$
בארץ

המהפך שכחלון דורש במינהל התכנון תקוע כבר 15 שנה

בעקבות דרישת יו"ר כולנו להעביר את מינהל התכנון ממשרד הפנים לסמכות האוצר, מתגלה כי במינהל התכנון דווקא תומכים ברעיון. אך למרות התוכניות השונות שהוכנו בנושא, כבר שנים שהמהלך אינו מיושם

יעל דראל ואמיתי גזית 07:0420.04.15

הקרב בין מפלגת כולנו בראשות משה כחלון לבין ש"ס בראשות אריה דרעי, על השליטה במינהל התכנון במשרד הפנים, עשוי להוביל לפיצולו של המינהל ממשרד הפנים ולהכפפתו למשרד ממשלתי אחר שירכז תחתיו סמכויות רבות בשוק הנדל"ן. הדרך לכך עוד ארוכה, וניסיונות דומים שנעשו במהלך השנים לא צלחו.

 

הסיבות לרצון לשלוט במינהל ברורות: המינהל הוא יחידת המטה המקצועית העליונה במשרד הפנים, המופקדת על מלאכת התכנון בישראל. תחת כנפי המינהל יוזמת המדינה תוכניות מתאר ותוכניות־אב, מנהלת את מוסדות התכנון והבנייה ברמה המחוזית והארצית, וגם מבצעת בקרה על תוכניות אחרות המקודמות במערכת.

 

יו"ר כולנו משה כחלון. ראש מינהל התכנון תומכת יו"ר כולנו משה כחלון. ראש מינהל התכנון תומכת צילום: אמיל סלמן

 

המינהל מוחלש כבר שנים

 

בפועל סובל מינהל התכנון כבר שנים מחולשה ומחוסר יכולת לנהל את מדיניותו ולכפות אותה על ששת המחוזות התכנוניים. המחוזות מצדם (צפון, דרום, מרכז, תל אביב, ירושלים וחיפה) מנוהלים כיום באופן כמעט עצמאי על ידי אנשי המקצוע ויושבי הראש העומדים בראש הוועדות. גם הליכי הרפורמה שאותם החל ליישם שר הפנים הקודם גדעון סער (שמטרתם החלשת הוועדות המחוזיות) לא שינו במאום את מאזן הכוחות הבעייתי. לצד כוחן הרב של הוועדות המחוזיות, שבידיהן נתונות כיום מרב הסמכויות באישור תוכניות, הליכי התכנון בישראל נחשבים לפרוצדורליים מאוד ולכאלה המערבים הליכי ערר והתנגדויות מרובים ביחס למערב.

 

מכאן שהמהלך הנוכחי, אם יבוצע, נתפס במידה רבה כמעין הזדמנות היסטורית להפוך את המינהל לרשות חזקה.

 

ראש מינהל התכנון הנוכחית בינת שוורץ אף הביעה לאחרונה בגלוי את עמדתה בנושא, ובכנס איגוד מהנדסי ערים שהתקיים בתל אביב אמרה כי "לאחרונה מינהל התכנון הפך לכלה מבוקשת. אם היו שואלים את הכלה, הייתי אומרת שפחות חשוב איפה המינהל יהיה ויותר חשוב איך בונים את המערכת הניהולית, כך שהיא תוכל לבצע את תפקידה".

 

בהמשך ציינה שוורץ כי יש לייצר מצב שבו "גורם אחד לוקח אחריות".

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי עמדת שוורץ מייצגת את עמדתם של ראשי מינהל התכנון גם בעבר, וכי המאבק הנוכחי הוא למעשה מהלך שראשי מינהל התכנון וממשלות ישראל ניסו להוביל ב־15 השנים האחרונות ללא הצלחה. הניסיונות הכושלים של הממשלות לאורך השנים כללו בין השאר החלטת ממשלה של נתניהו מ־1999 להפוך את מינהל התכנון ליחידת סמך במשרד ראש הממשלה.

