$
בארץ

הפרוטוקולים חושפים: לחץ רגולטורי אדיר הופעל על דיויד גילה כדי שיישר קו

נציגי ישראמקו התנגדו למתווה הגז, נציגי דלק התלוננו שמפלים אותם ביחס לנובל אנרג'י, חברי הוועדה ניסו לשכנע את הממונה על הגבלים בכל דרך וויתרו בעצמם על שיווק בנפרד למרות יתרונותיו - כך נראה מבפנים המשא ומתן עם חברות הגז

תומר ורון 06:5602.07.15

ארבעים סיכומי ישיבות, שנערכו לעתים פעמיים או שלוש בשבוע בין דצמבר 2014 למאי 2015, וכן 18 מצגות, מכתבים וחוות דעת מרכיבים את המידע הגלוי שפרסם שלשום משרד האוצר על הדיונים המקצועיים סביב מתווה הגז. בישיבות לקחו חלק נציגים ממשרדי התשתיות והאנרגיה, האוצר, ראש הממשלה, המשפטים, רשות ההגבלים העסקיים, רשות החשמל וגם נציגי נובל ודלק.

 

 

הסיכומים לא כוללים ציטוטים ישירים של המשתתפים והם אמנם מספקים הצצה מוגבלת לדיונים, אבל ניתן בהחלט להבין מהם שאנשי המקצוע ביצעו עבודה יסודית ובחנו אפשרויות רבות. האיזון שהם ניסו לבצע הוא בין אפשרות ליצור תחרות משמעותית לבין הרצון לתמרץ את היזמים הקיימים לפתח מאגרים.

 

כפי שעולה מכותרת המתווה שפורסם שלשום לציבור, ההכרעה ברורה. נקבע שזוהי "טיוטת המתווה בעניין הגדלת כמות הגז הטבעי המופקת משדה הגז הטבעי תמר, ופיתוח מהיר של שדות הגז הטבעי לווייתן, כריש ותנין ושדות גז טבעי נוספים". מי שינסה לחפש את המילה תחרות במתווה עצמו לא ימצא אותה אפילו פעם אחת. מעיקרי הסיכומים אפשר ללמוד איך נולדו השינויים בגישה של חברי הוועדה.

 

22 בפברואר 

בישראמקו חוששים שהיא תיפגע בעקבות דילול נובל בתמר

 

הצוות מציג לישראמקו, השותפה במאגר תמר (29%), את המתווה שאליו דחף הממונה על הגבלים: דילול אחזקות נובל ל־5%–10%, יציאת דלק בתוך 3–5 שנים ושיווק גז בנפרד. נציגי החברה הביעו "הסתייגות מהמודל המוצע".

 

נכתב כי הם "הביעו את דאגתם מכך שמפעיל המאגר, נובל, יהיה בעל אינטרס מצומצם באספקת גז לשוק המקומי ממאגר תמר, דבר העשוי לפגוע בישראמקו. נציגי החברה עמדו על כך כי מאגר תמר מהווה את נכס הגז העיקרי של החברה, ועל כן הפעלתו על ידי מפעיל בעל אינטרס רב יותר במאגר אחר עשויה לגרום לקושי".

 

  צילומים: מיקי נעם אלון , אוראל כהן, עמית שעל, אריאל בשור

 

 

28 באפריל

חברי הצוות מבינים שלא יצליחו לייצר תחרות אופטימלית

 

הצוות דן באפשרות לאסור על דלק ונובל לשווק גז מתמר למשק המקומי. כלומר, שהן יישארו הבעלים של המאגר, אך את המו"מ על החוזים תעשה חברה אחרת. "לאחר לימוד נרחב של הנושא, הוסכם על כלל גורמי המקצוע כי האפקטיביות של המתווה לעידוד התחרות תהיה מוגבלת, אך הדבר יסבך באופן ניכר את הפעלת המאגר". זאת למשל משום שהן ישתמשו באותו צינור ביחד עם בעלת הזכויות האחרים.

