$
בארץ

האם מועצת הלול מנסה לייקר את העוף?

הקטינה בעשרות אחוזים את הכמויות למגדלים באפריל-יולי וטוענת: הכמויות תואמות את הביקוש, הדבר נעשה באישור הממונה על ההגבלים

הדס גליקו וליאור גוטמן 15:1521.04.15

האם מועצת הלול מנסה לייקר את העוף? לפי נתונים שהגיעו לידי "כלכליסט", תוכנית הגידול שהעבירה המועצה למגדלים השונים ונוגעת לחודשים אפריל-יולי, כוללת קיטון משמעותי במספרי העופות לשחיטה. במועצת הלול טוענים שהדבר נעשה באישור הממונה על הגבלים עסקיים וכי הכמויות תואמות את הביקושים.

 

התוכנית הנוגעת לחודשים אפריל עד יולי כוללת למעשה קיטון של 9% עד 22% במספר העופות לגידול ביחס לכמות המתוכננת בחודשים המקבילים אשתקד. התוכנית לאפריל מדברת על כמות חודשית של 16 מיליון אפרוחים - מיליון וחצי עופות פחות לעומת אפריל אשתקד. התוכנית לחודשים מאי ויולי היא ל-17 מיליון אפרוחים בכל חודש. במאי עומד הפער של שיווק האפרוחים על 15%, או מיליון עופות פחות ממאי שעבר. התוכנית לשיווק האפרוחים ביולי מהווה פער של 22%, ולמעשה כמעט 5 מיליון עופות פחות לעומת המספר ששווק בחודש יולי אשתקד. בחודש יוני לא נרשם שינוי לעומת השנה שעברה.

 

שוק הפטם חזר בשנת 2012 להיות שוק מנוהל והכמויות המשווקות בו מווסתות על ידי מועצת הלול. ניהול שוק הפטם עלה לכותרות בשנת 2013 בעקבות הקטנת כמויות חדה שחלה בין השנים 2012 ל-2013 ולצידה העלאת מחיר חדה. בין השנים 2012 ל-2013 התכווץ שיווק בשר הפטם ב-24 אלף טונות. בנקודת השיא של המחירים באותה שנה, ביולי 2012, עמד מחירו של קילו עוף על 17.38 שקל וביולי 2013 עלה המחיר ל-21.85 שקל, גידול של 26%. בשנת 2014 גדל שיווק בשר הפטם ב-17.6 אלף טון והירידה החדה ביותר במחירים שנרשמה בו באותה שנה היתה בין ספטמבר 2013 ל-2014 - עם ירידת מחירים של 9%.

 

לול תרנגולות לול תרנגולות צילום: אפי שריר

 

המסמך, שבו צויינה התוכנית לחודשים הקרובים, נפתח בהתייחסות לעתיד ההתנהלות הנוכחית של ענף העוף. בשנים האחרונות, בהן רשם הענף גידול חד במחירים לצרכן, נקבע היצע העוף לשיווק באמצעות תוכנית שנתית של מועצת הלול המתעדכנת בעת הצורך. במסמך שעליו חתום מנכ"ל המועצה לענף הלול שמואל לויט, נכתב: "הננו לעדכן שהוגשה הבקשה המתאימה לממונה על הגבלים עסקיים שמטרתה לאפשר השלמת ההסדר עד לתום שנה זו. על פי ההסכם המקורי, הממונה יבחן את הבקשה וכל עוד לא יודיענו אחרת - ההסדר נמשך".

 

כיום, בעקבות תיקון 14 חל איסור על תיאום עמלות למכירת תוצרת חקלאית באופן סיטונאי על ידי מי שאינו חקלאי. אבל המקרה בשוק העוף הוא מורכב יותר. חלק מהמשחטות מוחזקות על ידי המשקים, וחלק מהמשחטות שנמצאות בבעלות פרטית מחזיקות לולים. וכך נהנים גם גופים פרטיים מניהול ההיצע בשוק העוף היוצר קרטליזציה של המחירים שאינה מגולגלת לערך למגדלים שאינם מחזיקים במשחטה ומערך שיווק לקמעונאים. גורמים בענף אמרו ל"כלכליסט" שהשוק נשלט באמצעות אינטגרציה אנכית על ידי מספר חברות המחזיקות לולים, משחטות ומערך שיווק של בשר העוף לקמעונאים.

 

הממונה על הגבלים עסקיים, דיויד גילה הממונה על הגבלים עסקיים, דיויד גילה צילום: עומר מסינגר

 

גורמים במשרד החקלאות ובהתאחדות המושבים מחזקים את העמדה שעליית המחירים אינה מגולגלת למגדלים שאינם מחזיקים במשחטה, אלא רק מספקים את העופות לשחיטה. מגדלים רבים אמרו ל"כלכליסט", כי הם מייצרים כיום כמויות נמוכות בעשרות אחוזים מהכמויות שבאפשרותם לייצר באותה עלות שהם מייצרים כיום, בעוד שחלק מהמשחטות עברו לעבודה של ארבעה ימים בשבוע.

 

מהממונה להגבלים עסקיים נמסר בתגובה: "שרשרת גידול העופות, שחיטתן ומכירתן מורכב ממספר תחנות: מגדלי העופות, מועצת העוף והלול עם סמכויות להסדיר פעילויות מסוימות בענף, הסיטונאים המוכרים את העופות ורשתות המזון שמוכרות לצרכן הסופי. המגדלים, כאמור, פטורים מהחוק גם לאחר תיקונו. בנוגע למועצות השונות: בהתאם לסעיף 3 לחוק ההגבלים העסקיים, הסדר שכל כבילותיו נקבעו על פי דין אינו נחשב להסדר כובל, ולכן במקרה שבו כל הכבילות שבהסדר שעורכת מועצה חקלאית נקבעו על פי דין, ההסדר לא ייחשב להסדר כובל".

 

מועצת הלול: "הכמויות תואמות את הביקוש"

 

ממועצת הלול נמסר בתגובה, כי "הנתונים המתוכננים לשיווק האפרוחים שהגיעו לידי 'כלכליסט' קרובים למציאות בכפוף לשינויים קלים בין חודש לחודש. הכמויות תואמות את הביקושים הפוחתים בתקופת הקיץ.

 

"הביקוש העולה לבשר בחודשי אפריל-מאי אינו עומד בסתירה לתוכנית השיווק. אפרוחי אפריל-מאי משווקים כפטמים בחודשים מאי-יולי שהם חודשי שפל בביקוש".

 

עוד נמסר, כי "האומדן של מועצת הלול הוא כי בשנת 2015 תעבור המועצה את רמת השיווק של 460 אלף טונות ואולי אף נגיע ל-470 אלף טונות. (גידול של 12-22 אלף טון ביחס ל-2014 - ה.ג.) עולה מכך כי האגדה שהמועצה פועלת להקטנת כמויות איננה נסמכת על תוצאות בשטח. הכניסה לדיוק ברמת האפרוחים איננה במקומה שכן לשם כך צריך להיכנס לסוגיות של תמותת אפרוחים מתחלואות בחודשים מסויימים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x