$
בארץ

עכשיו זה רשמי: הממשלה אישרה את מתווה הגז; דרעי הצביע בעד

רק השר להגנת הסביבה אבי גבאי הצביע נגד המתווה - ככל הנראה משום שלא השתכנע שהוא דואג לביטחון האנרגטי של ישראל. 17 שרים תמכו במתווה, עשרה מהם "הצביעו מרחוק". דרעי הודיע שלא יפעיל את סעיף 52 לעקיפת הממונה על ההגבלים

ליאור גוטמן ואורי תובל 15:0516.08.15

הממשלה אישרה לפני זמן קצר (א') את מתווה הגז בנוסחו המתוקן. שר הכלכלה אריה דרעי, שלא יפעיל את סעיף 52 לעקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים, הצביע בעד, ועל פי גורמים בישיבה אף הביע תמיכה מפורשת במתווה. רק השר להגנת הסביבה אבי גבאי הצביע נגד המתווה - ככל הנראה משום שלא השתכנע שהמתווה דואג לביטחון האנרגטי של ישראל.  

 

 

17 שרים תמכו במתווה, עשרה מהם "הצביעו מרחוק". שלושה שרים לא השתתפו בהצבעה - שר האוצר משה כחלון, שר הבינוי יואב גלנט ושר הרווחה חיים כץ. שר הפנים סילבן שלום היה בתחילת הדיון אך עזב אותו. שר התחבורה ישראל כץ נעדר מההצבעה לאחר שעבר ניתוח לקיצור קיבה שלשום.

 

במהלך הישיבה הרבה דרעי לשאול שאלות, ולבסוף הצביע בעד המתווה ולפי גורמים שהשתתפו בישיבה - בתמיכה נלהבת. מלשכתו נמסר כי "השר דרעי הצביע בעד המתווה כבר בקבינט לפני כחודשיים וכעת המתווה שופר ולכן הצביע בעד". השר ציין כי זה הרע במיעוטו שהצוות הבינמשרדי השיג, לאחר חמש שנים של אי עשייה מוחלטת. לגבי הפעלת סעיף 52, שמאפשר לעקוף את הממונה על ההגבלים, נמסר: "דרעי הודיע לפני חודשיים לקבינט שאינו מתכוון להפעיל את הסעיף בפעם הראשונה מאז חקיקתו ואין לו מה להוסיף מעבר לכך".

 

יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל אמר כי "כמה סמלי שדווקא בראש חודש אלול שהוא חודש הרחמים והסליחות, מאשרת ממשלת עלי-ביבי את מתווה הגז. שיידע כל שר שהצביע בעד המתווה שלא תהיה לו מחילה ולא תתקבל סליחתו על מעשיו. כל ההצגה וכל התפאורה היא רק לכבודו של השר אריה דרעי - הוא כמובן נלחם כאריה כדי שיפול לבסוף ולא בכבוד על סעיף 52".

 

"אישור מתווה הגז מקדם את האיום הכלכלי הגדול ביותר על הדמוקרטיה הישראלית, תאגיד ענק שיהיה חזק ממנה ויוכל בקלות לקנות פה רגולטורים, פוליטיקאים וסוכני מידע", מסר ח"כ מיקי רונזטל, "הפוליטיקאים ואנשי השלטון זקוקים לכסף כדי להיבחר ואילו תאגיד הגז המפלצתי זקוק להחלטות שמעניקות לו יתרונות כמו אלה שניתנו לו ב'מתווה הגז', שמנציח את כוחו המופרז".

 

 

"החלטה היסטורית"

 

"אנחנו נעביר היום בממשלה החלטה היסטורית לא פחות מכך", כך פתח מוקדם יותר ראש הממשלה בנימין נתניהו את ישיבת הממשלה לאישור מתווה הגז. "ההחלטה תכניס לקופת המדינה מאות מיליארדי שקלים. הכסף הזה יילך לחינוך, רווחה, ולצרכים לאומיים אחרים. אנחנו צריכים להוציא את הגז מהים. ההחלטה הזאת היא אבן דרך חשובה אנחנו מתגברים על המכשולים צעד אחר צעד, לא יעצרו את התהליך הזה. הגז ייצא ויגיע לאזרחי ישראל לתעשייה ולכלכלה לטובת אזרחי ישראל", הוסיף נתניהו.

 

שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ אמר קודם כי "לאחר קיפאון רגולטורי ועיכובים של מספר שנים, שעלו מיליארדים למדינה, ופגעו בביטחון האנרגטי שלנו, אני משוכנע שהמתווה הנוכחי הוא הדבר הטוב למדינת ישראל ולאזרחיה".

