$
בארץ

כך יבנה נתניהו שוק תקשורת שלא יעצבן אותו

להתיש את ערוץ 10, להחליש את ערוץ 2, להקים מאפס מערכות אוהדות ולמנוע כל סיכוי לפיקוח עצמאי ובלתי תלוי על השוק. ראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו רוצה לשבור את התקשורת החופשית, והוא גם יודע בדיוק איך לעשות זאת

אופיר דור 06:5825.05.15

20 שרים מונה הממשלה החדשה, אך לתפיסת ראש הממשלה בנימין נתניהו איש מהם אינו מוכשר מספיק להחזיק בתיק התקשורת. כבר בקדנציה הקודמת, כשהעניק למקורבו דאז גלעד ארדן את התיק הרגיש, נכווה נתניהו כשארדן בחר לקדם רעיונות עצמאיים כמו פירוק רשות השידור למרות הסתייגויותיו של הבוס. הפעם נתניהו לא מוכן לקחת סיכון ומשאיר את תיק התקשורת בידיו.

 

בקדנציה הרביעית הוא נראה כמי שנחפז לקדם את האג'נדה התקשורתית שלו יותר מאשר כל נושא אחר המונח על שולחנו. כבר ביום הראשון לעבודת הממשלה הוא הזיז הצידה את מנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר - איש מקצוע מוערך שפוטר בשיחת טלפון - כדי למנות במקומו את עושה דברו, ראש לשכתו לשעבר שלמה פילבר.

 

נתניהו שומר אצלו את תחום התקשורת כדי לבסס את כוחו מול ערוצי הטלוויזיה ובעיקר מול חברות החדשות שלהם. הרפורמה לפתיחת שוק האינטרנט לתחרות ומצבו של שוק הסלולר מעניינים אותו, כך נראה, כקליפת השום. אלה לא הנושאים שבשבילם הוא שמר את התיק. מעניין יהיה לראות אם נתניהו יסתפק הפעם בשמירת עמדת כוח מרתיעה מול ערוצי הטלוויזיה או שינסה להוביל רפורמות ממשיות בתחום השידורים.

 

מקורביו של ראש הממשלה מדגישים כי בתקשורת, כמו בשאר התחומים, הוא ינסה לקדם ליברליזציה והגברה של התחרות - אג'נדה ראויה ללא ספק. אלא שקשה שלא לחשוד שהמטרה האמיתית של נתניהו, שהתלונן פעמים כה רבות על הסיקור המוטה כלפיו, היא סגירת חשבונות עם אמצעי התקשורת הקיימים באמצעות החלשת כוחם. כשהמסוקר מספר אחת לוקח לעצמו את תיק התקשורת, אי אפשר שלא להעריך שמטרתו היא לקדם אינטרסים אישיים ולא דווקא את טובת הציבור.

 

גורל ערוץ 10

יערים קשיים על הנהלת הערוץ ואולי אף יוביל לסגירתו

יום שני בשבוע שעבר היה צריך להיות יום חג לערוץ 10: לאחר אינספור משקיעים פוטנציאליים שבאו והלכו לאורך השנים, קבוצת RGE של לן בלווטניק, אביב גלעדי ואודי רקאנטי היתה אמורה לחתום על רכישתו. אלא ששעה קלה לפני החתימה המתוכננת דלפה הידיעה שנתניהו, ביומו האחרון כשר האוצר, חתם על דרישת תשלום של 16.8 מיליון שקל מהערוץ עבור הארכות זיכיון שקיבל ב־2012–2015. בלווטניק וגלעדי הבינו שהוא מתכוון למרר את חייהם וויתרו על הרכישה, אף שכבר העניקו לערוץ הלוואה של 10 מיליון שקל.

 

בערוץ 10 בטוחים שמדובר בנקמה של נתניהו על הכתבות הלא מחמיאות ששידרו עליו לאורך השנים. אלא שהעתירה לבג"ץ שהגיש הערוץ נגד החלטתו כבר לא תחזיר את קבוצת RGE. היא גם לא תעזור לו לקבל רישיון ל־15 שנה.

