$
בארץ

"המדינה תורמת ליוקר המחייה ואחר כך באה לתעשיינים בתלונות"

הדירקטור באסם גד פרופר אמר כי "שיעורי המס העקיף הגבוהים בישראל הם הגורם המרכזי למחירים הגבוהים במשק". לדברי יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, "הגז הטבעי יכול להוביל להורדה דרמטית במחירים, והמדינה מנהלת את זה בחוסר משילות מוחלט"

אופיר דור 13:4814.01.15
חוסר משילות זוהי הסיבה המרכזית ליוקר המחיה עליה הצביעו המשתתפים בפאנל "הון שלטון ופאסון – האם יש פתרון ליוקר המחייה" בכנס החצי שנתי של לשכת המבקרים הפנימיים שנערך היום (ג').

 

מנחה הכנס, אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים של תמיר פישמן, הציג נתונים על יוקר המחיה בישראל. "ההכנסה לנפש בישראל היא בין הנמוכות בעולם המערבי אך רמת המחירים היא בין הגבוהות במערב", אמר תמיר. "ארוחת ביג מק עולה בארה"ב 24.37 שקל בארה"ב ובישראל 34.9 שקל, וזה כשהשכר הממוצע ב-2013 עמד על 4,200 דולר בארה"ב ו-2,400 דולר בישראל. רוטב פסטה ברילה עולה 7.72 שקל בארה"ב ו-13.6 שקל בישראל וזה עוד לפני שמדברים על כך שמספר המשכורות הנדרשות לקניית דירה ממוצעת כל הזמן עולה".

 

"יש לכולם כוונות טובות ורצון לטפל ביוקר המחייה אבל רמת המשילות בישראל היא ברמה של העולם השלישי", אמר יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל. "כמות הרגולטורים שפועלים באופן לא מתואם זה עם זה הוא אדיר והם אינם יכולים להביא לתוצאה".

 

רון טל דיבר על המפנה בתחום השימוש בגז טבעי, שלדבריו מנוהלת בחוסר משילות מוחלט. "גז טבעי זו מהפכה ירוקה אמיתית, הוא נותן לנו מקורות אנרגיה עצמאיים ויכול להביא להורדה דרמטית במחירים. בימים הקרובים החשמל יוזל בימים הקרובים ב-10% ויהיה לזה המשך בזכות הגז הטבעי. למרות זאת, כל הגז מגיע היום בצינור אחד בלבד והפיתוח של פרויקט לווייתן, שאמור להיות מקור הגז השני, כבר נמצא בעיכוב של 3-5 שנים. בסערה האחרונה השתמשנו לראשונה בשנתיים ב-10% סולר לייצור חשמל כי לא היה מספיק קיבולת בצינור הגז היחיד וזאת בעיה שנובעת מחוסר משילות".

 

יפתח רון טל. "בעיה של חוסר משילות" יפתח רון טל. "בעיה של חוסר משילות" צילום: אוראל כהן

 

לדברי אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, "אי אפשר לנהל את המדינה בדרך הזו, כשאף אחד לא לוקח אחריות על כלום ועד שזה ייפתר לא נקבל את השירות שמגיע לאזרחים. ישראל מדרדרת במדדים של תחרותיות כי קשה לנהל עסקים בגלל רגולציה ובירוקרטיה. חוץ מזה שייקר מאוד לייצר בישראל בגלל שהחשמל והארנונה יקרים והרגולציה מכבידה. גם המע"מ הוא מאוד גבוה על מוצרי מזון לעומת המע"מ הדיפרנציאלי על מזון שמונהג באירופה".

 

רמי לוי, מנכ"ל ובעלים של רשת חנויות רמי לוי ושיווק השקמה, אמר כי גם לציבור יש אחריות על יוקר המחייה. "אם תקנה בכל מחיר אז לא תייצר תחרות. הציבור בארה"ב יודע לקנות ואם משהו יקר הוא לא ירכוש אותו".

 

לוי התייחס לנושא הדיור ואמר כי "מה שמייקר את הדיור אלו הקרקעות והבירוקרטיה. אדם קונה קרקע מהמדינה והולך להוציא רישיון. לוקח לו שנה וחצי לקבל היתר בנייה. המדינה משווקת את הקרקעות למרבה במחיר וכך מגדילים פערים בין עשירים לעניים ותורמת למחירי הדיור הגבוהים, במקום לתת זכות שווה לכולם כי הקרקע שייכת לכל האזרחים". בנושא הממשל אמר לוי כי "צריך לשנות את שיטת ממשל ולתת כוח למי שנבחר ולא משנה מי הוא. ברגע שאתה תלוי בהרבה מפלגות אז מתפתחת בעיה".

 

רמי לוי. "הקרקע שייכת לכל האזרחים" רמי לוי. "הקרקע שייכת לכל האזרחים" צילום: אוראל כהן

 

גד פרופר, דירקטור באסם, דיבר על מספר סיבות ליוקר המחיה. "המיסוי העקיף הוא הסיבה המשמעותית ביותר למחירים הגבוהים. כדי להעביר חבילת אטריות אסם מחזיקה מאות משאיות. חצי מהמחיר של המשאיות זה מסים וחצי ממחיר הדלק הולך למסים. זה מגיע לסכומים אדירים וכך המדינה תורמת ליוקר המחייה ואחר כך באה לתעשיינים בתלונות שהם לא מורידים מחירים. צריך שליט שיגיד מה הוא רוצה – מיסים גבוהים או סחורה יקרה". לדברי פרופר, "גם החקלאות בארץ מוגנת מכל דרך ואי אפשר לקנות חומר חקלאי במחיר סביר. אסור לנו לייבא מוצרים חקלאיים כי זה מתחרה בחקלאים הישראלים".

 

פרופר הסכים עם שאר הדוברים בנושא חוסר המשילות ואמר כי "אנחנו לא יכולים לחיות במדינה עם ריבוי מפלגות כמו היום. לא הגיוני לתת ייצוג לכל אוכלוסיה לפי המגזר שלה – ייצוג לאתיופים, לחרדים, לנשים - צריך לתת לאנשים המתאימים להוביל את המדינה.

 

עו"ד גדעון פישר, שותף בכיר במשרד עוה"ד גדעון פישר ושות', אמר כי האחריות היא על האזרחים: "עשרות אחוזים מבעלי זכות הבחירה הולכים לים ולמנגל ביום הבחירות ולא מקדישים 20 דקות ללכת להצביע. בסוף מי שמצביע זה רק אנשים שקיבלו פתק מה להצביע".

 

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), סגן שר האוצר לשעבר, אמר כי "יוקר המחייה הוא לא גזרה משמיים והוא לא מתייחס רק למחירים על המדף במכולת אלא גם לתעריפי החשמל והמים שמאפשרים לייצר את אותם מוצרים בזול ולהוביל אותם בעלויות נמוכות יותר. הדיור הוא קריטי בנושא יוקר המחייה ולא הגיוני שבכמה שנים דירה תתייקר ב-84%. היום חסרים 120-140 אלף יחידות דיור בישראל ואי אפשר לקנות דירה אפילו במעגל השלישי והרביעי מתל אביב. יש גם עודף רגולציה שגורמת לחסמים במקום להוריד אותם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x