 

בהתייחסו לשיפורים שהוכנסו במתווה אמר שטייניץ כי "בהשוואה המהותית אליה חשוב להתייחס היא למצב הקיים: האם זהו שיפור של המצב הקיים? בעניין המחירים יהיה שיפור משמעותי ביחס למצב הקיים, יהיה שיפור בתחרות (כיום יש רק את מאגר תמר, יהיו שלושה מאגרים בפיצול בעלויות ואולי מאגרים נוספים), יהיה שיפור בביטחון האנרגטי, ותוספת הכנסות למדינה. למתווה גם ערך כלכלי אסטרטגי - נוצרת הזדמנות ליצירת קשר כלכלי בציר השלום. השיפור הוא משמעותי ועדיף על כל דחייה נוספת".

 

גבאי, שקטע את חופשתו כדי להשתתף בישיבת הממשלה אמר לפני הישיבה כי "אם לא יהיה שינוי של ממש בנושא הביטחון האנרגטי - אצביע נגד מתווה הגז". גבאי ומפלגת כולנו מודאגים משני נושאים הנוגעים לביטחון האנרגטי – חסרונו של צינור נוסף ממאגר תמר, שגם ישמש לגיבוי במקרה שהצינור היחיד נפגע וגם יאפשר הזרמה של יותר גז לישראל, וכן מהאישור ליצוא מוקדם ממאגר תמר עוד לפני פיתוח לווייתן. 

 

 

בכך שגבאי התנגד למתווה כפי שהזהיר, הוא רומז לנתניהו שתמיכת כולנו במתווה בכנסת אינה מובטחת – מה שיקשה עליו לגבש רוב. נתניהו גם מסתמך על תמיכתה של ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, אולם האמון בין הצדדים אינו גבוה כרגע. בקואליציה עדיין לא החליטו מתי להביא את המתווה להצבעה בכנסת, ובין השאר בוחנים את האפשרות להמתין לממונה הבא על ההגבלים העסקיים שיאשר את המתווה, מבלי שהכנסת או דרעי יידרשו להתייחס אליו.

 

נתניהו שב ושיבח את "הצוות, בראשות השר יובל שטייניץ שהביא להפחתה משמעותית מאוד במחיר שהמדינה תשלם עבור הגז, ועל שינויים אחרים ששיפרו מאוד את המתווה. אני לא מתרשם מהפופוליזם – זה רק פופוליזם בעיניי, אף על פי שאנשים יכולים אולי גם להאמין במה שהם אומרים, אבל המדינה זקוקה לגז. משאבי גז הולכים להיפתח באזורנו, לצערי, כך או כך, ואנחנו צריכים לדאוג שהמשאבים שלנו יעבדו בקיטור מלא".

 

"לא אוכל להצביע בעד מתווה שלטעמי פוגע בביטחון האנרגטי", נימק בישיבת הממשלה השר להגנת הסביבה אבי גבאי את הצבעתו נגד המתווה. "ההחלטה משנה החלטת ממשלה קודמת המחייבת את מחזיקי מאגר תמר לחבר צינור גז נוסף, שייצור גיבוי לצינור הקיים וירחיב את אספקת הגז לישראל כך שיותר מפעלים וגם תחבורה ציבורית יוכלו להשתמש בגז, יוריד את יוקר המחיה וליצמצם את זיהום האוויר בישראל. בנוסף, ההחלטה מאפשרת ייצוא עוד לפני פיתוח מאגרים אחרים וגם כאן יש סיכון למצב בו ישראל תחסר בגז בעוד מספר שנים. סיכון שאל לנו לקחת".

 

 צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

מול ישיבת הממשלה קיימו כמה עשרות פעילי מאבק הגז הפגנה נגד אישור המתווה. המשטרה עצרה שתי פעילות. המפגינים קוראים "עוצרים את שוד הגז", "ארה"ב אל תתערבי בגז הישראלי", ו"ביבי תבחר - אזרחי ישראל או תשובה". כמו כן, הם הקריאו את רשימת אנשי האוצר, הממשלה והרגולטורים שעברו לעבוד אצל יצחק תשובה.

 

בתגובה לאישור מתווה הגז אמר יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג: "כל החלטה על מתווה הגז הקיים היא חתימה על הקרח. ממשלה בראשותי תחליט על מתווה גז הוגן והגון לאזרחי ישראל שיכלול פיקוח על המחירים ויבטא דאגה אמיתית לעתידה של מדינת ישראל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x