 

עוד נטען כי "יישום המתווה יצריך רגולציה הדוקה מאוד ויומיומית על החברות, והמתווה עלול ליצור ניגוד אינטרסים שיפגע ביכולת לתחזק בצורה המיטבית את תמר וביכולת הרחבת המאגר".

 

מי שרוצה להבין בתמצית מה היה הלך הרוח של חברי הצוות לקראת גיבוש המתווה, יכול להיתלות בשורות אלה: "הוסכם על כולם כי פתרון אופטימלי במבנה התחרותי יהיה פתרון אשר במסגרתו תתבצע הפרדה מוחלטת בין כלל המחזיקים. משמע, שלא יהיה גורם במשק אשר לו אחזקות ביותר ממאגר אחד. יחד עם זאת, קיימת הבנה כי בעתיד הנראה לעין לא ניתן למצוא מחליף לנובל בכובעה כמפעילה, ויש להבטיח תמריצים עבור המפעיל.

 

בנוסף יש לקחת את דרישות הממונה על הנפט להימנע מירידה מתחת ל־25% של מפעיל במאגר כדי להבטיח תפעול מיטבי".

 

6 במאי

גילה מתנגד למתווה, חברי הצוות מסבירים שאפשר לעקוף אותו

 

בישיבה שבה הוצג המתווה הסופי שגובש הודיע הממונה על הגבלים דיויד גילה על התנגדות למתווה משום שהוא לא תחרותי בעיניו. מסיכום הדיון עולה שלאחר שרוב החברים לא קיבלו את עמדתו, הם ניסו ללחוץ עליו להסכים למתווה.

 

בסיכומים נכתב כי "בעקבות הדעה המקצועית של הרוב המכריע הוסבר כי להמשך התהליך מצטיירים שני מסלולים. האחד, תמיכה של הממונה במתווה העדכני. השני, פנייה לשימוש בסעיף 52 לחוק ההגבלים לאישור הגבל עסקי".

 

על פי סיכום הדיון נראה שגילה חטף לאחר מכן שטיפה מהצוות כדי שיישר קו. "הובהר לממונה כי החלופה המועדפת על המדינה היא הליכה משותפת למציאת פתרון כולל במתווה שיפתור את עיכוב הפיתוח. הנזק אשר נגרם למשק הגז בתקופה זו, דורש חתירה לפתרון בהסכמה מול החברות ולא פעולות חד־צדדיות".

 

עוד עולה, ולא ברור מי העלה את הנושא, כי נדונה גם אפשרות שגילה ישתמש בסמכותו ויפנה לבית הדין להגבלים עסקיים בדרישה להכריז על האחזקה הצולבת של נובל ודלק כהסדר כובל. מהלך כזה היה תוקע לחלוטין את ההתקדמות במתווה.

 

בסיכום הדיון נכתב כי "הובהר לממונה על ידי גורמי הממשלה, כי הרגולטורים לא יוכלו לתמוך מקצועית בפנייה לבית הדין להגבלים אשר תעכב את פיתוח המאגרים".

 

12 במאי 

נציגי דלק מתלוננים על אפליה לעומת התנאים של נובל

 

שבוע לאחר שהממונה על הגבלים מודיע שהוא אינו תומך במתווה, נציגי דלק קידוחים, שלא ברור מהסיכום מי הם, הגיעו לדיון. הם הביעו חשש מההתנגדות שלו למתווה החדש.

 

בנוסף, הם הגיעו להתלונן על הוויתורים שדלק נדרשת אליהם בתמר, יציאה מהמאגר בתוך 6 שנים, לעומת אלה שנובל נדרשת אליהם, ירידה באחזקות ל־25%. "החברה הביעה את חוסר שביעות רצונה מכך שהיא מופלית, לדבריה, אל מול נובל אנרג'י במאגר תמר", נכתב.

 

נציגי דלק גם ניסו לכופף עוד את המתווה לטובתם. כך למשל הם ביקשו: "הסכמה על סביבת מחירים ל־6 שנים, מכירת כריש ותנין תוך 3 שנים, מכירה מלאה של תמר תוך 8 שנים וכן שיישצוא לירדן לא ייכלל במכסת היצוא".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x