$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ועדת קנדל מקדמת הקמה של רשות־על לטיפול בנושאי גז

הוועדה, שהוקמה על ידי רה"מ בעקבות הודעת הממונה על הגבלים על כוונתו לפרק את מאגר לווייתן, מקדמת רשות שתחליף את כל הגופים המטפלים בגז - מרשות המסים ועד מועצת הנפט. המדינה מתכוונת להבטיח לנובל אנרג'י כי הרשות תוקם לאחר הבחירות

ליאור גוטמן 06:5511.01.15

ועדת קנדל, שהוקמה על ידי ראש הממשלה כדי למצוא פתרון למחלוקת בין הממונה על הגבלים עסקיים לבין השותפות במאגר הגז לווייתן על עתיד אחזקותיהן במאגר, מקדמת הקמה של רשות אנרגיה חדשה, שאמורה לרכז את הטיפול בכל הנושאים הנוגעים לגז. מדובר ברעיון שנכלל בחוק ההסדרים לשנת 2014, אך הוצא ממנו ברגע האחרון בלחץ משרד האנרגיה.

 

הרשות החדשה אמורה ליטול סמכויות מכל הרגולטורים המטפלים כיום בסוגיות הנוגעות לגז טבעי: כך היא אמור לקחת מרשות המסים את הסמכות הנוגעות לטיפול במיסוי על ייצוא גז; לקחת ממועצת הנפט את האחריות על חלוקת רישיונות של גז מגורמים פרטיים; ליטול מרשות הגז את האחריות על קביעת תעריפי ההולכה של גז; ולקחת מרשות החשמל את האחריות לפיקוח על חוזי הגז שעליהם חותמות תחנות הכוח.

 

 

אבי ליכט אבי ליכט

 

הקמת הרשות החדשה אמורה להשביע את רצונן של השותפות במאגר לווייתן, ולהעניק להן ודאות ביחס לעתיד להתרחש במשק הגז. בין היתר, תוכל הרשות לקבוע את תעריפי גז במשק, לרכוש גז בצורה מרוכזת עבור השוק ולפקח על פיתוח מאגרי הגז ועל חלוקת רישיונות.

 

אבי ליכט מקדם את המהלך

מי שתומך במהלך ומנסה לבחון איך ניתן לקדמו לפני הבחירות הוא המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, שהלין בשבועות האחרונים על ריבוי הרגולטורים שמטפלים כיום בגז טבעי. בחודש אפריל 2013 אמר ליכט ש""קיים צורך חיוני ברגולטור חזק במשק האנרגיה. בטווח הארוך אין מנוס מהקמת רשות אנרגיה עצמאית, שתאחד בין רשות הגז ורשות החשמל".

 

המהלך דורש, בין היתר, הפקעת סמכויות ממועצת הנפט, רשות הגז, הרשות להגבלים עסקיים ורשות החשמל. בכוונת המדינה להבטיח לאחת השותפות בלווייתן, נובל אנרג'י האמריקאית, כי הרשות תוקם לאחר הבחירות, כך שריבוי הרגולטורים במשק הגז יעלם.

 

השימוע לחברות עשוי להידחות

אף שהוועדה בראשות יוג'ין קנדל היתה אמורה להציג עד יום רביעי את הצעותיה לפתרונות לטווח קצר, שיאפשרו תחרות במשק הגז, ההצעות טרם גובשו. הסיבה לכך היא שלמרות הכוונות הטובות של הצוות בראשות יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, חבריו לא הספיקו ללמוד את החומר הרב הנוגע לטיפול בנושא.

 

אחת הבעיות של הצוות, שכולל נציגים מאגף התקציבים באוצר, משרד האנרגיה, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה והממונה על הגבלים, היא שקנדל עצמו טס לחו"ל עד השבוע הבא, מה שעלול לפגוע בעבודת הוועדה לפני השימוע שנקבע לשותפות במאגר לווייתן אצל הממונה על הגבלים עסקיים בסוף החודש. למרות היעדרותו של קנדל, מחר יתכנסו חברי הוועדה בלעדיו כדי לדון בהקמת הרשות מתוך כוונה להציג אותה כפתרון ארוך טווח למשק הגז.

 

 

 

נובל אנרג'י רמזה בימים האחרונים כי אם לא יימצא פתרון שיהיה מוסכם עליה עד מועד השימוע אצל גילה, היא תשקול לפנות לערכאות משפטיות בינלאומיות. מה שעשוי לדחות את ההתנגשות בין חברות הגז לגילה הוא פנייה של קנדל לגילה בבקשה לדחות בכמה שבועות את השימוע לחברות הגז. על פי הערכות, גילה לא צפוי להתנגד לבקשה כזאת. והוא חוזר ומדגיש כי כל פשרה שתפתח את שוק הגז לתחרות ראויה לדיון.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה שהצוות של קנדל הגיע למסקנה שיש להחיל פתרון מהיר, שיאפשר את פיתוח לווייתן בלוח הזמנים המקורי שנקבע לו, כלומר עד אמצע 2018. נתוני המועצה הלאומית לכלכלה מעידים שעיכוב של שנה בפיתוח לווייתן עלול "לעלות למשק" בין 400 ל־700 מיליון דולר. מאחר ומאגר לווייתן אמור לפעול מסחרית בחצי הראשון של 2018, כל התדיינות משפטית או עיכוב רגולטורי עלול לעלות למשק ביוקר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x