 

יוסי קוצ'יק, ששימש כמנכ"ל משרד רה"מ בממשלתו של אהוד ברק -1999, מסר כי על פי בקשת ברק, פעלה ממשלה זו להוצאת מינהל התכנון ולשלבה במסגרת האוצר. קוצ'יק הבהיר כי לאחר אישור ההחלטה בממשלה, המעבר לא בוצע בשל אילוצים קואליציוניים ולחצים שהופעלו מכיוון ש"ס.

 

ב־2003 היה ניסיון של ראש הממשלה דאז אריאל שרון להוביל מהלך דומה לזה של נתניהו.

 

ב־2005 המליצה ועדת היישום של דו"ח זיילר על הקמת מיניסטריון בנייה שיעניק אוטונומיה למינהל, אך ההמלצה לא נכללה בהמלצות הממשלה. ניסיונות דומים בממשלות הבאות, ב־2009, 2011 ו־2013, לא צלחו גם הם (ראו מסגרת).

 

המאבק על הוצאת המינהל מידי משרד הפנים עשוי לשרת גם עניין נוסף: ניתוק הזיקה הקיים כיום בין הרשויות המקומיות ובין התכנון המקצועי של שוק הדיור - הפועלים כיום יחדיו תחת משרד הפנים - באופן שיאפשר לממשלה לקבוע יעדים ביצועיים ברורים יותר עבור הרשויות המקומיות, שכיום מהוות בעיקר מכשול בפני תוספת של יחידות דיור בשטחן.

 

אך לא רק במינהל התכנון סבורים כי מדובר במהלך נחוץ. "במצב אידיאלי יש היגיון מסוים בביזור סמכויות, אבל במצב החירום שאליו נקלע משק הנדל"ן יש היגיון רב באיחוד סמכויות תחת משרד אחד - והדבר הנכון ביותר יהיה לאחד את הסמכויות הללו תחת משרד ראש הממשלה", הדגיש יו"ר איגוד השמאים אוהד דנוס.

 

דנוס מכוון במידה רבה לדברים שפורסמו בדו"ח מבקר המדינה האחרון, שלפני כמה חודשים הצביע על המבנה המבוזר בשוק - ועל כך שגופים רבים מדי פועלים ללא תיאום ולעתים מונעים את יישומם של מהלכים משמעותיים בשוק.

 

מנכ"ל משרד הפנים חושש

 

אלא שיש גם מי שחוששים מפני מהלך כזה והשלכותיו. מנכ"ל משרד הפנים ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה שוקי אמרני הכריז לפני כחודש וחצי כי יש לחזק את משרד הפנים דווקא, ולהכפיף אליו גם את רשות מקרקעי ישראל. אז גרס אמרני כי הבירוקרטיה היא אחד החסמים לפתרון מצוקת הדיור, והבהיר כי פיצול הסמכויות בין רמ"י למינהל התכנון הוא הגורם המעכב.

 

המאבק הפוליטי הנוכחי על השליטה בשוק הנדל"ן אינו מסתכם ברצון לשלוט במינהל התכנון. כחלון כבר הביע את רצונו לקבל את תיק הגנת הסביבה לידיו - מהלך שנועד לדעת ארגוני הסביבה להחליש את ההתנגדויות הסביבתיות במוסדות התכנון. בשבועות האחרונים פנו הארגונים אל כחלון, וציינו כי "המשרד להגנת הסביבה צריך להיות מובל על ידי מפלגה שתילחם לחיזוקו והגדלת תקציבו, ולא תראה בו סרח עודף או תפעל להחלשתו ולהגבלת השפעתו".

 

איתמר בן דוד, מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע, ציין כי "כיום פועל מוסד תכנוני עליון שנועד להאיץ את הליכי הפיתוח על חשבון הליכי תכנון מבוקרים, ותוך צמצום סמכויות הוועדה לשטחים פתוחים ולקרקע חקלאית". בן דוד ציין עוד כי נוסף לחששות הסביבתיים מפני ריכוז סמכויות תחת גורם חזק אחד, הרי שההליך להעברת מינהל התכנון למשרד אחר עלול לארוך חודשים ארוכים ולהזיק לפתרון מצוקת הדיור.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x