$
בארץ

הלמ"ס: המשק יצמח השנה רק ב- 2%, בעיקר בגלל צוק איתן

אחת הסיבות העיקריות להאטה הניכרת שתירשם השנה בשיעור צמיחת המשק היא המבצע בעזה, שעל פי הערכות גרע כ-0.5% מהצמיחה השנתית; עוד מעריכה הלמ"ס, כי כלל יצוא הסחורות והשירותים יקטן השנה ב-0.5%

אמנון אטד ועמרי מילמן 14:0422.09.14

המשק הישראלי צפוי לצמוח השנה בשיעור ריאלי של 2% בלבד, לאחר צמיחה גדולה הרבה יותר של 3.3% שנרשמה בשנה שעברה ושל 3.4% שנרשמה בשנת 2012. כך מעריכה היום (ב') הלמ"ס במסיבת העיתונאים השנתית לרגל פרסום השנתון הסטטיסטי לשנת 2014.

 

 

אחת הסיבות העיקריות להאטה הניכרת שתירשם השנה בשיעור צמיחת המשק היא מבצע צוק איתן, שעל פי הערכות גרע כ- 0.5% מהצמיחה השנתית. תחזית הצמיחה המעודכנת של משרד האוצר לשנת 2014 היא 2.4%. 

 

בית שנפגע באשקלון במהלך צוק איתן בית שנפגע באשקלון במהלך צוק איתן צילום: רויטרס

 

עוד מעריכה הלמ"ס, כי התוצר של הסקטור העסקי יגדל השנה רק ב- 1.8%, לעומת צמיחה של 3.4% שנרשמה בו בשנה שעברה. כלל יצוא הסחורות והשירותים יקטן השנה ב- 0.5%, בין היתר בשל הפגיעה הקשה בתיירות כתוצאה מהמבצע הצבאי בעזה, וזאת לעומת עלייה מתונה של 0.7% שנרשמה ביצוא בשנה שעברה. כלל יבוא הסחורות והשירותים צפוי לגדול השנה ב- 2.6%. ההוצאה לצריכה אזרחית, המשקפת בעיקר את הוצאות הממשלה, תגדל השנה ב- 3.1%, בהמשך לעלייה של 3.5% שנרשמה בה בשנה שעברה.

 

אומדני החשבונות הלאומיים שמפרסמת הלמ"ס מדי שנה בערב ראש השנה מתבססים על נתונים של 9-7 החודשים הראשונים של השנה, והערכות לחודשים החסרים על סמך נתוני מגמה קיימים.

 

 

לב דרוקר, סגן בכיר לכלכלן הראשי באוצר: "הפער בין הערכות הצמיחה של 2014 של האוצר שעומדות על 2.4% לבין הערכות הלמ"ס נובעות בעיקר מפערים מתודולוגיים. לכן לא צריכה להיות השפעה על תחזית הגבייה ממסים. 

 

"פער טכני נוסף בין הערכות הצמיחה שלנו ושל הלמ"ס, בגובה של כ-0.2% הוא למעשה פער טכני, הקשור ליצוא ויבוא יהלומים שאמנם מדובר במספרים גדולים נומינלית, אך הערך המוסף מהם נמוך.

 

"כשמסתכלים על הנתונים של החודשים האחרונים, רואים שינוי מגמה כלפי מטה. עם זאת, אפשר כבר עכשיו להגיד, לפי נתוני אוגוסט, וממה שניתן לראות כבר מספטמבר, כי בסך הכל מדובר בנתונים חיוביים, אין פגיעה משמעותית בפעילות הכלכלית. הנתונים משקפים קצב צמיחה גבוה יותר מהפעילות ברבעונים הראשונים", אמר דרוקר.

 

בנוגע לתחזיות הצמיחה אמר דרוקר, כי "אם בעבר צמחנו ב-4%, אנו מעריכים כי המשק הגיע לפוטנציאל צמיחה חדש של 3%. קודם כל בגלל שינויים דמוגרפיים. ככל שנהיים יותר עשירים, יותר קשה לצמוח משום שיש פער קטן יותר שיותר קשה לסגור אותו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x