$
בארץ

גיליון הביצועים של יש עתיד: לא כל ההישגים שייכים להם

המצגת שמפיצה יש עתיד מציגה שורת הצלחות שהשיגה המפלגה בפחות משנתיים בשלטון ומאשימה את נתניהו בתקיעת כמה יוזמות חשובות. בדיקת "כלכליסט" מעלה שחלק מההבטחות אכן מומשו, חלקן מומשו בלי קשר ליש עתיד ואחרות לא מומשו כלל

כתבי כלכיסט 07:0322.12.14

"תראו מה עשינו בשנה ושמונה חודשים, תארו לעצמכם מה נעשה בארבע שנים״, כך נפתחת המצגת שמפיצה בימים האחרונים בפייסבוק מפלגת יש עתיד כחלק מקפיין הבחירות שלה. חלק מההבטחות אכן מומשו, חלק קרו אבל בלי שום קשר ליש עתיד, חלק לא קרו בכלל וחלק קרו, אבל לגמרי לגמרי אחרת. ״כלכליסט״ מגיש: כך נראות ההבטחות של יש עתיד, וכך נראית המציאות.

 

 צילום: אוראל כהן

 

בתי ספר של החופש הגדול

 

גרסת יש עתיד: אפשרו לכ־200 אלף תלמידי א׳־ב׳ להשתתף בקייטנות מסובסדות של משרד החינוך בשביל להקל על ההורים.

 

המציאות: בוצע.

 

כסף לניצולי שואה

 

גרסת יש עתיד: הוסיפו מיליארד שקל לתקציב הסיוע לניצולי שואה על ידי הגדלת הקצבאות, מענקים, הקלת בירוקרטיה ופטור מלא מהשתתפות עצמית בתרופות.

 

המציאות: בוצע

 

הגדלת היצע הדירות

 

גרסת יש עתיד: הוציאו לדרך בנייה של כ־115 אלף יחידות דיור.

 

המציאות: ראשית, משרד הבינוי (שאינו בידי יש עתיד) הוא זה שבעיקר הוציא בנייה לדרך. שנית, לא ממש מדובר על 115 אלף יחידות דיור. על פי נתוני משרד הבינוי ב־2013 שווקו 38.2 אלף יחידות דיור וב־2014, אף שהנתון הרשמי טרם פורסם ואינו סופי, מדובר על כ־45 אלף (לפי הערכות).

 

שי פירון, שר החינוך לשעבר שי פירון, שר החינוך לשעבר צילום: צביקה טישלר

 

גם אם מאמצים את ההערכות האופטימיות וסוכמים את המספר של השנתיים האחרונות מקבלים 85 אלף יחידות דיור, 30 אלף פחות ממה שכתבו ביש עתיד. בסביבתו של שר הבינוי אורי אוריאל הגיבו בגיחוך, ומקורב לשר אף אמר כי "יש עתיד נתלים בהישגים לא להם כי אין להם הישגים אחרים".

 

לימודי ליב"ה

 

גרסת יש עתיד: בנו מסגרות להכשרה המונית של מורים חרדים למקצועות הליב"ה והתקינו תקנות לקיצוץ תקציבי המוסדות שאינם מלמדים אותם.

 

המציאות: אכן החלו לפעול מסגרות להכשרת מורים לבתי ספר חרדים, בעיקר לבנים. בהחלטת הממשלה מאוקטובר האחרון נקבע כי התוכנית תיכנס לתוקף במלואה ב־2018, כך שבית ספר שלא מלמד 100% מלימודי הליב"ה ייאלץ להיסגר. אגב, באותה נשימה הממשלה אישרה את הצעת האוצר לדחות את היישום המלא של יום לימודים ארוך לכל הארץ.

 

הפחתת מחירי החשמל

 

גרסת יש עתיד: בזכותם מחירי החשמל יירדו ב־10% בינואר הקרוב.

 

המציאות: אפילו לא קרוב לסיפור האמיתי. תעריפי החשמל אמורים לרדת בינואר הקרוב בכ־10%–15% בגלל מעבר חברת החשמל לשימוש בגז טבעי במקום בסולר ומזוט, בלי שום קשר ליש עתיד.

 

מיסוי בני זוג בעסק משותף

 

גרסת יש עתיד: הפרדנו את המס שמשלמים בני זוג שעובדים בעסק משותף, כי עסקים קטנים יכולים לשלם מע״מ רק על כסף שנכנס בפועל לקופה.

