$
משפט

פרשת השחיתות: פאינה קירשנבאום נחקרת במשרדי להב 433 ברמלה

היחידה הארצית לחקירות הונאה עיכבה הבוקר לחקירה כ-30 חשודים בהם קירשנבאום והשר לשעבר סטס מיסז'ניקוב מישראל ביתנו; במרכז הפרשה עומד החשד כי הבכירים קיבלו שוחד וטובות הנאה בתמורה להקצאת כספים לעמותות ולגופים שונים שלא כדין; בשעה זו מובאים להארכת מעצר כ-20 חשודים בפרשה בבית משפט השלום בראשל"צ

זוהר שחר לוי ורוני זינגר 15:3424.12.14

זה כשעתיים נחקרת סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום במשרדי להב 433 במסגרת החשדות נגדה בפרשת השחיתות החדשה שנחשפה הבוקר.

 

סגנית השר היתה לפי שעה האחרונה שעוכבה לחקירה בפרשה, אך לא מן הנמנע כי יהיו עיכובים ומעצרים נוספים. בשל חסינותה, היועץ המשפטי לממשלה הוא שצריך להורות על חקירתה ויו"ר הכנסת הוא שמאשר למשטרה לערוך חיפוש במשרדיה בכנסת.

 

היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 עיכבה היום כאמור לחקירה למעלה מ-30 חשודים בהם אנשי ציבור רבים במסגרת פרשת שחיתות גדולה במגזר הציבורי. במרכז הפרשה סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום והשר לשעבר סטס מיסז'ניקוב, שטרם החליטו אם לעצורם. במרכז החקירה חשד לשוחד, שחיתות חמורה והלבנת הון.

 

בשעה זו מובאים להארכת מעצר כ-20 חשודים בפרשה בבית משפט השלום בראשון לציון, חלקם תבקש המשטרה להמשיך ולעצור ואילו אחרים ישוחררו למעצר בית. מדובר בשורה של בכירים בהם ראשי מועצות וראשי איגודים מקצועיים ומוסדות.

 

סגנית השר היתה לפי שעה האחרונה שעוכבה לחקירה בפרשה, אך לא מן הנמנע כי יהיו עיכובים ומעצרים נוספים. בשל חסינותה, היועץ המשפטי לממשלה הוא שצריך להורות על חקירתה ויו"ר הכנסת הוא שמאשר למשטרה לערוך חיפוש במשרדיה בכנסת.

 

שנה של חקירות

 

זה כשנה שהיחידה הארצית לחקירות הונאה חוקרת את פרשת החשדות בישראל ביתנו. החקירה נפתחה בעקבות מידע מודיעיני שהתקבל לפני כשנה מגורמים שונים וככל שהצטבר הבינו במשטרה שמדובר ב״שיטה״ שהובילה להקמת צוות חקירה מיוחד שעסק בחקירה ובצד המבצעי באופן מסודר.

 

עם הזמן והתגבשות החקירה זיהו החוקרים כי הפרשה הגדולה כוללת למעשה כ - 15 פרשיות משנה, רובן הבשילו והביאו הבוקר לגל המעצרים. עם זאת ככל הנראה פרשיות נוספות הקשורות לעניין ייחשפו בקרוב. על פי גורמים במשטרה הפרשיות כוללות מגוון דמויות מקשת העשייה של המדינה, ולדברי הגורמים - כל אותן דמויות פעלו כדי לקדם עניינים ואינטרסים אישים.

 

החוקרים זיהו מנגנון של קידום אינטרסים תמורת כסף ציבורי בשורה של עמותות, ראשי מועצות ואיגודים מקוציים. מדובר בהעברת כסף בהיקפים של מיליוני שקלים שעברו בתנועה סיבובית מכיוון משרד הפנים, כלומר על פי החשד מכיוון עליו שלטה סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום לעבר בכירים במשרדי הממשלה ומשם לעמותות, איגודים ורשויות מקומיות ובתמורה מונו שורה של מקורבים ופעילים הקשורים לפי החשד, ל״ישראל ביתנו״. גורמים במשטרה כינו את מה שגילו ״מנגנוני פשיעה״. גורמים במשטרה מגדירים את הפרשה כבעלת ״היקף אדיר באופן יוצא דופן - הרבה אנשים היו מעורבים מכל השכבות, מעגלים שסגרו את עצמם ופעלו באופן שיטתי״. המנגנון שנחשף במשטרה הוא ״מנגנון חשאי״ שפעל מתחת למנגנוני העברת כסף המתקיימים בין המוסדות באופן שגרתי.

 

החקירה נפתחה אמנם לפני כשנה אבל במשטרה זיהו כי חלק מהפרשיות הנחקרות נמשכות זה מספר שנים.

