$
בארץ

משרד האנרגיה דורש ערבות של עד 2.5 מיליון דולר עבור כל רישיון חיפושי גז

הצעד נועד להרתיע חברות שמטרתן לסחור ברישיונות - מבלי שתהיה להן כוונה לפתח את הענף; המתנגדים למהלך: "חברות שלא מצאו גז יתקשו לשלם את הסכומים"

ליאור גוטמן 23:4317.09.14

משרד האנרגיה פרסם היום (ד) תקנות חדשות לכל מי שמחזיק בידו רישיון לחיפושי גז או נפט. התקנות כוללות הפקדת ערבות למקרה של תקלה או נטישת קידוח כמו גם התקשרות עם חברת בינלאומית לביטוח פעולות החיפושים. 

 

לפי התקנות, בעל לרישיון יבשתי יחויב בהפקדה של חצי מיליון דולר, חצי מהסכום עד סוף נובמבר וחצי עד סוף מרץ. בעל רישיון ימי יחויב בהפקדת ערבות של 2.5 מיליון דולר לכל רישיון, באותם תנאי תשלום (חצי עד סוף נובמבר הקרוב וחצי עד סוף מרץ).

 

עוד נקבע שלאחר קבלת אישור על תכנית קידוח יופקדו עוד 5 מיליון דולר לכל רישיון ימי, או עוד 250 אלף דולר לרישיון יבשתי. התקנות מסתיימות בקביעה שמי שמחזיק בידו תגלית ("חזקה") ימית, כגון תמר או לוויתן, יפקיד עוד 7.5 מיליון דולר. 

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

יצוין שהתקנות אינן חלות על מי שכבר פועל או הפקיד כסף בעבר. הצעד נועד להרתיע חברות שמטרתן לסחור ברישיונות ומבלי שתהיה להן כוונה לפתח את התעשיה.

 

בעבר נשמעה ביקורת קשה על התקנות מכיוון אותן חברות שלא מצאו גז, כגון מודיעין, שמן או הכשרה אנרגיה. הטענה העיקרית היא שבהעדר הכנסות הן יתקשו לשלם את הסכומים הללו, מה שישאיר את הזירה רק למונופול הקיים "תמר" והמתהווה "לווייתן".

  

מעמותת צלול נמסר בתגובה כי "פרסום ההנחיות בעניין הפקדת ערבויות, חרף עיכוב של חודשים ארוכים, הוא צעד בכיוון הנכון לעבר הסדרה של תעשיית קידוחי הגז והנפט בישראל, הפועלת בסביבה רוויית סיכונים ותחת פיקוח בלתי מספק. הערבויות נועדו להבטיח כסף זמין לטיפול באירועי בטיחות, דליפות ותקלות, ומיזעור נזקים סביבתיים. הן גם ישמשו כחרב המונפת מעל מחפשי הגז והנפט לבל יזלזלו בהוראות הבטיחות וההנחיות הסביבתיות. המבחן האמיתי של הערבויות יהיה בגבייתן בפועל, בפעימה הראשונה ב-30 בנובמבר. צלול קוראת לממונה על ענייני הנפט שלא להירתע או להיכנע ללחציהם של החברות, ולדרוש מהם את הפקדת הכסף במועד - אחרת עליהן להשיב למדינה את הרישיון שקיבלו". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x