$
בארץ

מכירת פולירם: הפלסטיק ששווה יותר מ־2 מיליון שקל לכל משפחה

במושב העובדים רם און, שבחבל תענך, שומר דור המייסדים כבר 50 שנה על אורח חיים שיתופי. עכשיו, ברגשות מעורבים, החליטו 58 המשפחות שייסדו את פולירם למכור לקרן פימי 65% מפעילות המפעל שהקימו לפני 30 שנה, כי הגיע הזמן לדאוג גם לדור הנכדים

הדס גליקו 06:5028.04.15

"אם הקיבוצניקים יכולים, אז גם אנחנו רוצים" - כך תיאר יוסי ביתן, יו"ר דירקטוריון פולירם, את המוטיבציה שעמדה מאחורי ההחלטה של עשרות משפחות במושב העובדים הצפוני רם און להקים מפעל לייצור חומרי גלם לפלסטיק. ספק אם ב־1986, כשהקימו את המפעל, חלמו הטירונים המייסדים שהם יימכרו 65% מפעילותו 31 שנים מאוחר יותר לקרן הפרייבט אקוויטי פימי לפי שווי פעילות של 688 מיליון שקל, התואם את השווי לפיו נסחרת החברה בבורסה.

 

 

ותיקי המושב שסיפרו ל"כלכליסט" על הקשיים בתחילת הדרך, ציינו כי חשבו בתחילה שהקמת המפעל היתה מעשה יומרני מצידם והמליצו למושבים אחרים שהתעניינו בהקמת המפעל לא להיכנס לעסק הזה כי בינתיים הוא לא עומד בציפיות.

 

מושב העובדים רם און הוקם בתחילת בתחילת שנות ה־60 על ידי גרעיני נחל של בני מושבים ותיקים ובוגרי בתי ספר חקלאים. עד 1963 חיו המייסדים כקומונה במודל קיבוצי שאולי מסביר את צורת השותפות השונה של רם און ביחס לזו של מושבים אחרים. המושב הקפיד לחלק את מניות המפעל בצורה שיוויונית. כלומר, לא רק שכל בתי האב שהקימו אותו זכו לנתח שווה, אלא גם שהחלוקה התבצעה שווה בשווה בין הנשים והגברים בבתי האב, כך שבמקרה של פרידה או גירושין כל צד מקבל את חלקו. חלק מבעלי המניות מחזיקים במניותיהם במפעל באופן ישיר, ו־17% מהאחזקות הן דרך האגודה השיתופית שבה חברים בני המושב.

 

קרן פימי צפויה לשלם לפולירם 347 מיליון שקל עבור הפעילות, ובנוסף ליטול על עצמה חוב בנקאי בהיקף של 70 מיליון שקל. במסגרת רכישת הפעילות לא תקבל הקרן זכויות בנדל"ן של המפעל ששוויו מוערך בכ־40 מיליון שקל. מסכום העסקה הוחרג הדיבידנד שחילקה החברה לפני כחודש בהיקף של כ־14 מיליון שקל, כך שלמעשה העסקה מבוצעת לפי שווי החברה טרם חלוקתו.

 

 צילום: זהר שחר

 

 

"מעורבות מלאה בקביעת סדר העדיפויות"

 

ברם און אומרים כי קיום היישוב כאגודה שיתופית מאפשר לתושבים מעורבות מלאה בקביעת סדר העדיפויות בחיי הקהילה, שלא כמו ביישובים המנוהלים על ידי ועד מנהל המופעל על ידי הרשות האזורית. וכך, הפעילות השיתופית של חברי המושב אינה מסתיימת רק בבעלות המשותפת על המפעל, אלא היא גם גולשת אל האופן בו הם מעבדים את גידולי השדה והמטעים באמצעות מודל ייחודי המבטא את חלקו של החבר בשותפות לפי היקף אמצעי הייצור שמסר לשותפות.

 

אוכלוסיית מושב העובדים רם און מונה 225 בתי אב וכ־936 נפשות, נכון ל־2013, והיא מורכבת גם מתושבים ששכרו דירות פנויות בחצרות המשקים ובבתי ההרחבה. דור המייסדים בני ה־70 פלוס ומונה כ־60 בתי אב ושאר המשפחות הן של אנשים צעירים יותר בשנות ה־30 וה־40 לחייהם. מבין המשפחות המתגוררות במושב מחזיקות כיום 58 משפחות במניות המפעל. חלק מן המשפחות נמנות על המשפחות המייסדות של המושב. כל אחת מן המשפחות צפויה לקבל מעל 2 מיליון שקל לאחר מס כתוצאה ממכירת הפעילות.

 

בהתאם למתווה העסקה, פעילותה של פולירם תועבר לחברה חדשה שתוחזק על ידי פימי והמושב. חלקה של פימי בפעילות החברה החדשה יהיה 65% וחלקו של המושב יהיה 35%. כל העובדים המועסקים כיום במפעל יהפכו להיות עובדיה של החברה החדשה.

  

 צילום: זהר שחר

 

מוכרים כדי שיהיה מה להוריש לילדים

 

פולירם עוסקת בשלושה תחומים עיקריים: הראשון הוא ייצור חומרים הנדסיים לתעשיית הפלסטיק שמקנים לפלסטיק תכונות של חוזק; התחום השני הוא ייצור פלסטיק שבו משולבים סיבי זכוכית, שנועד בעיקר לתעשיית הרכב; והתחום השלישי הוא פלסטיק לתעשיית המזון המאפשר בידוד של המזון ומניעת חימצון.

 

ב־2014 עמדו הכנסות החברה על היקף של 416 מיליון שקל, זאת לעומת 379 מיליון שקל בשנת 2013. הרווח הנקי הסתכם ב־41 מיליון שקל, עלייה של 32% בהשוואה ל־2013, אז הסתכם הרווח הנקי ב־28 מיליון שקל.

