$
בארץ

נובל אנרג'י מקפיאה ההשקעות של פרויקט יצוא הגז למצרים

מדובר בהקפאה ברכישת ציוד ושכירת כוח אדם שנועד ליישם את הסכם ההבנות ששותפות הגז תמר חתמה מול יוניון פנוסה הספרדית. ההחלטה התקבלה בעקבות מה שהאמריקאים מכנים "שינויי רגולציה תכופים ולא יציבים" בישראל

ליאור גוטמן 22:2313.01.15

חברת נובל אנרג'י, שמחזיקה ב-36% ממאגר הגז תמר ומשמשת גם כקבלנית הקידוח, מקפיאה את ההשקעות שתוכננו בפיתוח פרויקט יצוא הגז למצרים. מדובר ברכישת ציוד ושכירת כוח אדם שנועד ליישם את הסכם ההבנות הגז ששותפות הגז תמר חתמה במאי האחרון מול יוניון פנוסה הספרדית.

דיויד גילה דיויד גילה צילום: עומר מסינגר

 

ההחלטה על הקפאת רכש הציוד התקבלה בשבוע האחרון ולאחר ישיבות מטה שהתקיימו ביוסטון, טקסס, בין הנהלת נובל הישראלית והאמריקאית, וזאת בעקבות מה שהאמריקאים מכנים "שינויי רגולציה תכופים ולא יציבים" בישראל, לרבות ההחלטה של הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה לדרוש מהם פירוק של שותפות הגז "לוויתן". יצוין שנובל כבר יישמה את ההחלטה להקפיא השקעות בישראל כאשר אחד הצעדים הראשונים שפורסמו היה ביטול הסכם התקשרות עם מספנות שיראל לאחסנת ציוד עבור פיתוח מאגר "לוויתן" שאמור להפוך למסחרי כבר באמצע 2018. הפעם מדובר גם בהקפאה של ההשקעות בייצוא הגז מ"תמר"

 

הסכם ההבנות לייצוא גז מפרויקט "תמר" ליוניון פנוסה נחשב לאחד מהסכמי ייצוא הגז הגדולים מישראל. מדובר במכירה של קרוב ל-20% מנפח המאגר כולו (כ-60 עד 70 מיליארד מ"ק) לאורך 15 שנה בהיקף כספי משוער של כ-20 מיליארד דולר, מתוכם כ-12 מיליארד דולר הכנסות מדינה ממיסוי ותמלוגים. אספקת הגז תוכננה ל-2017

 

יוניון פנוסה היא חברה ספרדית שמחזיקה בצפון מצרים מתקן לייצוא גז נוזלי. המתקן נמצא בין השאר גם בידי ENI האיטלקית וחברות הגז והנפט הלאומיות של מצרים. עד הפיכת השלטון שם בתחילת 2011 קיבלה יוניון פנוסה גז מצרי אותו יצאה ללקוחות שונים. מאז ההפיכה מתקן יצוא הגז עומד מושבת כאשר בשנה האחרונה הוכשר מאגר "תמר" הישראלי כספק הגז לשם בעידוד ובתמיכת המשטר המצרי. בעקבות ההחלטה התקיימו "שיחות הרגעה" בין שותפות תמר לחברה הספרדית אולם ההחלטה של נובל להקפיא פיתוח בישראל היא עליית מדרגה בניסיון של החברה האמריקאית לעצור את ההכרזה של לוויתן כעל מונופול גז.

 

מדלק סירבו להגיב לידיעה. מנובל אנרג'י נמסר בתגובה ש"נובל אנרג'י בוחנת כל העת את המצב ומקווה שהרגולציה בישראל תתייצב כך שהחברה תוכל להמשיך ולהשקיע בישראל.

 

הבנקים הזרים לאוצר: יש סכנה להשקעות בישראל

 

בתוך כך, איגוד הבנקים הזרים בישראל פנה לבכירי משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה שם הוא מביע חשש שההשקעות בתחום האנרגיה בישראל יפסקו. החשש נולד לאחר שינויי הרגולציה התכופים בישראל. בין הבנקים הזרים שהביעו חשש ניתן לציין את דויטשה בנק, גולדמן זאקס, UBS ו-HSBC.

 

לתפיסת הבנקים הזרים, ישראל רשאית ואולי אף אמורה לטפל בכשלי שוק שונים לרבות היווצרות מונופול, אולם הצורה שבהם הדברים נעשים,תוך "שליפה" של רגולטור כזה או אחר ובתדירות כה גבוהה, מרחיקה השקעות מהמשק המקומי.

 

אחד הבנקים הזרים, שמימן חלק מההשקעות במאגר תמר, נזכר שועדת ההשקעות אצלו שינתה בעבר את מתווה ההשקעה שלה שלוש פעמים בפיתוח מאגר "תמר". פעם ראשונה נרשמה בגלל שישראל לא החליטה היכן לחבר את מאגר הגז לחוף (יוני 2010), פעם בגלל שינוי מתווה המיסוי ("ועדת ששינסקי" – מרץ 2011) ופעם שלישית בגלל שינוי מתווה ייצוא הגז ("ועדת צמח" – ספטמבר 2012). לאורך זמן, כך מזהירים הבנקים, ההשקעות מישראל ייעלמו ללא חזור.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x