 

לוח הזמנים של ערוץ 10 לקבלת רישיון קצר מאוד: עד סוף השבוע עליו לעמוד בשורת תנאים שהציבה לו הרשות השנייה, כמו הגדלת הערבויות הבנקאיות והתחייבויות כספיות של הבעלים. אם אילן שילוח - הקונה הפוטנציאלי היחיד שנותר לאחר שקבוצת RGE פרשה מהמירוץ - יחליט להשלים את רכישת הערוץ ויזרים אליו את הכסף הדרוש, קשה לראות איך נתניהו ימנע ממנו את קבלת הרישיון. יש לו עוד כמה דרכים להכאיב לערוץ 10, כמו קביעת תשלום גבוה על המשך השידור באפיק 10, מה שיחייב אותו להחליף מספר בשלט. ואולם, ההחלטה על מתן רישיון נתונה בסופו של דבר למועצת הרשות השנייה ולא לשר התקשורת.

 

השאלה המעניינת היא מה יקרה אם הערוץ לא יעמוד בדרישות לקבלת רישיון. במשברים קודמים הסתפק ראש הממשלה בלראות את הערוץ מפרפר ובועט לפני שהושיט לו חבל הצלה ברגע האחרון. יש מי שמאמין שנתניהו מודל 2015 יתקדם צעד נוסף ויוביל לסגירת הערוץ.

 

פיצול ערוץ 2

ינצל את ההזדמנות לשבור את הכוח העצום של חדשות 2

נתניהו הוא שעצר בנובמבר האחרון את התוכנית לפיצול ערוץ 2 ולהוצאת קשת ורשת לשידור בערוצים נפרדים, רגע לפני שהגיעה לדיון בכנסת. עד היום לא טרח ראש הממשלה לספק הסבר להחלטתו להגיש ערר על התוכנית שהוביל ארדן, מלבד הניסוח הלקוני שלפיו ברצונו ללמוד את הנושא לעומקו. אם ערוץ 10 ייסגר, יהפוך פיצול ערוץ 2 להכרח מיידי ונתניהו לא יוכל להרשות לעצמו להשאיר לקהל הישראלי ערוץ מסחרי אחד וחברת חדשות אחת לאורך זמן. במקרה הזה גם רשת, שהתנגדה בנחרצות לפיצול עד כה, תהיה חייבת ליישר קו.

 

ואולם, נתניהו רמז בהזדמנויות שונות כי תוכנית הפיצול לא תרד מהפרק גם אם ערוץ 10 ימשיך להתקיים. עבורו זו הזדמנות לשבור את הכוח העצום של חברת חדשות 2, שגם ממנה, לשיטתו, לא רווה נחת בשנים האחרונות. במקרה של פיצול תעבור חברת החדשות לידי אחת משתי הזכייניות, קשת או רשת, אך סביר שחלק מהעיתונאים הבכירים שלה ינדדו לחברת החדשות שיקים הזכיין השני. נוסף על כך, חברת החדשות תיאלץ להיפרד מהפלטפורמה החלומית של ערוץ 2 ולהתמקם בערוץ חדש, שהרייטינג שלו יהיה ככל הנראה נמוך משמעותית מהיום.