 

לחתימת העסקה אמש קדמה הודעתה של פולירם בתחילת אפריל כי החברה קיבלה הצעה לרכישתה. וזאת בהמשך להודעה שפירסמה החברה בספטמבר 2013 לפיה היא החלה באיתור משקיעים במטרה למצוא קונה לחלק מפעילות החברה, או לחילופין - כדי למצוא משקיע אסטרטגי. בנקאי ההשקעות מטעם מושב רם און היו רו"ח רמי מנדולה וד"ר חנן בן עוז, יחד עם צוות בראשותו של רו"ח חן שיין ממשרד רואי החשבון ארנסט אנד יאנג.

 

 

 

קדמה להחלטה על איתור משקיע ההחלטה להנפיק רבע מאחזקות המושב במפעל ב־2004. השווי לפיו הונפקה החברה לפני 11 שנים היה 100 מיליון שקל. ההנפקה הובילה לכניסתם של שורה של גופים מוסדיים לאחזקות בפולירם. בעת הנפקתו הפך רם און למושב העובדים היחדי בארץ שיש לו מפעל שנסחר בבורסה.

 

במושב מסבירים את ההחלטה למצוא משקיע לחברה בצורך להוריש משהו לילדים: במושבים ישנה האפשרות להוריש את הנחלה רק לבן אחד שימשיך לעבדה ("בן ממשיך"), אך דור ההמשך לא תמיד מעוניין לעשות זאת ולעסוק בחקלאות. התמורה הכספית שקיבלו בני המושב ממכירת פעילות המפעל, היא הירושה שהם מבקשים להשאיר אחריהם לילדיהם.

 

ד"ר חנן בן עוז, שליווה את הליך המכירה, שוחח עם "כלכליסט" וציין כי השלב הראשון שהתבצע בו היה ניתוח של פעילות החברה שהצביע על צורך במציאת משקיע אסטרטגי שייכנס אליה. במסגרת איתור המשקיעים נפגשה הנהלת החברה עם נציגיהם של כ־30 חברות בינלאומיות שביקרו בישראל. בתחילה נשקלה האפשרות למכור את כלל הפעילות העסקית. בין החברות שבחנות את רכישת החברה היתה החברה ההולנדית הרב לאומית, DSM, המעסיקה כ־25,000 עובדים. המגעים לא הבשילו לכדי עסקה.

 

יו"ר קרן פימי ישי דוידי. פולירם מתאימה למדיניות ההשקעה יו"ר קרן פימי ישי דוידי. פולירם מתאימה למדיניות ההשקעה צילום: יונתן בלום

 

בדומה ל־DSM, העובדה שהייצור של פולירם היה מרוכז בישראל הקשתה על המגעים והמו"מ עם חברות בינלאומיות, וכך נסללה הדרך לקרנות פרייבט אקוויטי.

 

גורמים במושב שדור ההורים שלהם הם בעלי אחזקות במפעל אמרו ל"כלכליסט" שבעלי האחזקות תמכו בדירקטוריון והעניקו לחבריו את ברכת הדרך.

 

בשלב הראשון של עסקת המכירה, המשפחות צריכות לקבל מעל שני מיליון שקל. בהמשך יוכלו המשפחות למכור את אחזקותיהן, אם ירצו בכך.

 

"אנחנו מאמינים שנמשיך להחזיק במניות שלנו במפעל, כי יש לנו רצון להישאר שותפים", אומר אחד מבני דור ההמשך במושב. "ההחלטה התקבלה ברגשות מעורבים כי פולירם היא חברה מצויינת והיא נמצאת בצמיחה מתמדת, אבל בעלי המניות - ההורים שלנו - נעשו מבוגרים ויש החלטות לגבי השקעות עתידיות שצריך לבצע. על סמך הנתונים שהוצגו לנו הרגשנו שפימי יכולה לספק תשובה טובה להתמודדות עם האתגרים העסקיים שצפויים למפעל בהמשך הדרך". למרות הרגשות המעורבים "הרוב המוחץ תמך במכירה. בעשור האחרון המפעל מאוד מצליח, אבל קודם לכן היו לנו שנים לא פשוטות", הוא אומר.

 

פולירם מתאימה היטב לפורטפוליו של פימי

 

פולירם היא חברה בעלת פעילות שמתאימה בצורה קלאסית לפורטפוליו של פימי. היקף המכירות של פולירום ברחבי העולם גבוה מ־400 מיליון שקל. היא חברה שמנוהלת טוב, לא ממונפת ויש לה מנועי צמיחה - ייצור הפוליטרון שבו משלבים סיבי זכוכית עם פלסטיק, הוא חומר שמאפשר כניסה לתחום תעשיית הרכב והתעופה, מאחר שבזכות שילוב סיבי הזכוכית והפלסטיק מייצרים חומר חזק יותר מפלסטיק וקל יותר מזכוכית. מנוע צמיחה נוסף הוא חומר הבידוד בונדירם, שבו עושים שימוש בתעשיית המזון והחקלאות כחומר מונע חימצון. החומר נהנה מביקוש גבוה בארה"ב ובמזרח הרחוק, והגדלת היקף הפעילות הקשור בו יכולה להוביל להרחב הפעילות בשווקים האלו ולצמיחה בהכנסות.

 

במובנים האלו, אף אחד לא הופתע מההחלטה של יו"ר פימי ישי דוידי לרכוש את פולירם. הפרמטרים האלו משמשים כשיקולים מהותיים במדיניות ההשקעה של הקרן, שרכשה 78 חברות במהלך פעילותה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x