$
בארץ

טרכטנברג: "מתווה הגז יביא לעלייה במחיר החשמל ל־12 שנים"

חבר הכנסת מהמחנה הציוני עולה למגרש הגז וטוען: "בזמן שבכל העולם מחירי הגז יורדים, בישראל הם יעלו בשל המתווה". עם זאת, הוא סבור ש"לא צריך לפרק את המונופול, צריך לפקח על מחיר הגז. זה עדיין רווח פנטסטי לחברות"

שאול אמסטרדמסקי 06:5105.07.15

"ככה לא מנהלים משא ומתן. אתה צריך להיות בצד שיש לו כל הזמן שבעולם, ואתה לא יכול להגיד שאתה רוצה הסכם בכל מחיר. זה כמו שביבי אומר לאובמה שאם הוא מוותר מראש על האופציה הצבאית, איראן יודעת שהוא לא יפעיל אותה. והנה, זה בדיוק מה שהממשלה עשתה במקרה של הגז".

 

באיחור אופנתי משהו, חבר ועדת הכספים פרופ' מנואל טרכטנברג מהמחנה הציוני עולה למגרש של הגז. כעת, אחרי שהמתווה הממשלתי פורסם והחל שלב השימוע הציבורי, טרכטנברג היה יכול לקרוא אותו לעומק, לנתחו (בסיוע מקורבו, הכלכלן הראשי לשעבר של רשות ההגבלים העסקיים ד"ר שלומי פריזט), וכעת יש לו מסר ברור: המתווה הזה פשוט לא יפתור את הבעיה.

 

"לא עניין הסתברותי"

 

"מחיר הגז לצרכן הישראלי יעלה ב־10–12 השנים הקרובות באופן ודאי. כתוצאה מכך יעלה מחיר החשמל שהישראלים משלמים ב־10–12 השנים הקרובות. זו השלכה ודאית כמעט לחלוטין של המתווה הנוכחי. זה לא עניין הסתברותי. האפשרות היחידה שבה זה לא יקרה היא רק אם בארה"ב תהיה דפלציה (ירידת מחירים - ש"א) מטורפת, אבל אז כל העולם ילך לפח וסיפור הגז לא יהיה כל כך חשוב", אומר טרכטנברג ל"כלכליסט".

 

ההסבר שלו פשוט, ונעוץ בפרק המחירים שבמתווה הגז הממשלתי. המתווה קובע כי המחיר שישלמו הלקוחות החדשים של חברות הגז יהיה לכל היותר המחיר הממוצע של הגז שנמכר בשלושת החודשים שקדמו לכך. לכאורה, המדינה קובעת כאן מגבלת מחיר מקסימלית. אבל בפועל, העניין הוא שהרוב המוחלט של הגז שנמכר כיום בשוק המקומי כבר נמכר לחברת החשמל ממאגר תמר של מונופול הגז. כמו כן, החוזה שחברת החשמל כבר חתמה עליו מול מונופול הגז קובע שמחיר הגז יעלה ב־12 השנים הקרובות בהתאם לעליות במדד המחירים לצרכן האמריקאי פלוס־מינוס 1%.

 

בהנחה שמדד המחירים לארה"ב יעלה בממוצע ב־2% בשנה, הרי שמחיר הגז שחברת החשמל קונה יעלה בשש השנים הקרובות ב־3% בכל שנה, ואילו בשש השנים שלאחר מכן ב־1% בכל שנה. ומאחר שחברת החשמל מגלגלת את מחיר הגז שהיא קונה ישירות לחשבון החשמל של כולנו, המשמעות המיידית היא שחשבון החשמל יעלה בשנים הקרובות בשיעור עליית מחיר הגז. ולכן, מכיוון שבמתווה החדש החוזים החדשים יהיו צמודים למחירי הגז שחברת החשמל קונה, גם המחירים של החוזים החדשים שייחתמו יעלו עם מחיר הגז שמגיע לחברת החשמל. במילים אחרות, מגבלת המחיר החדשה לא תשנה את העובדה שהמונופול לוקח רווח מונופוליסטי על חשבון הצרכנים. "המתווה של הממשלה לא שינה את החוזים הקיימים, כי הממשלה החליטה לא לפתוח אותם. ולכן שילוב החוזים הקיימים עם המתווה קובע שמחירי החשמל רק ילכו ויעלו, זה עניין כמעט ודאי", הוא אומר.

מה שמרגיז את טרכטנברג בעיקר הוא שמחיר הגז בישראל ילך ויעלה בזמן שבכל העולם המחירים צפויים לרדת. "היצע הדלקים (fossil fuels) בעולם הולך וגדל, והביקוש לדלקים האלה הולך ופוחת בגלל השתכללות טכנולוגיות החיסכון ובגלל מעבר לאנרגיות מתחדשות. המחירים העולמיים יירדו, ואילו אנחנו תוקעים את עצמנו במסלול ודאי של עליית מחירי הגז ולכן של עליית מחיר החשמל".

 

"אני קול בודד"

 

טרכטנברג מציע פתרון אחר: לוותר לחלוטין על השאיפה לתחרות ("לא תהיה תחרות בשוק הגז") ולפקח על המחירים. "אחת ההחלטות הכי גרועות של הממשלה היתה לא לגעת בחוזים הקיימים - כי אז הפקידים חיפשו את הטרייד אוף בפן המבני ולדעתי זו טעות. במובן זה אני קול בודד בתוך האופוזיציה. אני לא חושב שצריך לשבור את המונופול. המונופול הוא עובדה קיימת ולא אכפת לי מזה. הכלי שאני יכול להשתמש בו הוא חוק ההגבלים העסקיים מצד אחד - להטיל מגבלות על המונופול - ופיקוח המחירים מצד שני".

 

אתה לא מפחד שהחברות ייקחו אותך לבית המשפט אם תפתח חוזים קיימים?

 

"אתה חושב שהן יעצרו את הזרמת הגז וייקחו אותך לבית המשפט? זה איום סרק. הרי גם במחיר הנוכחי מאוד רווחי להן למכור גז, ולמדינה ישנה מלוא הזכות לפקח על מחיר הגז גם בחוזים קיימים. זה כמו בפיקוח על מחיר הלחם. ובעיקר צריך לבטל את ההצמדה של המחיר. בוא נקבע מחיר של 5.4 דולר כמו היום, בלי שום הצמדה. זו עדיין עסקה פנטסטית מבחינתן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x