$
בארץ

האטה בצמיחת המשק: התוצר גדל ברבעון השני רק ב-1.7%

זאת לאחר עליות של 2.8% ברבעון הראשון ו-2.5% ברבעון האחרון של 2013. התמ"ג עלה במחצית הראשונה השנה ב-2.5%, לאחר עלייה של 3.2% במחצית הקודמת ועלייה של 3% במחצית הראשונה אשתקד; יצוא הסחורות והשירותים צנח ברבעון השני ב-17.7%

אמנון אטד 13:2217.08.14

עכשיו זה כבר ברור שהמשק הישראלי התחיל להוריד הילוך עוד לפני מבצע צוק איתן, וברבעון השני של השנה (החודשים אפריל-יוני) הוא צמח רק בשיעור שנתי של 1.7%. זאת לעומת שיעורי צמיחה בשיעור שנתי של 2.8% ברבעון הקודם, ושל 2.5% ברבעון האחרון של שנת 2013.

 

ברבעון המקביל בשנה צמח המשק בשיעור שנתי גדול פי שלושה, של 5.3%. לעומת זאת, בתוצר של הסקטור העסקי נרשמה ברבעון השני דווקא עלייה והוא הסתכם ב- 2.3%, לעומת 1.7% ברבעון הראשון.

 

נתונים אלה מתבררים מהאומדן הראשון של החשבונות הלאומיים לרבעון השני של שנת 2014, שמפרסמת היום (א') הלמ"ס.

 

במקביל, עדכנה היום הלמ"ס כלפי מטה את אומדני הצמיחה הרבעוניים שפרסמה רק לפני חודש: אומדן הצמיחה לרבעון הראשון עודכן מ-2.9% ל- 2.8% ואילו אומדן הצמיחה לרבעון האחרון של 2013 עודכן אף בשיעור גדול יותר, מ- 3.3% ל- 2.6% בלבד. הצריכה הפרטית ברבעון הראשון עודכנה כלפי מעלה, מיציבות לעלייה בשיעור שנתי של 1.5%.

  

מטעני יצוא מישראל מטעני יצוא מישראל צילום|: SHUTEERSTOCK

 

כתוצאה מעדכונים אלה, צמח המשק בכל המחצית הראשונה של השנה בשיעור שנתי של 2.5% בלבד, לעומת צמיחה של 3.2% ברבעון הראשון ושל 3% ברבעון האחרון של השנה שעברה. לדברי הלמ"ס, העלייה שנרשמה בתוצר ברבעון השני של השנה משקפת בעיקר עליות בצריכה הפרטית ובצריכה הציבורית (המשקפת למעשה את הוצאות הממשלה), וירידות בהשקעות בנכסים קבועים ובסך יצוא הסחורות והשירותים.

 

מפירוט אומדני הלמ"ס מתברר כי כלל יצוא הסחורות והשירותים של המשק הישראלי צנח ברבעון השני של השנה בשיעור שנתי חד במיוחד של 17.7%, לעומת עלייה זניחה של 0.1% ברבעון הראשון. בכל המחצית הראשונה של השנה גדל היצוא בשיעור שנתי כמעט אפסי של 0.9%, בהמשך לעלייה עוד יותר נמוכה של 0.6% שנרשמה במחצית השנייה של השנה שעברה. היצוא ללא יהלומים וללא חברות סטארטאפ ירד ברבעון השני ב- 10.1%.

 

הצריכה הפרטית עלתה ברבעון השני בשיעור שנתי גדול יחסית של 3.1%, כאמור בהמשך לעלייה של 1.5% שנרשמה בה ברבעון הראשון. הצריכה הפרטית לנפש, הנחשבת למדד אמין לשינויים ברמת החיים במשק, גדלה ברבעון השני בשיעור שנתי של 1.3%. ההוצאה לצריכה ציבורית, המשקפת בעיקר את הוצאות הממשלה, גדלה ברבעון השני ב- 4.2%, בהמשך לעלייה של 3.2% ברבעון הראשון.ההשקעה בנכסים קבועים ירדה ברבעון השני ב- 4.5%, בהמשך לירידה כפולה של 9.5% שנרשמה ברבעון הראשון.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x