 

המציאות: בוצע, אך הצעת החוק שייכת לח"כ משה גפני ולפיד בתחילת דרכו אף ניסה לטרפד אותה. בסופו של דבר הלחץ הציבורי עבד וההצעה עברה.

 

תקציב הקרן לעסקים קטנים

 

גרסת יש עתיד: הכפילו את תקציב הקרן לעסקים קטנים.

 

המציאות: בוצע, אבל זה בכלל באחריות משרד הכלכלה.

 

ארוחות חמות וספרי לימוד

 

גרסת יש עתיד: הכפילו את מספר הארוחות החמות לתלמידים בבתי ספר עם יום לימודים ארוך והכפילו את המלגות לרכישת ספרים לילדים נזקקים.

 

המציאות: בוצע, אך חלק מהתקציבים באו על חשבון הרשויות המקומיות.

 

מעונות יום

 

גרסת יש עתיד: החלו בבניית 400 מעונות יום שישרתו עוד 30 אלף פעוטות.

 

המציאות: לא בוצע, וקשר ההצעה ליש עתיד קלוש אם בכלל קיים. ההחלטה על תקצוב הנושא התקבלה בתחילת 2012. משרד האוצר הקצה כ־1.2 מיליארד שקל לנושא, מתוכם כ־600 מיליון הוקצו בפועל לרשויות. עם זאת, האוצר העמיד שורה של תנאים בירוקרטיים קשים שגרמו לכך שבפועל הרשויות בקושי ניצלו את הכסף.

 

השנה החליט שר הכלכלה נפתלי בנט להגמיש משמעותית את הנוהל שמשרד האוצר יצר בזמנו בשביל להקל על ניצול הכסף. החלק היחיד שמשרד האוצר נטל בו חלק הוא ההסכמה להגמשת הנוהל הקשיח שהוא עצמו קבע מתכחילה.

 

גודל הממשלה

 

גרסת יש עתיד: הקטינו את הממשלה ל־18 שרים וביטלו את מוסד השר ללא תיק.

 

המציאות: גודל הממשלה אמור לקטון ל־18 שרים רק בממשלה הבאה. מוסד השר ללא תיק אמנם נעלם לפי שעה, אולם במקומו צצו סגני שרים חדשים, ובכל מקרה נשארו משרדים מוזרים כמו ״המשרד לעניינים אסטרטגיים״.

 

יעל גרמן, לשעבר שרת הבריאות יעל גרמן, לשעבר שרת הבריאות צילום: צביקה טישלר

 

סיוע לדרום

 

גרסת יש עתיד: זירזו את הסיוע לעסקים ולתושבים בדרום שנפגעו מצוק איתן.

 

המציאות: חלק מהדברים אכן קרו ביוזמת שר אוצר, וחלק קרו כחלק מתוכנית רחבה יותר שרקם בכלל מנכ״ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר.

 

גירעון ומדיניות תקציבית

 

גרסת יש עתיד: סגרו גירעון של 40 מיליארד שקל ובזכות המדיניות האחראית שלהם אפשר היה לממן את עלות מבצע צוק איתן מבלי להעלות מסים.

 

המציאות: הגירעון של 40 מיליארד שקל שייך לשנת 2012, והוא נוצר הרבה לפני שהממשלה הזו הוקמה. בשנת 2013 הגירעון היה כ־30 מיליארד שקל, למרות שבמקור לפיד תכנן שהוא יהיה כ־45 מיליארד שקל (הקיטון בגירעון נובע בעיקר מכך שהתקציב אושר רק באוגוסט ומשרדי הממשלה לא הספיקו לנצל את מלוא התקציבים שלהם).

 

היכולת לכסות את צוק איתן מבלי להעלות מסים נובעת בעיקר מהעובדה שהאוצר לקח 7 מיליארד שקל מתקציבים משרדים אחרים.

 

רווחים כלואים

 

גרסת יש עתיד: חייבו את החברות הגדולות לשלם למדינה 4.5 מיליארד שקל מהרווחים הכלואים.

 

המציאות: מדובר בתוכנית שהחל שר האוצר הקודם יובל שטייניץ, ותוקפה פג בתקופה של לפיד, שרק בא וגזר את הקופון.

