$
בארץ

רגע לפני פיזור הכנסת הלוביסטים מכריעים את גורל הצעות החוק

ועדת ההסכמות של הכנסת מעריכה אילו הצעות חוק יעלו להצבעה בכנסת ברגע האחרון, אך מספיקה התנגדות אחת לא מנומקת להצעה כדי לגנוז אותה. הלחצים של בעלי האינטרסים יעילים במיוחד בעת הזו, כפי שקרה השבוע עם חוק לבנת פורן

רוני זינגר 07:2611.12.14

רעש החריקות בקואליציה והמולת פיזור הכנסת מכסה כמעט לגמרי על הצרימות הרמות שעדיין עולות במשכן מאחד הנושאים הבעייתיים ביותר בו - התערבותם של גורמים חיצוניים אינטרסנטיים בהחלטות בעזרת לוביסטים. דוגמה מובהקת לבעיה התגלתה השבוע בוועדת ההסכמות בהחלטה על הצעת חוק לבנת פורן של חה"כ חיים כץ ומיקי רוזנטל, שהיתה אמורה להקטין את שכר הטרחה שמשלמים נכים וחולים למתווכים במימוש זכויות רפואיות. כל מי שלקח חלק בדיונים בנושא בוועדת הבריאות והרווחה במהלך השנה האחרונה מתאר מסכת אימים של לחצי לוביסטים, בעלי כוח ואינטרסנטים שלא נראו מזה זמן רב בכנסת.

רגע לפני פיזור הכנסת היה צורך להחליט מה יעלה בגורלן של שורה של הצעות חוק שהוכנו בוועדות השונות לקריאה ראשונה, שנייה או שלישית ואשר טרם שובצו לדיון במליאת הכנסת. כיוון שהזמן דחק והיה צורך לקבל החלטה אילו הצעות חוק מוסכמות לעלות להצבעה ואילו לא, ועדת ההסכמות, שכללה את נציגי כל סיעות הכנסת, התכנסה ביום שני בערב. מספיקה היתה התנגדות של יו"ר סיעה אחד להצעת חוק, גם בלי נימוק, בכדי שאותה הצעה תיגנז לפי שעה ולא תעלה להצבעה. כך היה עם חוק לבנת פורן, שברגע האחרון נגנז בעקבות התנגדות של ח"כ רוברט אילטוב מישראל ביתנו.

 

שינוי דעה פתאומי

 

"מאז תוכנית ויסקונסין לא חווינו כזה לחץ של איומים, כזה מכבש של הפעלת לוביסטים בצורה כל כך דורסנית. שנים אני בפוליטיקה ולא קיבלתי איומים כאלה. אמרו לי 'נלך עליך בתקשורת', דברים כאלה", אמר אתמול יו"ר ועדת רווחה ובריאות חיים כץ, ואילו ח"כ מיקי רוזנטל סיפר על התנהלות נגועת אינטרסים שהפעילה פורן ואמר ש"הציבור בישראל צריך להיות מודע לעובדה שמוכרים את האינטרסים שלו תמורת כסף".

"הנכים היו תומכים גדולים מאוד של החוק הזה כשעבר בקריאה ראשונה, אבל במושב הנוכחי משהו קרה והם התהפכו", מתאר חובב ינאי, רכז המשקיפים של המשמר החברתי שליוו מקרוב את דיוני הצעת החוק. ינאי מספר כי ראה במו עיניו כיצד "לוביסטים תדרכו נציגים של ארגוני הנכים שישבו בדיוני ההכנה לקריאה שנייה ושלישית. אני ראיתי את לבנת פורן אומרת לאחד הנכים 'תגידו על סעיף מסוים שהוא רע לכם', ואכן זה נאמר".

אותו נציג ארגוני הנכים, יהודה דורון, מתרעם על הדברים. לדבריו, "מעולם לא תודרכתי על ידי איש. נכון שנפגשתי עם כולם, אני מעוניין ללמוד מכולם על המוקשים שבדרך אבל אף אחד לא אמר לי מה לעשות. אין לי שום קשר ללוביסטים האלה".

 

ח"כ מיקי רוזנטל. "מוכרים אינטרסים בכסף" ח"כ מיקי רוזנטל. "מוכרים אינטרסים בכסף" צילום: בשמת איבי

 

138 לוביסטים מורשים לעבוד כיום במסדרונות הכנסת - עלייה של 14% לעומת השנה שעברה, לפי בדיקה שערכו בעמותה לדמוקרטיה מתקדמת. חברות הלובינג מייצגות את הארגונים והחברות המסחריות הגדולות במשק. מתוקף כך אין כמעט דיון שמתקיים בלעדיהם בוועדות "רגישות" כוועדת הכלכלה או ועדת רווחה, עבודה ובריאות. כאשר התנהלו הדיונים בוועדת הכלכלה על הצעת חוק קידום התחרות במזון התפקע החדר מלוביסטים שייצגו בעלי עניין. כך היה גם בדיונים על הצעת חוק 0% מע"מ ולקראת העברת חוק ההסדרים.

 

שלשום, בערב פיזור הכנסת, התברר לכץ ולרוזנטל שמפלגת ישראל ביתנו תוקעת את החוק רגע לפני שהיה אמור לעלות לאישור סופי של המליאה. רוזנטל מיהר לכנס מסיבת עיתונאים ובה טען כי "ח"כ אביגדור ליברמן מנע ברגע האחרון הצבעה על חוק שעליו היתה הסכמה ונועד לשפר את מצבם של נכים וחולים לאחר ששוחח עם מקורבו משה ליאון, שנשכר ב־150 אלף שקל כלוביסט על ידי חברות למימוש זכויות רפואיות". ליאון הוא שותפו של רו"ח דודי גולדברג, נשיא לשכת רואי החשבון, שהשתתף בוועדות כשותף במשרד והתנגד למודל החוק המקורי.

 

"הטענות מופרכות"

 

ח"כ אילטוב הסביר את התנהלות סיעתו: "אני לא מבין מה יש להיכנס להיסטריה. יש המשך משילות והחוק הזה לא נתקע, יהיה אפשר להמשיך לדון עליו עוד שלושה חודשים. שמעתי את נציגי הנכים שאומרים ששכר טרחה נמוך יפגע בייצוג שלהם ויביא להם עורכי דין ברמה נמוכה יותר וכיו"ר סיעה קיבלתי החלטה לעצור את זה. בכל מקרה איש לא פסל את החוק ונמשיך לדון בו בכנסת הבאה באופן רחב ומעמיק יותר".

 

ממשרד ליאון אורליצקי נמסר בתגובה כי "איגוד החברות למימוש זכויות רפואיות פנה אלינו בבקשה להכנת חוות דעת מקצועית בנושא. חוות הדעת הוכנה על ידי שותפים במשרד והסכם שכר הטרחה הוא על בסיס שעות בלבד. שכר הטרחה הסתכם בסכום הנמוך משמעותית מטענותיו המופרכות של ח"כ רוזנטל. אין לנו אלא להצר על השימוש בתעמולת בחירות זולה".

 

איגוד החברות למימוש זכויות רפואיות, בהן לבנת פורן, מסר כי "החוק שהיה אמור לעבור הינו חוק רע מאוד שהיה פוגע באזרחים רבים אשר היו נשארים ללא אפשרות לסיוע במימוש זכויותיהם. ח"כ מיקי רוזנטל ניסה לבצע מחטף ולהעביר את החוק מהר ובמחשכים לפני כל דיון רציני וזאת בכדי לסמן ניצחון פופוליסטי אחרי קדנציה קצרה ולא משמעותית בכנסת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x