$
משפט

ראש עיריית ר"ג לשעבר הורשע בקבלת שוחד של 2 מיליון שקל ב-4 פרויקטים שונים

צבי בר הורשע בלקיחת שוחד בתמורה לקידום הפרויקטים בית ליראור, מגדלי התמרים, הילקרסט וחילופי השטחים בעיר בין הר נפוליאון לשכונת השקמה. עוד הורשע בהלבנת הון, מרמה, הפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט. הורשעו במתן שוחד יזמי הנדל"ן חיים גייר, דוד לוי ושאול לגזיאל

זוהר שחר לוי 11:1626.02.15

"התנהלותו של צבי בר משולה בעיני להליכה על חבל דק והיא אינה הולמת התנהלות של ראש עיר בישראל", כך אמר היום (ה') שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, צבי גורפינקל, לאחר שהרשיע אותו בלקיחת שוחד של 2 מיליון שקל. בר הורשע בעבירות נוספות של הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט וזוכה ממספר עבירות של מרמה והפרת אמונים. יזמי הנדל"ן שהואשמו ביחד עם בר הורשעו במתן שוחד לטובת קידום הפרויקטים שלהם ברחבי העיר.

"התנהלות של קבלת שוחד", אמר השופט בהכרעת הדין, "היא התנהלות בלתי מוסרית של שחיתות שלטונית. נכון שהחלטותיו של בר נעו בין החלטות סבירות לכאלו המיטיבים עם העיר. ייתכן שבר היה מקדם הפרויקטים ללא טובות ההנאה, אך אין בכך כדי להתעלם מטובות ההנאה שקיבל. חומרת הכרת הדין נובעת גם מהסכומים ששלשל לכיסו".

 

לאחר הקראת הכרעת הדין הוציא השופט, לבקשת הפרקליטות, צו עיכוב יציאה מהארץ נגד בר והמורשעים הנוספים שכן כעת "לא עומדת להם חזקת החפות". הדיון לעניין הטיעונים לעונש יתקיים בחודש אפריל.

 

בר שימש ראש עיריית רמת גן במשך 24 שנים עד להגשת כתב האישום בעניינו בינואר 2013. לפי האישום קיבל בר שוחד של 2 מיליון שקל בתמורה לקידום פרויקטים נדל"ניים בעיר. יחד עם בר הואשמו שלושה יזמים במתן השוחד: חיים גייר, מבעלי פרויקט אנדרומדה וגבעת נפוליאון, דוד לוי מבעלי פרויקט הילקראסט ושאול לגזיאל.

  

פרשת בית ליראור - בר הורשע בשוחד והלבנת הון: "זגזג בין הגרסאות"

 

האישום הראשון מייחס לבר לקיחת שוחד של 224 אלף דולר וטובות הנאה נוספים בתמורה לקידום פרויקט בית ליראור ברמת גן. באישום זה הורשע בר בקבלת השוחד ובהלבנת הון, אך זוכה מעבירה של הפרת אמונים.

 

השוחד, בסעיף אישום זה, ניתן באמצעות החזר הלוואה שלקח בר בלונדון מהיזם שאול לגזיאל וכספי השוחד הולבנו באמצעות העברות כספים במזומן לחברות בחו"ל ומשם לחשבון ההלוואה של בר בלונדון.

 

השופט גורפינקל התייחס בהכרעת הדין לקשרים בין בר ללגזיאל, היזם בפרויקט זה, וציין כי בין השניים היה קשר ידידות שבבסיסו אינטרס כלכלי. בהתייחס לעבירת השוחד טענה ההגנה במהלך המשפט כי המדובר היה בהלוואת אמת. בר, לפי הכרעת הדין, נתן גרסאות סותרות במשטרה וגם בעדותו בביהמ"ש ו"זגזג בין הגרסאות". "חוסר ההיגיון הכלכלי בהלוואה", מוסיף גורפינקל, "בולט לאור הריבית הגבוהה. הדבר מלמד שלא מדובר בהלוואה רגילה". הכרעת הדין מקבלת את עמדת התביעה וכן את גרסת עד המדינה, יזם הנדל"ן עמנואל ארביב. עדותו, כך לפי ביהמ"ש, נתמכת בראיות חיצוניות.

 

"לא מצאתי", כתב גורפינקל, "שפעולותיו של בר המיטיבות עם היזמים פגעו באינטרסים של העיר. שוכנעתי שמעורבותו של בר בפרויקט נבעה מהרוח הכללית ומרצונו לקדם את העיר. אין ספק שבר היה ראש עיר דומיננטי והוא האיץ באנשי העירייה לקדם את פרויקט לבית ליראור".

