$
בארץ

מחיר ההתחייבויות: האוצר יפרסם השלכות של הבטחות פוליטיות על התקציב

אגף התקציבים במשרד האוצר הודיע כי הוא מעוניין להגביר את השקיפות בכלכלה הפוליטית: יאמץ את המלצת קרן המטבע הבינלאומית לפרסם את השלכותיה של כל החלטת ממשלה על תקציב המדינה בשנים הקרובות שלאחר קבלתה

שאול אמסטרדמסקי 07:0401.04.15

רגע לפני שהממשלה החדשה מורכבת, ועל רקע המשא ומתן הקואליציוני - שכולל דרישות תקציביות מצד השותפות העתידיות בממשלה - אגף התקציבים במשרד האוצר מודיע כי הוא מעוניין לפתוח עידן חדש בכלכלה הפוליטית הישראלית.

 

 

האוצר פרסם אתמול כי הסתיים ביקור של משלחת נציגים מקרן המטבע הבין לאומית ששהו בישראל בשבועיים האחרונים בהזמנת אגף התקציבים. לפי המידע שנמסר, אחת ההמלצות העיקריות של המשלחת, שאגף התקציבים מעיד כי הוא מתכוון לאמץ כבר בתקציב המדינה הקרוב, היא להגביר את השקיפות של משמעות החלטות הממשלה לגבי תקציב השנים הקרובות. מדובר בצעדים שאם ייושמו יאפשרו לציבור לראות בקלות, ויחסית בזמן אמת, כמה הפוליטיקאים מפזרים הבטחות ללא כיסוי.

 

כיום, היכולת של משרד האוצר, ושל הממשלה כולה, לתכנן קדימה מבחינה תקציבית מוגבלת. לאורך כל שנה הממשלה מקבלת מאות החלטות, שלחלקן יש עלויות תקציביות ניכרות. לחלק מן ההחלטות השלכה תקציבית לשנים רבות. למשל, הסכמי שכר שהממשלה חותמת עליהם מול מגזרים שונים או ההחלטות שהתקבלו במסגרת אימוץ מסקנות ועדות טרכטנברג.

 

תקציב המדינה 2015 תקציב המדינה 2015

 

רק לקראת סוף השנה, כשמתחילה עבודת בניית תקציב המדינה לשנה הבאה, אגף התקציבים באוצר מתחיל לעשות סדר במספרים, ואז מתברר היקף החריגה התקציבית מהמסגרת המותרת בשנה הבאה. ואז האוצר מעלה את הצורך בקיצוצים תקציביים, כלומר בביטול כל מיני החלטות ממשלה שהתקבלו.

 

פרסומי האוצר על השקיפות יורחבו משמעותית

 

בתקציב 2015, שהוגש לממשלה לאחר המלחמה בעזה אך לא אושר בגלל הקדמת הבחירות, האוצר כלל לראשונה דף שמראה לציבור עד כמה ההבטחות התקציביות שהפוליטיקאים כבר קיבלו חורגות מהמסגרות התקציביות המאושרות של השנים הבאות, וכמה כסף חסר למדינה מגבייית מסים.

 

כעת, כחלק מאימוץ המלצות ועדת קרן המטבע, באוצר מתכוונים להרחיב משמעותית את העמוד הבודד הזה בספר התקציב לפרק שלם בפני עצמו.

 

הפרק החדש, שייכלל כבר בתקציב הקרוב שיאושר בידי הממשלה החדשה אחרי שתקום, צפוי לכלול למשל את פירוט הנחות היסוד שמנחות את משרד האוצר בחישובים שלו. למשל - כמה האוצר מניח שתקציב הביטחון יגדל בשנים הקרובות וכמה הוא מניח יגדל השכר במגזר הציבורי. גם תחזית ההכנסות לשנים הקרובות תוצג.

 

בנוסף, באגף התקציבים מתכננים להתחיל לפרסם לציבור באופן שוטף, ולא רק בתקציב המדינה, עד כמה ההחלטות שהממשלה קיבלה בתקופה מסוימת חורגות או לא מהמסגרת. באוצר מתכננים לפרסם את הנתונים האלה בתחילה פעמיים בשנה, בשאיפה להגביר את תדירות פרסומים אלה עד כדי פעם ברבעון או פעם בחודש. זאת בשאיפה להגדיל את המודעות הציבורית.

 

ישראל עדיין רחוקה בשקיפות ממדינות המערב

 

גם אם אגף התקציבים אכן יישם את התוכניות, ובכך יגדיל את השקיפות בתקציב המדינה, המרחק בין ישראל לבין המדינות המפותחות יהיה גדול.

 

במדינות אחרות, כמו בריטניה למשל, ספר התקציב מפרט בפירוט מרשים עד כמה כל תוכנית תקציבית של הממשלה צפויה להשפיע על כל עשירון ועשירון. במדינות אחרות ספר התקציב מפרט מלכתחילה מה היעדים שהממשלה הציבה לעצמה בתוכניות תקציביות שונות, ובמהלך השנה ובסופה מתפרסם דו"ח לציבור עד כמה התוכניות הצליחו לעמוד ביעדים שלהן. תוכניות שלא עומדות ביעד מועמדות לקיצוצים תקציביים. בישראל, גם אחרי הצעדים שאגף התקציבים מתכוון ליישם, היכולת לבדוק את הנתונים האלה בתקציב המדינה פשוט אינה קיימת (גם לפקידי ממשלה).

 

בנוסף להמלצות אלה משלחת קרן המטבע ממליצה לאגף התקציבים להגדיל את העצמאות התקציבית של משרדי הממשלה השונים, בדומה למודל הבריטי. במודל זה משרדי הממשלה השונים מקבלים תקציב שנתי, ואפילו רב שנתי, והם אחראים לנהל אותו לפי סדרי העדיפויות שלהם.

 

כך, למשל, אם משרד הבריאות מעוניין להרחיב את סל הבריאות כך שיכלול גם טיפולים שיניים בחינם לילדים עד גיל 18, אזי הוא יכול לעשות זאת אבל רק מתוך תקציבו שלו.

 

בישראל נעשו בשנים האחרונות נסיונות מעטים להגדיל את העצמאות של משרדי הממשלה השונים, אולם הדבר תמיד מסתיים בפיילוט מצומצם במשרד ממשלתי קטן (למשל משרד החקלאות). בפועל, גם אגף התקציבים באוצר וגם משרדי הממשלה השונים לא תמיד ששים להגדיל את העצמאות התקציבית של המשרדים.

 

פרסומן של ההמלצות דווקא בעיתוי הנוכחי מקבל חשיבות נוספת לנוכח המו"מ הקואליציוני, שבמסגרתו מועלות דרישות תקציב מהסיעות השונות. למשל, הדרישה להגדיל את קצבאות הילדים או הדרישה להפחית את המע״מ על מוצרי שונים, וזאת מבלי שהפוליטיקאים פועלים במסגרת תקציבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x