 

מכשירי MRI לפריפריה

 

גרסת יש עתיד: הוסיפו מכשירי MRI לבתי חולים בפריפריה.

 

המציאות: שר האוצר אכן חתם על מתן רישיונות להחזקת מכשירים כאלה ב־9 בתי חולים נוספים, אולם בתי החולים יצטרכו לממן את הרכישות בעצמם.

 

הגדלת סל התרופות

 

גרסת יש עתיד: הגדילו את סל התרופות ב־300 מיליון שקל.

 

המציאות: בוצע, אבל לא בזכות יש עתיד. מדובר בהמשך של הסכם ישן שסוכם בין האוצר לבין פוליטיקאים אחרים (רובי ריבלין, יעקב ליצמן וחיים אורון) עוד בסוף 2007 וקורה בכל שנה.

 

מסי יבוא ומחירי המזון

 

גרסת יש עתיד: הפחיתו את מסי היבוא והטמיעו רפורמות שהביאו להוזלת מחירי המזון ב־3.2%.

 

המציאות: אנשי יש עתיד לא ידעו להסביר לנו מהיכן הנתונים. על פי נתוני נילסן, בשנה החולפת נרשמה ירידה של 2.9% במחירים ריאליים של מוצרי מזון, בעקבות הגברת מבצעי ההוזלות שיזמו הקמעונאים והיצרנים במטרה לבלום במעט את הירידה במכירות.

 

תרומתו של משרד האוצר בראשות לפיד באה לידי ביטוי בהוזלת השמנת המתוקה והגבינה הלבנה בינואר אשתקד והכנסתן לפיקוח, אולם אין במהלך זה להוביל להורדת המחירים הנטענת.

 

מכס על קניות באינטרנט

 

גרסת יש עתיד: הקטינו את המכס על מוצרים שנרכשו באינטרנט.

 

המציאות: בוצע, בערך. משרד האוצר העלה את הרף שמעליו נדרש תשלום מכס מרכישה בשווי של 350 דולר לרכישה בשווי של 500 דולר או יותר.

 

שילוב חרדים בשוק העבודה

 

גרסת יש עתיד: הביאו לשילוב חרדים בשוק העבודה ופתחו מרכזי תעסוקה לחרדים המחפשים עבודה.

 

המציאות: חוק שוויון בנטל אכן עבר הודות להתעקשות יש עתיד, אבל שילוב החרדים בשוק העבודה הוא פרויקט דגל של משרד הכלכלה. המשרד אכן מקדם פתיחת מרכזי הכוון לשילוב חרדים בשוק העבודה תוך גיבוי משרד האוצר, אבל לא בהובלתו.

 

סייעות בגני ילדים

 

גרסת יש עתיד: הוסיפו 1,200 סייעות לגני ילדים.

 

המציאות: משרד החינוך הוסיף 1,200 בנות שירות לאומי שיתגברו את גני הילדים בגיל 3, בשתי פעימות. אין אלה סייעות מקצועיות.

 

שכר הבכירים

 

גרסת יש עתיד: עצרו את המשכורות השערורייתיות של בכירי הבנקים וחברות הביטוח.

 

המציאות: שר האוצר אכן התבטא הרבה בעניין וגם פקידיו הבכירים, מה שהביא לריסון מסוים בשכר הבכירים. עם זאת, הצעת החוק שהגיש משרד האוצר בנושא עדיין תקועה בכנסת.

 

דירקטורים

 

גרסת יש עתיד: החליפו את המינויים הפוליטיים בחברות ממשלתיות במינויים ראויים מתוך נבחרת דירקטורים שהוקמה לשם כך.

 

במציאות: התהליך עדיין בעיצומו ומחייב את הסכמת יתר שרי הממשלה הרלבנטיים.

 

הבטחות שלכאורה תקועות בגלל נתניהו

 

חוק 0% מע"מ, בניית 150 אלף יחידות דיור להשכרה, הגדלת קצבאות זקנה, הקטנת הצפיפות בכיתות, גיוס אלף שוטרים, כבאים וסוהרים, הגדלת ההשקעה בבריאות ב־4 מיליארד שקל, בתי ספר של החופש הגדול לתלמידי ג'־ד'.

 

כתבו: שאול אמסטרדמסקי, דוד רפאלי וליאור גוטמן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x