$
בארץ

מלחמה בעזה

"יש הרבה מוסדות שאי אפשר להכניס את כל התלמידים בהם למקלט או למרחב מוגן"

פחות משבועיים לפתיחת שנת הלימודים, ועל רקע ההסלמה בעזה, חוזרת שאלת מיגון בתי הספר והגנים. להורים בערי המרכז רק נותר לקוות לטוב

דוד רפאלי 22:3820.08.14

פחות משבועיים לפתיחת שנת הלימודים, ונוכח ההסלמה המחודשת ברצועת עזה, רב הערפל סביב המיגון במוסדות הלימוד הנמצאים בטווח טילי החמאס.

 

ביישובי המרכז מקווים לפתוח את השנה כרגיל, אך נראה כי הדבר תלוי בהיקף הירי לעברם. מוסדות החינוך בערים הגדולות סובלים מצפיפות המתבטאת בהיעדר מקום מספיק להכיל את כל הילדים, וכן מהיעדר מיגון לחלק מהמוסדות. לפני כמה שנים המדינה החלה למגן את בתי הספר בעוטף עזה בצורה נרחבת – אך המרכז אינו זוכה למיגון בהיקף דומה.

 

ובינתיים? בפיקוד העורף לא ידעו למסור מה אחוז מוסדות החינוך שאינם בעלי מרחב "תקני", והפנו את "כלכליסט" למשרד החינוך. במשרד החינוך טענו שהם פועלים בהתאם להנחיות פיקוד העורף, וכי נושא המיגון נמצא באחריות פיקוד העורף.

בתל אביב ובירושלים הורים יודעים לספר כי יש כמה גנים ובתי ספר שרמת המיגון בהם אינה הולמת. העיריות, לעומת זאת, מסרו בעקבות פניית "כלכליסט" כי לכל מוסד חינוך יש מענה על פי הנחיות פיקוד העורף "הכי מוגן שיש": כיוון שלמוסדות חינוך רבים במרכז אין מיגון תקני, פיקוד העורף וקב"ט העירייה אישרו "פתרונות מיגון אחרים" - הקצו חדר פנימי לא ממוגן או גרם מדרגות - שאליהם יפנו התלמידים בעת הצורך.

 

"הבעיה קיימת כבר הרבה שנים, וכולם מודעים אליה". אמרה אמא לתלמידים בתל אביב, הפעילה בארגון ההורים העירוני. "אי אפשר לבנות מהיום למחר מקלט, אבל כן אפשר להתחיל לפעול למציאת פתרון כבר היום. יש הרבה מוסדות שאי אפשר להכניס את כל התלמידים בהם למקלט או למרחב מוגן. במיוחד במרכז העיר, שם הצפיפות גדולה — ומספר התלמידים ביחס לשטח בית הספר עולה על המותר לפי התקן. למרבה הצער אין כרגע פתרון".

 

ילדים בבית ספר בשדרות מתרגלים אזעקה ילדים בבית ספר בשדרות מתרגלים אזעקה צילום: גדי קבלו

 

בירושלים, שגם אליה נורו רקטות בסבב ההסלמה המחודש, הבעיה דומה. "לא כל מוסדות החינוך בירושלים הם בעלי מרחב מיגון תקני", אומר אריק קפלן, סגן יו"ר ארגון ההורים הירושלמי. עיקר הבעיה, כצפוי, הוא במזרח העיר ובשכונות החרדיות. "באירועים קודמים, חלק מהמוסדות פשוט לא למדו, בעיקר הצעירים. איך שתי גננות יכולות להעביר 30 ילדים קטנים בתוך דקה וחצי למרחב מוגן?".

 

אולם, קפלן חושב שעוד מוקדם לשתק את מוסדות החינוך בעיר. "מצבנו טוב משל תל אביב והשפלה, ובטח משל הדרום, לצערנו. אמשיך לשלוח את ילדיי לבית הספר, גם אם אין להם מרחב מוגן תקני, אבל זה בעיקר משום שהאיום כרגע נמוך.

בראשון לציון חוו לא מעט אזעקות מאז תחילת מבצע צוק איתן, ובאחד המקרים גם פגעו רסיסי רקטה בבית ספר בעיר. לדברי אבי צרף, יו"ר ארגון ההורים בעיר, "המצב בראשון לציון יותר מטוב. המקלטים נבדקו לפני הלחימה ולא היה צריך לשפץ אותם. רק בכ־20 גנים מתוך 340 בעיר אין מקלט או ממ"ד, ופעילותם תועבר למבנה חלופי".  

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לקראת פתיחת שנת הלימודים, תתקיים הערכת מצב בשיתוף עם משרד החינוך והרשויות המקומיות, לפיה יוחלט מהן הנחיות ההתגוננות הרלוונטיות לעת זו. יש לציין כי פיקוד העורף מקיים קשר שוטף עם מוסדות החינוך במסגרתו מתקיימות הדרכות של מדריכות אוכלוסיייה לשעת חרום בבתי הספר וכן תרגיל ארצי למוסדות חינוך שמתרגל התמודדות בשעת חירום. פיקוד העורף מתמקצע בתחומי ההתגוננות האזרחית, ומתוך כך כותב ומפיץ הנחיות ותקנות מיגון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x