 

צבי בר, ראש עיריית ר"ג לשעבר בבית המשפט היום צבי בר, ראש עיריית ר"ג לשעבר בבית המשפט היום צילום: תומי הרפז

 

פרשת מגדלי התמרים - היזם מינה את בנו של בר למנהל ונתן לו מניות בחברה

 

גם באישום השני בכתב האישום הורשע בר בקבלת שוחד וכן בעבירה של מרמה והפרת אמונים. אישום זה מייחס לבר לקיחת שוחד מיזם ברמת גן, שהעביר לבנו של בר מניות בחברה שהייתה בשליטת היזם. היזם גם מינה את בנו של בר למנהל בחברה. לפי כתב האישום, בתמורה לכך קידם בר את פרויקט מגדלי התמרים וכמו כן פעל בניגוד עניינים. "בפני בית המשפט הוצגו ראיות המוכיחות כי בר היה בניגוד עניינים בפרויקט מגדלי תמרים המובילות להפרת אמונים", ציין השופט גורפינקל בהכרעת הדין.

 

שוחד של 100 אלף דולר מבעל עניין בפרויקט חילופי שטחים

 

באישום השלישי הורשע בר בקבלת שוחד, שיבוש מהלכי משפט, הלבנת הון ופעולה ברכוש אסור וזוכה מעבירות של מרמה והפרת אמונים. יחד איתו, הורשע חיים גייר מבעלי פרויקט אנדרומדה וגבעת נפוליאון בעבירה של מתן שוחד.

 

האישום מייחס לבר קבלת שוחד של 100 אלף דולר מבעל עניין בפרויקט חילופי שטחים בעיר רמת גן בין הר נפוליאון לשכונת השקמה. השוחד, נטען, הוסווה כהלוואה לתקופה של שנה שבר לא החזיר במועדה וגם לא נדרש לכך. עוד נטען כי בר פעל בניגוד עניינים במסגרת תפקידיו השונים וקשריו החברתיים והכלכליים עם בעל העניין. באישום זה נאשם בר גם בשיבוש הליכי משפט.

   

שוחד של 465 אלף דולר תמורת הגדלה משמעותית בזכויות הבנייה

 

האישום הרביעי מייחס לבר לקיחת שוחד של 465 אלף שקל וטובות הנאה נוספות מבעל עניין בפרויקט הילקרסט זאת בתמורה לקידום הפרויקט והגדלה משמעותית בזכויות הבנייה בו. האישום החמישי מתייחס לסכומי השוחד שלקח בר ולא דיווח עליהם כדין לרשויות המס. "בר", נכתב בכתב האישום, "ניצל את תפקידו ואת מעמדו הציבורי לשם לקיחת שוחד מהיזמים. תמורת השוחד שקיבל מבעלי האינטרסים הוא פעל על מנת לקדם פרויקטים נדל"ניים שבהם היו מעורבים וזאת תוך מרמה והפרת אמונים בתפקידו כעובד ציבור". באישום זה הורשע בקבלת שוחד זוכה ממרמה והפרת אמונים.

 

בר הורשע גם באישום החמישי, המתייחס לסכומי השוחד שלקח בר ולא דיווח עליהם כדין לרשויות המס.

 

במרץ 2014 עלה בר עצמו על דוכן העדים, ובין היתר אמר כי "החוקים נוקשים וצריך לדעת לעגל פינות, אבל לא יכולנו לעשות שום דבר בעיר מבחינת נדל"ן עד שהכיסוי הכספי, למשל, לא היה עד הסוף. לא חרגתי מעולם מהקווים שאנשי המקצוע התוו לי".

 

זה שנתיים שהתיק הפלילי בעניינם של בר והיזמים מתנהל באולמו של השופט גורפינקל, נחשב לשופט מחמיר. הוא זכור כמי שבשנה שעבר שלח לשנת מאסר את יו"ר בנק הפועלים לשעבר דני דנקנר, עונש שהוקל בהמשך בבית המשפט העליון.

 

עו"ד טל פרג'ון מייצג את המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עורכי הדין נבות תל־צור וירון ליפשס מייצגים את בר, לגזיאל מיוצג על ידי עו"ד ז'ק חן ופרופ' דוד ליבאי, גייר על ידי עו"ד גיורא אדרת, ולוי באמצעות עורכי הדין רונן רוזנבלום ונתי שמחוני.

 

עו"ד נבות תל-צור המייצג את בר, אמר לאחר הכרעת הדין כי "ההרשעה היא אירוע קשה וזה יום קשה מאוד. יחד עם זאת יש לציין את העשייה ואת עברו המפואר של בר, שהוא כבן 80, זה דבר שאף אחד לא יכול לקחת ממנו. כפי שעולה אפילו מהכרעת הדין, בר לא פעל בניגוד לאינטרס הציבורי. אנחנו נשקול את המשך צעדינו".

 

עו"ד טל פרג'ון מהפרקליטות מסר: "זה הוא יום עצוב לעיר רמת גן, יום עצוב לתושביה ולמי שעמד בראשה. בית המשפט קיבל את עמדתנו באופן מלא וקבע כי צבי בר לקח שוחד של מיליונים ביחד עם יזמים בעיר. ידע כל נותן שוחד או מקבל שוחד שלעולם לא חוסן". פרג'ון סירב להתייחס לחומרת העונש שהפרקליטות תבקש בעניינו של בר ובעניינם של המורשעים הנוספים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x