 

נתניהו והמנכ"ל המודח, ברגר נתניהו והמנכ"ל המודח, ברגר צילום: אלכס קולומויסקי

 

פירוק רשות השידור

ינסה להשפיע על אופי הגוף החדש ולחזק את שליטתו בו

בישיבתה בשבוע שעבר אישרה הממשלה את העברת הסמכויות הנוגעות לשידור הציבורי ולרשות השידור לידי שר התקשורת, שהוא גם ראש הממשלה. נראה שהרפורמה שהוביל ארדן לסגירת הרשות ולפתיחת גוף שידור חדש במקומה עברה את נקודת האל־חזור - החוק כבר אושר בכנסת, המנכ"ל הזמני מונה וגם הדירקטוריון צפוי להיות מאושר סופית בקרוב. קשה יהיה לנתניהו, גם אם יחפוץ בכך, לעצור את הרכבת, במיוחד אם לא יקבל גיבוי משר האוצר משה כחלון, שמשרדו אמור לספק את המימון לגוף. סביר שראש הממשלה ינסה בעיקר להשפיע על אופי הארגון החדש ולחזק את השליטה שלו בו למרות כל התהליכים שנועדו למנוע התערבות של הדרג הפוליטי.

 

הרפורמה ברשות השידור היא הבייבי של ארדן, ולכן הצלחתה תלויה בהחלטתו אם להיכנס לממשלה. אם הוא יחליט שלא להצטרף, מה שלא נראה סביר כעת, יגבר התמריץ של נתניהו לעכב את יישום הרפורמה כדי שיריבו הפוליטי לא יוכל לרשום לעצמו הישג.

 

חדשות HOT ו-yes

יקדם הקמת ערוצי חדשות שינקטו קו אוהד כלפיו

נתניהו רמז שינסה לקדם גם מתן אישור ל־HOT ו־yes להקמת ערוצי חדשות עצמאיים, צעד שעשוי להחליש משמעותית את חדשות 10 וחדשות 2. סביר שהוא מתכנן שערוצי החדשות של הכבלים והלוויין יהיו נשכניים פחות כלפיו, ויש לו סיבות טובות לחשוב כך.

 

אם yes תקים ערוץ חדשות היא תתבסס על התשתית של אתר וואלה!, שגם הוא בבעלות קבוצת בזק ונתפס כנוח יחסית לנתניהו. ערוץ החדשות של HOT יתבסס על התשתית של ערוץ החדשות הבינלאומי i24NEWS של פטריק דרהי, בעל השליטה בה. הערוץ, שמכנה עצמו "כיפת הברזל של ישראל", אסור לשידור בארץ בשל הבעלויות הצולבות של דרהי, וכדי לאפשר לו לשדר יצטרך נתניהו לקדם שינוי חקיקה.

 

רפורמה בשוק הקווי

יקפיא את פתיחת תשתית הטלפוניה הקווית לתחרות

המנכ"ל המפוטר אבי ברגר פעל במלוא המרץ לקידום הרפורמה לפתיחת התשתיות של בזק, ובהמשך של HOT, לשימוש חברות מתחרות. על כן בעקבות פיטוריו צצו תיאוריות שלפיהן נתניהו מבקש לעצור את הרפורמה שמאיימת לחתוך ברווחי בזק כדי לסייע לבעל השליטה שאול אלוביץ'. בעקבות הביקורת מיהר רה"מ לפרסם את ההצהרה שהוא מחויב לרפורמה וימשיך לקדמה. אלא שיש לקחת אותה בעירבון מוגבל. לנתניהו אין זמן, וכנראה גם חשק, לעסוק בפרטי מבנה המרכזייה של בזק או תשתית רשת HOT, כפי שעשו ברגר וארדן.

 

גם למנכ"ל המשרד המיועד אין ידע מקצועי לעשות זאת. לכן סיכוי סביר שנראה קיפאון של הרפורמה, כך שתהליכים שכבר יצאו לדרך, כמו פתיחת תשתית האינטרנט של בזק למתחרים, ימשיכו לפעול. התהליכים שעדיין לא יצאו לדרך, כגון פתיחת הטלפוניה הקווית של בזק או החכרת הרשת של HOT - הסיכוי שיתגשמו נראה קטן מתמיד.

