$
בארץ

כיל: נפטר מאות עובדים נוספים בעקבות הגברת המיסוי ואי אישור כרייה בערד

כיל שלחה תשובה מתריסה למשרד האוצר שלא עונה על שאלותיו בנוגע להעברת פעילות מישראל לחו"ל, ואף מאיימת בפיטורים נוספים; העובדים וההנהלה יתחילו מו"מ מחרתיים

מיקי פלד 10:3116.03.15

הפיטורים הנוכחיים בתרכובות ברום ומפעלי ים המלח עלולים להיות רק שלב אחד לפני פיטורים נוספים במפעלים הללו, כך רומזת היום כיל בתשובתה למשרד האוצר.

 

 

התשובה של כיל לאוצר היא בעקבות דרישה של היועץ המשפטי של המשרד, עו"ד יואל בריס, שביקש מהחברה שורה של הבהרות בנוגע להוצאת פעילות ייצור, שיווק, רכש וניהול מישראל לחו"ל, כמו גם שימוש בטכנולוגיות שפותחו בישראל לצורך השקעה בחברות השונות של כיל בחו"ל.

 

עם זאת מלבד אמירה כללית על כך שפעילות כיל ממשיכה להתבצע בישראל כיל נמנעה מלפרט לאוצר את פעילויותיה השונות, כפי שביקש בריס, במה שעשוי להיתפס על ידי האוצר כצעד מתריס מצד החברה, בין השאר משום שהמכתב נפתח באמירה לפיה "אין שמץ של עילה לשימוש בזכויות המוקמות למדינה בכיל מכוח מניית הזהב". גורמים בכיל התבטאו בימים האחרונים ואמרו כי מדובר בבדיקה שבמהותה הינה פוליטית ולא עניינית.

 

הפדנה של עובדי כיל בשבוע שעבר הפדנה של עובדי כיל בשבוע שעבר צילום: דוברות ההסתדרות

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אף הורה לחשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, לבחון את השינויים שכיל ביצעה ומתכוונת לבצע בחברה ולבדוק האם יש חשש לעבירה על הוראות מניית הזהב שמחזיקה המדינה בכיל.

 

על פי מניית הזהב יש למדינה זכות וטו על כל פעילות שעשויה לפגוע בשימוש במשאבי הטבע שכיל קיבלה בזיכיון מהמדינה עד 2030. אחת הסיבות להתערבותו של נתניהו היא ניסיון ליצור לחץ על כיל כדי שזו תימנע מהמשך הפיטורים בשני המפעלים שלה, שכרגע מתוכננים בהם פיטורים או כפייה של פרישה לפנסיה מוקדמת של 270 עובדים ובשנתיים הקרובות עוד כ-450 עובדים. התערבותו של נתניהו בנעשה בכיל הינה חריגה ביותר, אולי משום שחלק גדול מראשי הועד והעובדים הינם חברי ליכוד.

 

עתה, לאור התשובה של כיל, עולה השאלה אם באוצר ימשיכו ללחוץ על החברה לפרט עוד על עסקיה, או שימתינו לראות מה יעלה במשא ומתן בין העובדים והנהלת כיל שיחל ביום רביעי. בשבוע שעבר הסכים יו"ר כיל, ניר גלעד, להקפיא את מכתבי הפיטורים ובתמורה ההסתדרות נמנעה מלהשבית את דרום הארץ. עם זאת, השביתה בברום נמשכת זה חודש וחצי ובמפעלי ים המלח השביתה תשלים חודש ביום חמישי.

 

מזכירת החברה, עו"ד ליזה חיימוביץ', כתבה עוד כי "תוכנית ההתייעלות הנוכחית של מפעלי ים המלח אינה משקפת חלק מהליכים אלה, ואין ספק כי כיל תהיה חייבת לעדכן את תוכנית ההתייעלות שלה עת יתבררו ויושלמו הדינים עם רשות המסים ותהליכי החקיקה". כלומר בהנחה ואכן תאבד כיל הטבות מס בשווי של כחצי מיליארד שקל בשנה כתוצאה משינוי חוק לעידוד השקעות הון ועוד כ-400 מיליון שקל בשנה ממיסוי שיוטל עליה לאחר חקיקת מסקנות ועדת ששינסקי 2 היא תפטר עובדים נוספים.

 

חיימוביץ' מוסיפה כי "כיל מוגבלת בהתרחבותה בעסקית בישראל נוכח מדיניותה הממשלה כפי שבאה לידי ביטוי בחוק לקידום התחרות וצמצום הריכוזיות (שמגביל בעלי חברות משליטה בחברות ריאליות ופיננסיות – מ"פ)" ובאי מתן היתר לחברת הבת רותם אמפרט לכרות בשדה בריר שסמוך לערד, נושא שנמצא עתה בדיונים במועצה הארצית לתכנון ובנייה. לדברי כיל, מדיניות זו "תעמיד תוך פרק זמן יחסית בסימן שאלה את כל פעילות הפוספטים של כיל בישראל ועלול להביא אף לסגירה של מפעל רותם בנגב ולפיטורים של מאות רבות של עובדים נוספים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x