$
בחירות 2015

עמיר פרץ חולק על טרכטנברג: "מע"מ דיפרנציאלי יהיה חלק מתוכנית המחנה הציוני"

יום לאחר שמועמד המחנה הציוני לתפקיד שר האוצר הציג את המצע הכלכלי שלו צפים חילוקי הדעות בתוך מפלגת העבודה על פני השטח. טרכטנברג: "אני לא חש מותקף. יש דיון אמיתי על הסוגיות"

אורי תובל 11:2804.02.15

האם תוכנית טרכטנברג היא המצע המוסכם של המחנה הציוני או טיוטה הפתוחה לשינויים? ביום שלאחר הצגת התוכנית הכלכלית של המחנה הציוני, מתחילים חברי הכנסת של הרשימה להביע בפומבי את ההסתייגויות שלהם ממנה. ח"כ עמיר פרץ, שהגיע לרשימה עם מפלגת התנועה הודיע הבוקר כי סיכם עם יצחק הרצוג וציפי לבני, שהתוכנית שהוביל למע"מ דיפרנציאלי תהיה חלק מהתוכנית של הממשלה שתקים מהמפלגה -למרות שאינה נכללת בתוכניתו של מועמד הרשימה לתפקיד שר האוצר, פרופ' מנואל טרכטנברג.

 

בתוכנית שהוצגה אתמול אין כל שינוי במדיניות המע”מ, ובראיון בשבוע שעבר אף התנגד טרכטנברג לכך באופן פומבי. “גם אם זה לא פופולרי, אני נגד מע”מ דיפרנציאלי. אתה מתחיל במה שנראה חיוני, ותוך זמן קצר עוד ועוד מוצרים הופכים לחיוניים ואין עליהם מע”מ”, אמר טרכטנברג. כחלק מתפיסה זו מתכנן גם טרכטנברג להוציא את תוכנית מע"מ 0% של יאיר לפיד כבר מתקציב 2015 – אחד השינויים היחידים שהוא מתכנן לעשות בתקציב זה.

 

הבוקר הודיע פרץ כי הוא תומך בעיקרי תוכניתו של טרכטנברג, “אך נותרו חילוקי דעות בשאלת המע"מ הדיפרנציאלי וסל קיום מינימלי פטור ממע"מ". לדבריו, בשיחות עם ראשי המחנה הציוני, “הגיעו להסכמות כי התוכנית שהוביל פרץ (בממשלה הקודמת, א"ת) בניגוד לעמדת ראש הממשלה נתניהו, תהפוך לחלק מהתוכנית החברתית כלכלית של הממשלה החדשה שתוקם בראשות הרצוג לבני".

 

טרכטנברג מציג את המצע הכלכלי של המחנה הציוני אתמול טרכטנברג מציג את המצע הכלכלי של המחנה הציוני אתמול צילום: אוראל כהן

 

תוכניתו של פרץ הוצגה באוקטובר האחרון כהצעה לתקציב 2015, כשעדיין היה שר בממשלת נתניהו. לפי תוכנית "מע"מ אפס לסל מוצרים בסיסי למחייה", יוסר המע"מ מעל מוצרים כמו לחם, קמח, חלב, גבינה, ביצים, תרופות מסוימות והלבשה לילדים בהיקף 6.4 מיליארד שקל בשנה. עלות תוכנית המע"מ הדיפרנציאלי של פרץ היא כמעט כגובה עלות התוכנית של טרכטנברג, 6.9 מיליארד שקל ועל כן מדובר בשינוי מהותי במצע המפלגה. עד כה לא התקבל אישור מהמפלגה או מראשיה על סיכום כזה.

 

אתמול אמר גם ח"כ אראל מרגלית מהעבודה ל"כלכליסט" כי "אמנם הרצוג וטרכטנברג הם המובילים, אולם במפלגה יש עוד ח"כים המזוהים עם הנושא החברתי-כלכלי, והם יציגו תוכניות ספציפיות שהם מקדמים כבר זמן מה".

 

חברי הכנסת הכלכליים-חברתיים של העבודה נעדרו ממסיבת העיתונאים. מחברי הרשימה הגיעו לאירוע רק יו"ר מטה הבחירות איתן כבל ואלדד יניב. במפגש של חברי הכנסת המיועדים של המפלגה בתחילת השבוע ("פורום ה-30") מתחו הנוכחים ביקורת על טרכטנברג, שלמעשה לוקח קרדיט על עקרונות מפלגתיים, ובוחר מה להכליל במצע למרות שאינו ותיק במפלגה. בנוסף, דווח אמש בערוץ 2 כי חברי הכנסת תקפו את טרכטנברג בשאלות בנוגע לכלל ההוצאה.

 

היום אמר טרכטנברג כי "לא חשתי מותקף. הרגשתי שסוף סוף יש דיון אמיתי על הסוגיות. יש כאן אנשים דעתניים עם ניסיון ועמדות מגובשות. התוכנית הזאת היא פרי השיח עם חברי הסיעה. היא לא תוכנית פרטית".

 

ההתבטאויות חושפות את המתח בין הניסיון של בכירי הרשימה לתת גיבוי ליו"ר הרצוג ולהציג לכידות ואחידות, לבין חילוקי הדעות המהותיים של חלקם עם תפיסת עולמו של טרכטנברג, שהפכה גם לבעלת משמעות פרסונלית: טרכטנברג שהגיע למפלגה לפני זמן קצר, מסתיר למעשה את הפוליטיקאים הוותיקים שאף זכו לגיבוי ציבורי נרחב בפריימריס האחרונים.

 

שלי יחימוביץ, שהיתה יו"ר המפלגה הקודמת והגיעה למקום הראשון בפריימריס האחרונים, התייחסה ביממה האחרונה לראשונה לתוכניתו של טרכטנברג. "זו אינה תוכנית שמשקפת את השקפת עולמי הסוציאל-דמוקרטית אחד לאחד”, אמרה יחימוביץ בראיון בגלי צה”ל, "וזה לא סוד שיש הבדלי השקפות כלכליות ביני ואחרים במפלגה לבין טרכטנברג, אבל יש דבר אחד משותף מאוד לכולנו: רצון לכונן כלכלה הוגנת וחברה צודקת. גם אם אנחנו לא חולקים אותה השקפת עולם, הפתרונות והחזון שהציג אתמול טרכטנברג טובים פי מאה מהאסון הכלכלי והחברתי שנתניהו מדרדר אליו את ישראל”.

 

יחימוביץ ציינה כי נפגשה עם טרכטנברג, וכי היא מסכימה עם מרבית הסעיפים בהם גם כאלה שהביאה להכללתם, כמו צמצום ההעסקה הקבלנית. “אנחנו מפלגה דמוקרטית. הרצוג ניצח אותי בבחירות, ויש לכך משמעות על התכנים", אמרה יחימוביץ. “ועידת המפלגה הסמיכה אותו לשריין מועמד אחד בכל הרשימה. הוא בחר בטרכטנברג ואני מכבדת ומקבלת זאת לטובת רעיון גדול יותר – המחנה המשותף לכולנו של החלפת השלטון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x