 

הקמת רשות תקשורת

יסכל כל כוונה להקים רשות פיקוח מקצועית ולא פוליטית

ברוב מדינות המערב הפיקוח על שוק התקשורת נעשה באמצעות רשות תקשורת עצמאית - גוף סטטוטורי, מקצועי ולא פוליטי, שהחליף את המשרד הממשלתי. רשות כזו מסוגלת לגבש תפיסה רגולטורית ארוכת טווח ועקבית, שלא משתנה בכל פעם שבה שר תקשורת נכנס למשרד.

 

מאז 1996 המליצו אינספור ועדות על הקמת רשות תקשורת עצמאית; הנושא אושר כמה פעמים בממשלה אך מעולם לא יושם. אם יש דבר אחד שאפשר לומר בוודאות רבה הוא שכל עוד נתניהו ראש הממשלה - רשות תקשורת עצמאית לא תוקם. מי שלא מוכן אפילו לתת את תיק התקשורת לאחד משריו, ודאי שלא יפקיד אותו בידי גוף סטטוטורי ולא פוליטי, לא עכשיו ולא אף פעם.

 

רבעון ראשון חזק לענקית התקשורת

התחרות בשוק עוד לא מדגדגת לבזק

 

הרפורמה בשוק התקשורת הקווית וכניסת סלקום לתחום הטלוויזיה בתחילת השנה לא השפיעו משמעותית על תוצאות הרבעון הראשון של בזק. המשך מלחמות המחירים בסלולר חתך אמנם בתוצאות של פלאפון וגרר ירידה של 6% בהכנסות הקבוצה, אך בזק הקווית ו־yes הציגו דווקא רבעון חזק למדי עם צמיחה בהכנסות של 3% ו־4% בהתאמה.

 

ב־17 בפברואר יצאה לדרך הרפורמה בשוק התקשורת הקווית, שבמסגרתה יכולים ספקי האינטרנט להציע ללקוח חבילה משולבת של ספק ותשתית בתעריף מוזל על גבי תשתית בזק. הרפורמה החלה באטיות ועם הרבה תקלות בממשק בין בזק לבין המתחרים - שבמשרד התקשורת טענו כי בזק אחראית להן - וכך עד סוף הרבעון הראשון עברו 11 אלף מנויים בלבד לחבילות המשולבות. אובדן ההכנסה של בזק עבור כל מנוי שעובר לחבילות המשולבות הוא כ־35 שקל בחודש - הפער בין המחיר הסיטונאי שבזק גובה מהספקים לבין ההכנסה הממוצעת שלה ממנוי. לפי החישוב הזה, אובדן ההכנסות של בזק מהרפורמה הקווית עמד ברבעון הראשון על 385 אלף שקל בחודש. כסף קטן עבור בזק הקווית, שייצרה לבדה הכנסה של 1.1 מיליארד שקל ברבעון.

 

שירות הטלוויזיה החדש של סלקום גייס מספר נאה של כ־20 אלף לקוחות ברבעון הראשון. אלא שבניגוד למצופה, גם yes המשיכה לצמוח וגדלה ב־2,000 מנויים במהלך הרבעון. מדובר אמנם בהאטה מסוימת בצמיחה של yes, בהשוואה לתוספת של 9,000 מנויים ברבעון הרביעי של 2014, אך זהו עדיין הישג לחברת הלוויין.

 

מה שכן, כניסת סלקום TV הובילה לירידה של 2 שקלים בהכנסה החודשית הממוצעת של yes ממנוי, שעמדה על 232 שקל - מה שמעיד ככל הנראה על יותר מבצעים והנחות שיוזמת yes כדי לגייס לקוחות או למנוע נטישה.

 

במקביל רשמה yes עלייה בהוצאות התוכן, שפגעה ברווחיות התפעולית שלה. העלייה בהוצאות התוכן נובעת מהגדלת היצע התוכניות ב־yes — מהלך שמטרתו לבדל את החבילות שלה מול ההצעה של סלקום. בנוסף, כניסתו של שחקן שלישי לזירה מביאה באופן טבעי לעלייה במחירים שיכולים לדרוש ספקי התוכן הזרים עבור התוכניות שלהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x