 

בניין יחידת להב 433 בניין יחידת להב 433 צילום: אבי מועלם

 

במרכז הפרשה עומד החשד כי הבכירים קיבלו שוחד וטובות הנאה בתמורה להקצאת כספים לעמותות ולגופים שונים באופן שלפי החשד נראה שלא כדין. כך, למשל, עמותה שלא זכאית להקצאה של כספים מהמשרד קיבלה הקצאה ומדובר גם על מקרים שבהם העמותות או הגופים היו זכאים להקצאה אך זו, לפי החשד, נעשתה תחת טובת הנאה כמו קידום עניינים של מקורבים או מינוי מקורבים.

 

החקירה הסמויה בפרשה התנהלה במשך כשנה והפכה הבוקר לגלויה כשהפרשה עצמה מחלוקת למספר פרשויות שונות. בין היתר חשדות לגבי מספר מועצות אזוריות, תאגידים ועמותות מוכרות. החשד הוא כלפי אנשים שהשתמשו בתפקידים שלהם לטובת קידום עניינים.

 

החקירה החלה באישור היועץ המשפטי לממשלה על ידי האגף החקירות והמודיעין יחידת להב 433/יאח"ה בחשד לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והלבנת הון על ידי שורה של נושאי תפקידים בכירים בשירות הציבורי. מלבד הבכירים מ"ישראל ביתנו", מעורבים גם מס' ראשי מועצות ורשויטת מקומיות, מנכ"ל משרד ממשלתי, מנכ"לי וראשי עמותותף מנכ"לי וראשי איגודים, בכירים בתאגידים ציבוריים ופעילים פוליטיים.

 

שיטת פעולה מאורגנת

 

החקירה מתנהלת בלהב 433 מזה כשנה באופן סמויה, תוך הפעלת כלים מודיעיניים וחקירתיים מגוונים ומתקדמים. זאת, לאחר שעלה חשד כי החשודים חברו יחדיו ופעלו באופן שיטתי לקידום ענייניהם הפרטיים והציבוריים ולקבלת כספים לצרכים אישיים וזאת תוך ביצוע עבירות שונות, באופן שפגע מהותית במנהל התקין בתחומי עיסוקם.

 

החקירה הסמויה חשפה, על פי החשד, קיומה של שיטת פעולה מאורגנת, לפיה החשודים או מי מטעמם העבירו במסגרת תפקידם הציבורי, סכומי כסף ניכרים מהקופה הציבורית לגופים מתוקצבים ולרשויות שונות שלא כדין, וזאת בתמורה למתן טובות הנאה שונות לחשודים ולמקורביהם, בין היתר באמצעות מינויים, תשלומים ועוד.

 

החקירה מתואמת מראשיתה עם היועץ המשפטי לממשלה ומפכ"ל המשטרה. המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה מלווה את החקירה, תוך עדכונם של פרקליט המדינה ומפכ"ל המשטרה, והיא מנוהלת בליווי צמוד של ר' האגף לחקירות ולמודיעין, ניצב מני יצחקי, ור' להב 433, ניצב רוני ריטמן.

 

תגובת ישראל ביתנו" לפרשה: "כפי שקרה בכל מערכת בחירות מאז הוקמה 'ישראל ביתנו' בשנת 1999, גם הפעם לא מוותרים במשטרה על מעצרים מתוקשרים וחקירה נגד אנשי המפלגה". עוד נמסר כי "אם דבר החקירה היה מתפרסם לפני שהוכרז על הקדמת הבחירות או אחריהן, ניתן היה לחשוב שאולי מדובר בדבר ענייני, אך העובדה שהדבר נעשה, שוב, בזמן בחירות מעידה יותר מכל על הכוונות העומדות מאחרי העניין, שנועדו לפגוע ב'ישראל ביתנו'".

 

בהודעה נכתב כי במפלגה "בטוחים בחפותם של האנשים ושכמו בפעמים קודמות, לאחר שישכך הרעש וההמולה התקשורתית, יתברר שאין מאחרי הפרסומים הללו דבר זולת הרצון, שלא יצלח, להזיק ל'ישראל ביתנו'".

 

דנינו בעקבות האשמות ישראל ביתנו: "השיקולים שלנו מקצועיים"

 

מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו התייחס להאשמות של מפלגת ישראל ביתנו: "החקירה מתנהלת למעלה משנה והמעבר לחקירה גלויה היא פועל יוצא של הערכת מצב הראיות ובשלותן ומשיקולים מקצועיים בלבד. הדבר נעשה בעצה אחת עם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ועם פרקליט המדינה שי ניצן ולאחר שנבחנו מכלול השיקולים לרבות הרגישות בתקופת הבחירות".

 

את הדברים אמר דנינו בשיחה שקיים עם ראש אגף החקירות והמודיעין ניצב מני יצחקי וראש להב 433 ניצב רוני ריטמן וראש יאח"ה אפרים ברכה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x