$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בנק לאומי מתחיל לגבות ריבית שלילית מגופים מוסדיים

ההחלטה של מריו דראגי מהשנה שעברה לחתוך את הריבית על הפיקדונות באירופה ל־0.1%- גרמה לתגובת שרשרת, שהגיעה כעת לישראל. ההחלטה של לאומי תיכנס לתוקף בימים הקרובים, וכעת המוסדיים חוששים שהבנקים האחרים יישרו עמה קו

תומר ורון 06:5622.04.15

הריבית השלילית כבר כאן. בעוד האנליסטים חלוקים בדעותיהם בשאלה אם ומתי יכריז בנק ישראל על ריבית שלילית על השקל, ל"כלכליסט" נודע כי חטיבת שוקי הון בבנק לאומי הודיעה אתמול ללקוחותיו המוסדיים ולחברות מסחר כי הבנק יחל בימים הקרובים לגבות ריביתשל 0.26%- על פיקדונותיהם, וזאת בשונה מהמצב כיום שבו הריבית עומדת על 0%.

 

הצעד של בנק לאומי לא נכנס לתוקף באופן מיידי על מנת לתת לגופים המוסדיים זמן להתארגן לשינוי הדרמטי. המשמעות של השינוי היא שגופים שמחזיקים פיקדונות ענק של מיליוני יורו בבנק יתחילו לשלם לו על שהם מפקידים אצלו את כספם.

 

הכל בגלל דראגי

 

בדרך כלל הריבית על פיקדונות והלוואות של מטבעות חוץ, ובראשם הדולר והיורו, נגזרת מריבית הליבור. הליבור נקבעת בין נציגי הבנקים הגדולים בלונדון ומשפיעה על התעריף שלפיו הם מלווים כסף זה לזה. כך היא הפכה לאמת המידה המקובלת גם ביתר השוק הן לקביעת הריבית לטווחים קצרים והן לחוזי הלוואה ארוכים יותר; לכל טווח נקבעת ריבית שונה.

 

נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי צילום: רויטרס

 

ריבית הליבור נעה בדרך כלל בצמוד לריביות שקובעים הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם. לכן באחרונה היא נמוכה מאוד, בהתאם לריביות בארה"ב ובאירופה. ביוני בשנה שעברה חתך הבנק המרכזי באירופה (ECB), בראשות מריו דראגי, את הריבית על הפיקדונות ל־0.1%-, לעומת שער הריבית הקודם - 0%. זה כמה חודשים ריביות הליבור על יורו לטווח קצר מאוד הן שליליות, ואילו לטווח שעולה על חצי שנה הן חיוביות. הצעד של דראגי נועד לעודד את הכלכלה האירופית שלא התאוששה מאז משבר החובות שפקד את היבשת ב־2008.

 

כך למעשה נוצר עבור הבנקים מצב שבו עלות הכספים שהם מחזיקים ביורו שלילית עבורם, והצעד של בנק לאומי מסמן לגופים כי הוא אינו מוכן לספוג את העלות במקומם. עבור פיקדונות של תאגידים עסקיים במטבע היורו ופיקדונות קמעונאיים הריבית תישאר אפסית.

 

מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק-עמינח והיו"ר דוד ברודט. התאמה לליבור מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק-עמינח והיו"ר דוד ברודט. התאמה לליבור צילום: אוראל כהן

 

פיקדונות המוסדיים של בנק לאומי הסתכמו בסוף השנה שעברה ב־30 מיליארד שקל; רובם מוחזקים בשקל ובדולר. לפי הערכות, הסכום המוחזק ביורו מגיע למאות מיליוני שקלים. ההערכה היא כי כעת גופים מוסדיים ימשכו את הפיקדונות שלהם מבנק לאומי ויפקידו אותם בבנקים אחרים, שבהם הם אינם נדרשים לשלם על כך. זאת בהנחה שהבנקים האחרים לא יתיישרו בקרוב בהתאם ללאומי, אפשרות שהגופים המוסדיים באופן טבעי חוששים מפניה.

 

הכנה לצעד של בנק ישראל

 

בתחילת החודש נכנס לתוקף באופן חלקי מודל נזילות חדש שלפיו פיקדונות מוסדיים לטווח קצר אינם נחשבים בחישוב יחס הנזילות של הבנק. לכן גם אם הפיקדונות המדוברים של המוסדיים ינדדו עתה מלאומי לבנקים אחרים במערכת, הדבר לא צפוי להשפיע על יחסי הנזילות ביניהם.

 

עם זאת, הצעד של לאומי מעניין בהקשר רחב יותר שכן בעוד פיקדונות המוסדיים ביורו הם נתח שוק מצומצם יחסית משוק הפיקדונות, הדבר מסמן את הפרקטיקה שתונהג ככל הנראה אם וכאשר בנק ישראל יכריז על ריבית שלילית על השקל - דבר שעשוי לקרות כבר ביום שני הקרוב. היקף הפיקדונות של גופים מוסדיים במערכת הבנקאית מסתכם ב־110–120 מיליארד שקל ואם הריבית עליהם תהיה שלילית המוסדיים יצטרכו לחפש אפיקים סולידיים אחרים להפקיד בהם את כספם.

 

מבנק לאומי נמסר כי "לאור הריבית השלילית בשווקים הבינלאומיים על היורו, בנק לאומי ביצע את ההתאמה הנדרשת".

 

ריבית שלילית

הבנק המרכזי באירופה החליט להפוך את הריבית על פיקדונות לשלילית, וכך גרם לבנקים המסחריים להתחיל לשלם על היורו שמוחזק בהם. הפיכת הריבית מדרבנת גופים להשקיע באפיקים סולידיים אחרים במקום בפיקדונות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x