$
בארץ

ראש העיר ת"א לשעבר שלמה להט הלך לעולמו

שלמה להט המוכר בכינוי צ'יץ' הלך לעולמו בגיל 86. לאחר שפרש מצה"ל בדרגת אלוף, התמודד להט לראשות העיר וכיהן בתפקיד 19 שנה. בשנותיו הוא דאג לשיפוץ מבנים היסטוריים ופיתח את חיי החברה והתרבות בעיר. בנו, עו"ד דן להט: "הוא היה מיוחד בעשייה וביושר הציבורי שלו"

ynet 07:2001.10.14
ראש העיר המיתולוגי של תל-אביב, שלמה (צ'יץ') להט, הלך היום (ד') לעולמו והוא בן 86. להט, שכיהן כראש עיריית תל-אביב במשך 19 שנים, זכור בפרויקטים שביצע לפיתוח העיר.

 

בנו, עורך הדין דן להט, חבר במועצת העיר תל אביב, סיפר הבוקר בערוץ 10 שאביו נפטר בשעה שתיים בלילה בבית החולים איכילוב. בשנים האחרונות סבל ממחלת האלצהיימר ואתמול איבד את הכרתו. "אני חושב שהוא היה אדם באמת מיוחד, מיוחד בעשייה וביושר הציבורי שלו, שזה דבר שפעם לצערי היה יותר בולט. היום זה לא נחלת הכלל, וגם בחמלה אני חושב, בחמלה על הפרט. אנשים לא יודעים אבל אני חושב שהוא זה שהקים את מערך הרווחה הגדול ביותר של עיריית תל אביב יפו שעד היום אני חושב מהווה דוגמה לכל הארץ. אז אני מאמין שאנשים יזכרו אותו בשל מה שהוא עשה ובשביל מי שהוא היה. אבל עוד מוקדם לדעת. קשה קצת קשה לסכם בעבר. בשעות האחרונות אני חושב על זה הרבה אבל זה עוד לא קל".

 

ראש עיריית תל אביב לשעבר שלמה להט ראש עיריית תל אביב לשעבר שלמה להט

 

להט נולד בגרמניה בנובמבר 1927 ועלה ארצה בגיל שש. במלחמת העצמאות הוא שירת כמפקד מחלקה בגבעתי. לאחר המלחמה, המשיך בשירותו בצה"ל, ובמלחמת ההתשה פיקד על הכוחות המשוריינים בסיני. לאחר מכן הוא היה שימש כמפקד אגף כוח אדם במטכ"ל והמשיך בתפקיד זה עד שנת 1973 - השנה שבה פרש מהצבא בדרגת אלוף. במקביל לשירות הצבאי, הוא למד משפטים באוניברסיטה העברית וכן היה בוגר בית הספר הגבוה לפיקוד ומטה בארצות הברית.

 

אחרי שפשט את המדים הוא פנה לחיים הפוליטיים, ושנה לאחר מכן ב-1974 נבחר לראשות עיריית תל אביב מטעם הליכוד - תפקיד אליו נבחר שלוש פעמים נוספת ב-1978, 1983 ו-1988 וישב על כיסא ראש העיר לא פחות מ-19 שנה. כראש עיר הוא פיתח את חיי החברה והתרבות בעיר. הוא יזם פרוייקטים תרבותיים לציבור הרחב, דוגמת קונצרטים פתוחים בכיכר מלכי ישראל (כיכר רבין) ובפארק הירקון, פסטיבלי אמנים ולהקות, מופעי מחול וזמר, אוניברסיטה עממית והרצאות לקהל הרחב. בתקופתו נפתח הסינמטק בעיר, קבוצות תיאטרון ופסלי חוצות.

 

הוא אפשר את פתיחת המוזיאונים וגני החיות לקהל בשבתות ללא תשלום, דבר שתרם בהמשך לשינוי הסטטוס קוו בעיר והפיכתה למקום בילוי גם בשבתות. 

 

שלמה להט ז"ל ואשתו זיוה שלמה להט ז"ל ואשתו זיוה צילום: אוראל כהן

 

הוא גם קידם שיפוץ שכונות ישנות בעיר ותרם להפיכתה למוקד משיכה לצעירים. מתנ"סים וגנים ציבוריים הוקמו ובניינים רבים שופצו. בניין האופרה הוקם תוך כדי הקפדה על קירבה לחזות המקורית של הבניין הישן, ששימש בעבר כמשכן הכנסת. בנוסף, שופצו ונבנו מחדש בתקופת כהונתו מבנים רבים משנות ה-20 וה-30 באותה מתכונת. יוזמתו הגדולה הייתה הקמת משכן האמנויות במתחם מוזיאון תל-אביב לאמנות וספריית שער ציון שנחנך לאחר תום כהונתו האחרונה.

 

במהלך כהונתו האחרונה של להט פרצה מלחמת המפרץ בינואר 1991, שבמהלכה נחתו טילים ששיגרה עיראק בתל-אביב. מאמצים הושקעו לשמירה על המורל ועלו סיסמאות כמו " נשארתי בתל-אביב" ו"אני פטריוט תל-אביב". להט זכור בהתבטאות החריפה, שלפיה כינה את התושבים שעזבו לערים אחרות - "עריקים".

 

עוד לפני מותו, העיר ללא הפסקה הנציחה את צ'יץ'. טיילת להט נקראה על שמו בשנת 1998, למרות שמדובר בפרוייקט נוסף אותו יזם וקידם במהלך כהונותיו כדי להפוך את טיילת תל אביב למרכז בילוי מרכזי בעיר. היא רוצפה באבנים צבעוניות, צמחים נשתלו לאורכה וספסלים הוצבו. לאט לאט קמו בתי הקפה ומסעדות לאורך הטיילת והיא הפכה למוקד הבילוי והתיירות של תל אביב המוכר לנו כיום. כראש עיר, לא נמנע להט מגרעון תקציבי על מנת להוציא לפועל את יוזמות הבנייה שלו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x