות היו שהזוכה היא החברה הסינית, אולם אגף התקציבים ביקש לעצור את המכרז ולאחד אותו עם מכרזים אחרים בטענה שפיצול עתיד להוביל לאי סדרים.

במסגרת בדיקת האוצר נשלפו פרוטוקולי ישיבות הנהלה של נתע (ההנהלה הקודמת, שמאז התחלפה) מיוני 2012, שמהם עולה כי חלק מהנוכחים טענו שיש לשנות את תנאי המכרז כדי לאפשר כניסת שחקנים אחרים, בהם מתמודדים מסין. באותה תקופה ביקרו חלק מחברי הנהלת נתע בסין כדי להתרשם מאיכות הייצור.

 

החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו. בודקת את המכרז החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו. בודקת את המכרז צילום: עמית שאבי

 

בדיקה נוספת שערכו באוצר היא של שיטת הניקוד שנקבעה במכרז. במשרד חוששים שבמכרז העדיפו מחיר נמוך על פני איכות המוצר, עד כדי כך שרכיב התמחור קיבל לכאורה משקל של 70%, ואילו האיכות — 30% בלבד. בדיקה שלישית שמתבצעת היא שחלק מהמתמודדים כלל לא עברו את סף האיכות הנדרש ועדיין הורשו להשתתף במכרז. בפרוטוקול מאוגוסט 2012 מודים לכאורה חלק מבכירי נתע שאכן הגמישו את תנאי המכרז.

 

בנתע מודים שחילקו את הניקוד כך שניתנה עדיפות לתמחור על פני האיכות, אבל טוענים שהאחראי לכך הוא האוצר: "ב־2012 התקבלה החלטה של האוצר, התחבורה ונת״ע להפריד בין מכרז הקרונות לבין המערכות והחשמול, כמקובל במדינות מובילות באירופה ובאמריקה, לרבות ספרד וקנדה.

 

ההפרדה נועדה למנוע מצב בו חברה זכיינית אחת שולטת הן על מערך ההקמה והן על תפעול והתחזוקה. מאז ההחלטה, כל התהליך המכרזי התבצע על פי אמות המידה הגבוהות ביותר, באופן מקצועי ובליווי צמוד של משרד האוצר וגורמי מקצוע בכירים ממשרד התחבורה.

 

קביעת סעיף אחוזי המחיר והאיכות נקבעו על ידי האוצר בניגוד לעמדת משרד התחבורה ונתע.

 

אין לנו השערה מדוע רשות החברות הממשלתיות החליטו על בדיקת רו"ח מטעמם למכרז הקרונות וזאת כאשר מתבצעת בדיקה זהה מטעם משרד החשבת הכללית מזה כשנה.

 

נתע ממשיכה בביצוע העבודות בנמרצות ובנחישות וכל שנותר הוא להזהיר מפני ניסיונות של חברות בעלות אינטרס להתערב בהחלטות ועדת המכרזים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x