$
בארץ

מודי'ס: "יצוא הגז יעניק דחיפה משמעותית לכלכלת ישראל מ-2018"

חברת דירוג האשראי כותבת בדו"ח השנתי שלה, כי "דירוג האשראי של ישראל A1 נסמך על מודל הצמיחה האיתן של כלכלתה" אבל מדגישה: "המערכת הפוליטית התנודתית והמפולגת פוגמת ביציבות הפיסקלית"

עמרי מילמן וליאור גוטמן 18:5107.10.15

חברת דירוג האשראי מודי'ס פרסמה היום (ד') את הדו"ח השנתי שלה על כלכלת ישראל ממנו עולה כי דירוג האשראי של ישראל הוא A1 עם תחזית יציבה. בדו"ח נכתב כי הדירוג נסמך על "מודל הצמיחה האיתן של הכלכלה המקומית, יעילות הממשל והשיפור ההדרגתי במדדי החוב". מדובר בעדכון לשווקים ולא באישרור הדירוג. 

 

הדו"ח מתייחס לכך שהממשלה הקודמת התפזרה לאחר 20 חודשים ואילו הממשלה הנוכחית עומדת על רוב צר של 61 ח"כים, ומציין כי המערכת הפוליטית התנודתית והמפולגת פוגמת ביציבות הפיסקלית. 

 

במוד'יס מעריכים כי ירידה משמעותית נוספת ברמת החוב של הממשלה, שתוכל להתקיים אם הממשלה תפחית את יעדי הגירעון, וירידה ברמת המתח הגיאופוליטי האזורי, יביאו לשיפור בפרופיל הדירוג של ישראל. לעומת זאת, דירוג האשראי של המדינה עלול להיפגע במידה והתפתחויות גיאופוליטיות יאיימו על יציבותה של המדינה או אם תתערער מחויבות הממשלה למשמעת פיסקלית.

 

סגנית נשיא בכירה במודי'ס ואחת ממחברות הדו"ח, קריסטין לינדאו, ציינה כי "קצב הצמיחה של הכלכלה הישראלית בעשור האחרון היה גבוה מזה של מרבית המדינות המפותחות. קצב הצמיחה נתמך על ידי מגזר יצוא ההייטק התחרותי, הוצאות משמעותיות בתחום המחקר והפיתוח וכן כוח עבודה משכיל".

 

לפי הדו"ח ביקושים חלשים משותפות הסחר העיקריות של ישראל ומטבע חזק יחסית הכבידו על היצוא הישראלי מאז 2011, מה שהביא למיתון הצמיחה הכלכלית. חברת הדירוג צופה כי אותם גורמים ימשיכו להגביל את הצמיחה במהלך 2016.

 

עוד מציינת מודי'ס, כי ישראל היא אחת מהמדינות המפותחות הספורות שיחס החוב לתוצר שלהן נמוך משהיה טרום המשבר. צמיחה איטית יחסית וגירעונות פיסקליים גבוהים גרמו לשיפור פחות מהיר בשלוש השנים האחרונות.

 

לפי תחזית חברת הדירוג, הגירעון התקציבי בשנת 2015 יהיה נמוך מהיעד ויעמוד על 2.5% מהתוצר. הסיבה לכך היא אישורו המאוחר של התקציב לשנה זו והתוצאות החזקות בניהולו במהלך 8 החודשים הראשונים של השנה, בעוד שיעד הגירעון לשנה הנוכחית של האוצר עומד על 2.9%. ההוצאות הגבוהות אשר נקבעו לשנת 2016, כמו העלאה בשכר במגזר הציבורי וההסכמים הקואליציוניים צפויים להביא להתרחבות הגרעון ל- 2.9% מהתוצר. החברה מעריכה כי גירעונות אלו יהיו נמוכים מספיק כדי שיחס החוב לתוצר ימשיך לרדת.

 

כחלון: "הדוח מאשר את איתנות הכלכלה הישראלית"

 

מודי'ס קובעים בסקירה שלהם שייצוא גז עשוי להעניק דחיפה משמעותית לכלכלת ישראל כבר משנת 2018. במודי'ס מזכירים שחברות הגז הישראליות כבר חתמו על מספר מזכרי הבנות למכירת גז למצרים ולירדן, כאשר ההיקף הכספי שלהם מתקרב לכ-70 מיליארד דולר. למרות ההתקדמות המסחרית, מהמורות רגולטוריות ופוליטיות מאיימות על המשך פיתוח שדות הגז ועל ייצוא הגז עצמו.

 

השורה התחתונה היא שישראל עלולה להפסיד את התועלות שבפיתוח שדות הגז, עם דגש על שדה "לוויתן" שחמש שנים לאחר גילויו עדיין נשאר "קבור" באדמה. כזכור, ממשלת ישראל אישרה את מתווה הגז מול נובל אנרג'י ודלק, ואף אישררה שנית את המתווה בהצבעה בכנסת. עם זאת, יכולת המימוש של ההסכם תלויה בשר הכלכלה אריה דרעי, שלעת עתה מסרב להפעיל את סמכותו ולעקוף את הממונה על ההגבלים בדרך לאישור ההסכם. הממונה היוצא פרופ' גילה סרב לאשר את המתווה בטענה של פגיעה בתחרות.

 

שר האוצר, משה כחלון: "הדו"ח מאשר את איתנותה של הכלכלה הישראלית וקובע כי יש לנו כלכלה חזקה ויציבה בהשוואה בינלאומית. עוד עולה מהדו"ח כי יחס החוב תוצר של ישראל ממשיך לרדת וכי המדיניות הכלכלית של משרד האוצר הינה מדיניות אחראית". החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו: "הדו"ח מדגיש את חשיבות מדיניות ניהול החוב הממשלתי לאורך זמן, לצורך שמירה על דירוג האשראי של המדינה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x